用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 早教
樓主: jadenhayden
go

早教   [複製鏈接]

jadenhayden 發表於 17-9-4 00:04
本身係冇諗過早教!不過見到其他人咁上進!就唔多唔少會諗,要不要逐波逐流呢⋯⋯
...
拿, 你要學我咁, 神經要大條D。最緊要唔係早唔早學, 係你小朋友有無掌握好該學期既課程, 只要佢考到第一, 實在無需要早學D乜。明白無?

MrBeast    發表於 17-9-4 12:38
小曳人    發表於 17-9-4 12:17
2jkidsfather    發表於 17-9-4 11:52

little_yolky 發表於 17-9-4 11:43
拿, 你要學我咁, 神經要大條D。最緊要唔係早唔早學, 係你小朋友有無掌握好該學期既課程, 只要佢考到第一,  ...

你講得啱!我太容易被觸動了!搞到自己好神經質!

little_yolky    發表於 17-9-5 08:55

阿仔中英數無早教。

不過佢一年級時,我要求佢學識綁鞋帶,著綁帶鞋返學。我以爲好正常。有一日,我去佢學校,發覺原來全班同學得佢一個人系著綁帶鞋。原來我早教左佢綁鞋帶。

又,七歲起要佢每天洗碗,學做不同家務。到四年級已經識洗碗、洗衫、吸塵、煮飯等等;普通家常菜如蒸魚炒菜無問題,味道當然仲有好大改進空間。在我細個時候,十歲人仔識煮飯系好普通的事。前幾個月睇電視,原來大部分細路,到了六年級都唔識開罐頭。原來我又早教了!

點解而家甘多父母,會唔底得細路小學仲未識微積分,但12歲唔識開罐頭就唔覺得系問題?

Olympian    發表於 17-9-5 20:35
Mat_Dad    發表於 17-9-5 14:24
little_yolky    發表於 17-9-5 08:56

simonwan 發表於 17-9-5 00:29
阿仔中英數無早教。

不過佢一年級時,我要求佢學識綁鞋帶,著綁帶鞋返學。我以爲好正常。有一日,我去佢 ...
係囉, 家事呢家嘢, 唔學真係唔識架, 你唔好話小學生, 幾十歲人都未必識。話說阿細好鐘意煮嘢食, 佢志願係做廚師。咁, 就緊係俾佢實踐啦, 星期日姐姐放假丫嘛。有一次, 我想偷懶, 叫佢幫我洗米煮飯。咁佢緊係好開心啦。一個鐘頭之後, C6去廚房睇下煲飯點樣...............佢好尷尬咁行出嚟, 細細聲同我講:妹妹可能洗完米之後唔記得落水.............點算? 係咪要丟晒去。

我相信做好多事情都係要從失敗中學習。C6細細聲當然係唔想傷咗妹妹既自信心。但係我更無奈C6咁大個人都唔識執生, 居然話丟咗D米去。我好肯定99以前無早教, 所以C6連飯都唔識煮。

後來, 教返阿細洗米要加水(我以為佢識, 因為佢睇過好多次, 但原來依家D小朋友同以前唔一樣, 唔可以齋睇就學識嘢, 一定要講既。頓然發覺自己真係好聰明添) 第二個禮拜日再接再勵, 佢已經煮到一煲靚飯了。

回覆樓主:

上星期見同事講佢女地區名津小一已經有同學仔識乘除,當堂嚇到其他幾位mama同事八百里加急教返自己小一仔女。課程大家都知,做法各有不同。

小朋友如初小有基礎(懂四則運算)、有心學,自己看 ETV 都能學懂入門程度的代數。

IloveJJ 發表於 17-9-5 09:18
但係,你仔响學校成績係點呢?
我一直喜歡適當時候學適當既野,但我仔的確數學較弱。而學校或朋友間,成績 ...
我反而覺得數學早教與否呢個問題應該因人而異,還要視乎情況而定,不能一概而論。
我女一樣數學較弱。呈分試當前,我猶豫左好耐,最終都係決定暑假期間讓佢自己開始提前預習。對于我女黎講,佢的情況屬於笨鳥先飛。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-9-5 09:05
係囉, 家事呢家嘢, 唔學真係唔識架, 你唔好話小學生, 幾十歲人都未必識。話說阿細好鐘意煮嘢食, 佢志願係做 ...
唔係好明,唔用水點洗米?

回覆 simonwan 的帖子

我去補習都發現好多學生學術高,但係自理能力低。唔識收拾玩具、唔識抹檯、掃地...佢地叫幫去善後。我緊係睬佢都傻,結果我要教埋佢地自理。
之後我發現原來我係朋輩之間已經好強,好獨立。有 d 同學因為工人湊/父母只係需要佢地讀書,真係除左家政堂之外就冇煮過飯同洗碗... 一班唔識家務嘅孩子長大,真係唔洗期望佢地第二代會有自理能力。

bobbob 發表於 17-9-5 13:58
唔係好明,唔用水點洗米?
洗完, 無加水煮。

bobbob    發表於 17-9-5 16:15

回覆樓主:

暑假學定新學期只係早左1個月咁大把,極其量算預習。

jadenhayden 發表於 17-9-2 19:31
阿仔今年升小二
昨天開學,阿仔番黎問我乜嘢叫除數
佢同我講,隔離位已經學識左除數

有啲人上、下午去讀幼稚園,又跟嗎?

IloveJJ 發表於 17-9-5 09:18
但係,你仔响學校成績係點呢?
我一直喜歡適當時候學適當既野,但我仔的確數學較弱。而學校或朋友間,成績 ...

阿仔在精英班排中上,無欏學業獎,讀地區津校,每年約 50% band 1。

做家務,要幾多時間?初初做唔識,都系半個鐘頭度,做熟佐, 15分鐘搞掂!每日15 分鐘都欏唔出?

回覆 IloveJJ 的帖子

”“而學校或朋友間,成績好嗰啲,真係有早教的。”“

谷出來的唔長遠。

話說,好多好多好多年前,屋企搬屋,小弟要轉校插班小四。考入學試時,數學卷好多都唔識,因爲未學過,最后編班入佐最差個班。入學后,大家學同一樣野,考同一份卷,小弟數學年年全級第一。全部科總成績就。。。直到畢業,都未考過第二。

讀書系馬拉松,最后系睇個人天份同努力,時候未到,太早谷系會有反效果。

當然,如果個細路有天資,又有興趣,咪教佢多D 囖!數學好多呢種情況。

中英文小學階段都系打基本功,無話早唔早教。

1998Ruby1998 發表於 17-9-5 14:00
回覆 simonwan 的帖子

我去補習都發現好多學生學術高,但係自理能力低。唔識收拾玩具、唔識抹檯、掃地... ...

其實,唔單止訓練自理能力,做家務,可以培養自信同成就感。

而最最最重要系要個細路對自己、對家庭有責任感。

有了責任感,中學會自自然然努力讀書,唔會自暴自棄。

好多細路,小學被父母谷,成績好好。到了青春期,老豆老母管唔到,又唔知點解要讀書,越讀越差。

‹ 上一主題|下一主題