用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三應該俾幾多零用錢?
go

小三應該俾幾多零用錢?

我都無咩idea, 麻煩大家俾啲意見。 謝謝

1-6年級都冇俾零用錢返學

mypineapple 發表於 17-9-4 20:41
每日最多10蚊...

1-6 年級都冇零用錢。
搭車除外,每日最多 10 蚊。八達通唔畀當零用錢用,用完唔會增值。

讀6年級,每日比5蚊,都比左2/3年,
次次問佢夠唔夠,佢都話夠,跟住就話
係學校幾多蚊可以買乜買物,幾個同學
一齊買一齊share

王國會長

我俾我仔每日五元。

回覆樓主

大嗰個無俾過(剛升中一),因為佢從無要求,問過佢亦都話唔使。
細嗰個就向來多要求,但都係小一定小二俾過一次定兩次佢話買嘢飲。之後佢可能見到我哋唔鼓勵佢飲飲食食,佢就無再要求,所以都無再俾。

一個月30元

回覆樓主:

小三至小六, 每日一元。

如欠帶書/物品就扣一元。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小一每日$5, 我囡學校無小食部,基本係不用用錢, 我目的是想他學識管理錢, 有金錢概念, 又可以養成儲蓄習慣,  佢得閒會數下自己d錢,  見到想買既野會恆量下貴唔貴,自己決定買唔買, 我覺得幾好.

ar_mak 發表於 17-9-5 18:11
可以試下咁:
每日比2蚊(隨意,3蚊,4蚊,5蚊都得),一星期埋數一次,將省下來既錢支付一個"利息",以示鼓勵儲蓄, ...
good idea喎即係我一星期俾20蚊阿女, 每星期六結算, 以10%利息計, 如果佢20蚊都無用, 可以多獲2蚊利息, 係咪咁?

可以試下咁:
每日比2蚊(隨意,3蚊,4蚊,5蚊都得),一星期埋數一次,將省下來既錢支付一個"利息",以示鼓勵儲蓄, ...

比利息呢個主意唔錯喎

29999 發表於 17-9-4 21:03
1-6年級都冇俾零用錢返學

Same
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

S-Kwok 發表於 17-9-6 14:18
比利息呢個主意唔錯喎
係呀。

我噚日每人俾咗20蚊佢兩個。夜晚問佢哋有無買嘢食, 阿妹話朝早肚仔餓, 買咗個熱狗, 小息又買咗魚旦。我同佢講, 一個禮拜架, 買晒就無。家姐話佢唔用, 連下個星期就有40蚊了。兩個性格真係好唔同, 阿妹係今朝有酒今朝醉型, 俾利息呢個主意真唔錯, 等佢儲下錢都好。

回覆樓主:

小四,暫時每星期$40

可以試下咁:

用利息鼓勵,呢個主意唔錯,不過我有另一個睇法,唔知各位媽媽有乜高見。

最近呢個暑假,我地幾個家庭一行十幾人一齊去外國旅行,個人見到每人對使錢的方式好唔同,男人一般比較大方、疏爽,不計較,媽咪多睇性價比、手緊啲,AA慨念重啲⋯⋯,但有一媽咪好唔同,使錢大方得體,應使則使,班細路好鐘意同佢一齊玩,總之會令你感到舒服、冇咁駒緊

後來我留意了係咪同班媽咪出身的背景有關,大家都係大學畢業,各家庭的收入應該相差不大,最爽嗰位媽咪應該係中產家庭(三十年前)出身,講性價比、計較啲的應該係基層家庭出身。

跟著我同太太講,係咪阿女應該富養,阿仔應該窮養會好啲呢

QQpa 發表於 17-9-7 09:24
用利息鼓勵,呢個主意唔錯,不過我有另一個睇法,唔知各位媽媽有乜高見。

最近呢個暑假,我地幾個 ...
有興趣瞭解多D,有冇實際例子點樣應對得體?唔方便講唔緊要

b3410 發表於 17-9-7 11:52
有興趣瞭解多D,有冇實際例子點樣應對得體?唔方便講唔緊要

男人的角度,男人的感覺,比較主觀

不會令人感到駒緊、令孩子開心、買嘢食嘢時,唔會同老公、細路講唔使啦、差不多啫、夠啦⋯⋯

謝謝各位的寶貴意見。
金錢管理真的要由小開始學習