用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 早教
樓主: jadenhayden
go

早教   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-9-6 12:53
預習咗考一既範圍,係全部科目?剩係睇?定做埋大綱?定做埋卷?

中英數常普,無做大網(佢未學識,口頭總結住先),有做街外/網上練習。課本練習留返開學佢自己做,當係一個重溫/小測,過多2星期做卷。

IloveJJ 發表於 17-9-6 10:09
因為我唔覺中英拉高喎!佢已經唔喜歡數學架啦!但又唔至於討厭,拒絕做。佢都係睇咩題目,今年教代數,佢鐘 ...

代數好似解謎咁,煎皮拆骨,但我覺得都好講求步驟,拆錯咗就一子錯,滿盆皆……

IloveJJ 發表於 17-9-6 11:35
我細個都係成日睇阿爸做木工,所以就識整而家屋企既野。但我又覺得係因為除咗睇,到我做既時候,我有好多 ...

我好衰,除非預視到有危險(如打爛玻璃),否則我係睇住阿仔錯唔出聲。
然後佢錯咗要佢問吓自己點解及諗辦法解決或下次避免。我覺得喺我面前出錯,起碼我會知道佢思維上係點諗嘢、平時點觀察,其實會對小朋友了解多啲。

IloveJJ 發表於 17-9-6 14:24

嘩,乜佢咁快手既,點做到咁多架?我仔剩係數學係預習晒+做練 ...

成個8月一至五9~3好似返學咁既時間安排,無得玩同hea。英普佢強項,唔使太着力,眞係幫到好多。

佢已經知道學校唔係出名,又俾老師刺激左(中文差),佢想下年轉校,自己訂目標級五甲。其他表外甥話只有三甲無五甲,佢又改左話殺入三甲。細路仔真係好容易受刺激

IloveJJ 發表於 17-9-6 12:52
聽聞越南鯰魚係食垃圾,居住响極污糟既水域。我知道後,介咗。

有鬍鬚,個咀向下既魚。生出來就係掃地咁食。

地理關係,當然食POO POO。

S-Kwok 發表於 17-9-6 14:12
我好衰,除非預視到有危險(如打爛玻璃),否則我係睇住阿仔錯唔出聲。
然後佢錯咗要佢問吓自己點解及諗辦 ...

睇著仔錯唔出聲係對佢好,唔係衰喎!

IloveJJ 發表於 17-9-6 12:52
聽聞越南鯰魚係食垃圾,居住响極污糟既水域。我知道後,介咗。

咁你食唔食屎屎尿尿種出黎既有机菜?

MrBeast 發表於 17-9-6 12:38
我lei d 粗生跌落地都汁返來食,no problem
拿, 你响大陸就唔好試啦, 唔係我唔預先警告你呀。

我親身經歷:舊年夏天, 我哋一家大細上廣州, 去美食廣場一間餐廳食嘢, 味道係OK既, 我哋都好alert, 帶定晒消毒嘢去消毒碗筷。點知, 棋差一著...........我對筷子跌咗落枱面。係, 無錯, 你無睇錯, 只係枱面。咁我攞返起, 唔係咩5秒rule呀, 係即刻攞返起, 諗住一剎那啫, 所以無再消毒, 繼續食.............

好喇, 返酒店喇。瞓到半夜, 突然胃好痛, 肚又痛。當堂上吐下瀉。打電話叫前枱職員俾袋我嘔, 佢俾咗個垃圾袋咁大既袋我我就坐响個馬桶, 攞住個垃圾袋, 一邊肚痾一邊嘔, 其他三個乜事都無, 所以一定唔關食物事, 我就諗起對枱面筷子了。大陸張餐枱隨時汚糟過BBQ個泥地。

greentea000 發表於 17-9-6 14:44
咁你食唔食屎屎尿尿種出黎既有机菜?
屎屎種出嚟既菜好甜架。

greentea000 發表於 17-9-6 14:38
成個8月一至五9~3好似返學咁既時間安排,無得玩同hea。英普佢強項,唔使太着力,眞係幫到好多。

佢已經知 ...

有目標係唔同啲。
我成日覺得暑假應該要放孩子一個假期,但又清楚知道咩都唔做,返學一定需要長時間先可以回魂,所以心裡十分矛盾。

呢個暑假,基本上會每日讀一篇閱讀理解,唔洗寫,只要口頭回答。每日做吓奧數預備10月嘅比賽,其餘都沒有了。8月中阿仔做咗少少中文、IS預習,但都只係大概睇吓會教咩,冇詳細預習。

其實係咪每個小朋友都會喺暑假keep 住預習呢?

IloveJJ 發表於 17-9-6 16:15
所以話內地來既,鬥心好強!我哋呢啲,太唔捱得。我哋由6月考完試就開始,每日做一個數學練習喳,hea你表姨 ...

如果佢小一、小二回流我都唔使對佢咁harsh,而家又要適應新環境/課程/模式,又要為呈分準備,好趕下。佢暫時幾受壓,咁就一鼓作氣考一之後再抖。

S-Kwok 發表於 17-9-6 17:35
有目標係唔同啲。
我成日覺得暑假應該要放孩子一個假期,但又清楚知道咩都唔做,返學一定需要長時間先可以 ...

老土D講,時間大家都係咁多,用係邊度係價值觀取向,無一致,無對錯。

你仔升中已經有着落,我地仲係茫茫大海未埋岸。如果我俾佢玩左8月,即係放棄態度,我過唔到自己。加上10月尾就考一,好趕下。

預習內地好流行,香港真正會咁做既學生唔多。暑假唔hea玩既自己同事同朋友之中就係兩個極端會咁做,一係成績好要更進一步,一係成績差要追返。唔預習課本既都要去旅行,上幾個興趣班,好忙架。

greentea000 發表於 17-9-6 18:12
老土D講,時間大家都係咁多,用係邊度係價值觀取向,無一致,無對錯。

你仔升中已經有着落,我地仲係茫茫 ...

講得好啱,大家擁有嘅時間都係得24小時,點樣運用係好緊要,我成日同阿仔講要有幾多成功,好多收穫,就要有幾多付出(當然我地知道有時付出跟收穫未必係正比),要用心去做,別只望到別人的成果,他們的背後必然付出很多。台上一分鐘,台下十年功,時間、努力嘅付出就係你成功嘅其中一粒種子。

little_yolky 發表於 17-9-6 14:59
拿, 你响大陸就唔好試啦, 唔係我唔預先警告你呀。

我親身經歷:舊年夏天, 我哋一家大細上廣州, 去美食廣場 ...
你講起我先講,long long time ago in a kingdom next door.  有位導遊醒左個平果我,我一望已唔係好想要,但盛情難卻,就由廣州all 到落hk,頂到返屋企第一句話就是看e生,跟著我老豆就即時送左我去e院,昏迷左一日然後d姑娘問我去旅行做乜玩到咁盡。
月亮就故鄉圓,菌就他鄉毒,出門真是要特別小心,其實出街都唔會汁返來吃,屋企先會

greentea000 發表於 17-9-6 12:21
係呀!
8月預習左考1範圍,而家功課佢要自己完成,我唔教唔check,有唔識星期六、日統一解決。
...

如何可以狠下心不教也不檢查 ? 我也想這樣,只是做不到。

little_yolky 發表於 17-9-6 09:09
咁諗唔好, 唔好話數學拖累佢, 要諗中英文拉高咗, 咪等佢覺得自己數學唔好。大家都知啦, 阿女體育好屎, 因為 ...

哎呀,你想到的別人也一樣想到,騙不了的啦!

little_yolky    發表於 17-9-7 10:52
‹ 上一主題|下一主題