用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?
樓主: wsl05
go

St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?   [複製鏈接]

兩間學校都非常好,我囡兩間都鍾意,smcc交通仲方便,不過自行位實在太少,所以最後都唔搏,不過mcs功課又真係比其他學校少好多,但就睇好多課外書
MCS奮鬥中        

回覆樓主

我都覺得MCS整體氣氛舒服過SMCC

回覆樓主:

weekday 發表於 17-9-25 22:56
首先,本人無資格去評論兩間學校的好壞! 但可以分享一下小女有幸被㨂到今年入讀MCS F1.
在選校時,我和小女都被MCS的校舍,名人舊生,以往的公開成績以及一些坊間對這所學校的傳言,例如什麼高貴的女校和"仙女學校"等外號而吸引! 當然我承認我有點膚淺!。但是我真的抱住去開下眼界的心態去面試,事前没有任何準備,什麼面試班更談不上,只是吩咐女兒去該校的網址去了解一下學校的背景和理念!
萬萬想不到放榜當天女兒成為了54分之1!
起初真的很興奮,一直想找出收生的準則,想來想去,可能是女兒面試表現出色,有可能正因為没有參加什麼面試班,沒有背誦任何自我介紹的文章和key words. 反而令佢没有包袱自由發揮!
開學時,有擔心她的英文程度跟原校生有距離又擔心她不能好好的螎合在原校生當中! 但以上的擔心不用兩星期我已看到自己的擔心是多餘的。
不用兩星期,已經同同學仔去做project,食嘢,打波,十分開心! 完全没有夾唔到的情況!
另外,小息時同學仔們很多都以英語交談(校方没有任何強迫用指定語言),這真是出於自然的語境!小朋友的適應力很強,慢慢都pick up到。
没錯,正如之前的家長講,真係好少功課,最多她們都係得幾題數學! 有中文和lS的默書,相對十分輕鬆,但學校需要學生每天温書兩小時! 亦不時有小測,我女兒說如有不及格的學生,老師會跟進!
至於課外活動方面,我本人相當欣賞該校的政策,没有強迫每人一定要學音樂,朗誦,球類和競賽項目。全部是自發參加,毎人根據自己的喜好和強項去參加,師姐們都十分樂意指導師妹而及教練們都十分好人! (我個女唔識搭車,個教練仲帶佢去搭車送埋佢上車㖭!)
講到呢到,我已無話可説! 我不知道其他學校好唔好,我只看到和感受到我女兒在這所學校過得十分開心!
唔可以叫膚淺,係 perspective 唔同.
唔係剩係睇數據, 如考慮 intangible 既嘢 (如 peer 校舍各樣) 呢間學校都係神級。

入得到應該都係精英; 你囡囡學校成績應該都係名列前茅, 有無玩樂團之類 ?

siden 發表於 17-9-25 17:39
講事實啫。

中一out走自己小學嘅band2中尾/band3生再收儘其他band1精英。DSE點會唔靚?咁都唔靚,就真係 ...
唔可以踢走,但可以用行政手段去迫走你....

siden 發表於 17-9-25 21:07
我都覺得MCS整體氣氛舒服過SMCC
我都係鍾意對面海間MSS多D

halvard    發表於 17-9-26 10:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-26 09:43
E,好似有點奇怪咗,直覺唔太似你既~

mcl203 發表於 17-9-26 10:09

E,好似有點奇怪咗,直覺唔太似你既~
MSS學校個氣勢, 同個地段好嘛!

理想同現實永遠有D差距既.

現實目標, 就梗係唔係呢間啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-26 10:11
MSS學校個氣勢, 同個地段好嘛!

理想同現實永遠有D差距既.

對,理想與現實,我地好現實,當年都,不過唔收~~~

weekday 發表於 17-9-26 11:14
每人喜愛和追求的目標不一樣,好難講對與錯! 小女喜愛運動,没什麼音樂細胞
佢係之前的小學係十名內, ...

新界區如將軍澳,出銅鑼灣,天后等等都唔算太遠,30分鐘地鐵車程.

級十內我小朋友嗰間都係男多女少,但如果計女仔學校反而會無咁大競爭.

weekday 發表於 17-9-25 22:56
首先,本人無資格去評論兩間學校的好壞! 但可以分享一下小女有幸被㨂到今年入讀MCS F1.
在選校時,我和小女都 ...

少功課又做得出成績

真難得, 呢種係令人嚮往嘅學校

有d Q腳……

Yanamami 發表於 17-9-26 14:57
有d Q腳……

所以我冇鐘意過

siden 發表於 17-9-26 15:18
所以我冇鐘意過
我鍾意個校舍同地段, 尤其如果我有能力住係果個地段的話呢

其實我都想知道邊間係你杯茶?

‹ 上一主題|下一主題