用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望老師好有愛心, 請給一個讚
go

聖若望老師好有愛心, 請給一個讚 [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆樓主

我見呢間學校的n 班係good 既,但上左k 就麻麻。 係咪真?

sabinababy 發表於 17-9-27 01:29
因為多數N的小朋友給學校老師教導後,學生自理規矩做得好好,個個英文質素有保證,通常大多數學生會轉上龍 ...

好少人討論呢間幼稚園,有無人讀緊可以分享下? 學術,功課,老師愛心方面?
另外我見k有全日班?

因為多數N的小朋友給學校老師教導後,學生自理規矩做得好好,個個英文質素有保證,通常大多數學生會轉上龍 ...

聖若望不是龍校來的嗎?我以為是直升聖若望英文書院(小學)

回覆 wg_ann 的帖子

我都以為係直上小學, 或者機會大好多, 好似培正咁

你好,我想問K1面試係個小朋友單獨入去見,還是同一位家長一齊行入去見呀?

Tracycheng1214 發表於 17-10-26 17:14
你好,我想問K1面試係個小朋友單獨入去見,還是同一位家長一齊行入去見呀?
...

小朋友自己一個入去見的

樓主小朋友是否仲係SJC讀K班? 因為我好想知入面情況,例如小朋友除左英文好之外,中文是否要自己幫佢地外補下?

回覆 poonwin 的帖子

我仔仔宜家係SJC讀K2, 我可以話, 英文係好好的。中文係比一般的龍校差少少, 我自己係有比佢出去補中文既。但你話好淺, 又唔係, K2要寫詞語, 都會寫到「爸爸」、「媽媽」呢D。只係其他科目係唔會用中文校, 除左普通話。另外, 數學都係英文的。我第一次見到佢本數學書, 真係嚇左一跳。不過, 仔仔又似乎跟得上, 所以我就無再理佢。
我只可以話, SJC既N班係Happy School, 一個星期只係星期五會有極少功課。但一上K, 校長第一句就會同你講, "This is not a happy school", 所以大家要諗下, 你想自己小朋友讀一問咩學校啦。

corn819 發表於 18-1-23 14:53
回覆 poonwin 的帖子

我仔仔宜家係SJC讀K2, 我可以話, 英文係好好的。中文係比一般的龍校差少少, 我自己係 ...

請問下 如果屋企全中文環境 小朋友去Sjc OK嗎?會唔會跟唔到?

回覆 hht-jamie 的帖子

唔會跟唔到, 因為學校係全英文既, 佢地一樣學到架。老師會好鼓勵佢地講英文,
但N班呢, 每班都有個助教既, 如果初時小朋友跟唔到,
助教老師係會用中文講解比小朋友聽
慢慢小朋友就會掌握到全英語境

我個仔, 平日婆婆公公湊, 都係全中文架
我都好少同佢全英語對答
但有時功課需要(例如Show&Tell), 咁我都會同佢全英文練習既

唔駛擔心, 小朋友就好似一舊海棉, 你比咩佢, 佢就會自己吸收架啦

回覆 corn819 的帖子

麻煩哂你嘅解答!!
‹ 上一主題|下一主題