用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 12盾Starter, 是高分數還是一般般?
go

12盾Starter, 是高分數還是一般般? [複製鏈接]

小兒K3時考starter, 結果是12盾。 但我見身邊同齡小朋友考15盾。因考慮是否幫阿囝安排讀Mover課程,但又覺Starter 只是12盾,所以有點猶疑! 有同路人可分上享嗎?
   6    0    0    1

爽媽 發表於 17-9-2 18:01
小兒K3時考starter, 結果是12盾。 但我見身邊同齡小朋友考15盾。因考慮是否幫阿囝安排讀Mover課程,但又覺 ...

我都有同一個問題,考過starter 定 試mover好, mover 都會再深,同2018 年改考試形式,好似仲難,驚小朋友仲難考

不如去小一果邊問下,果邊家長有經驗應該可以答到你

爽媽 發表於 17-9-2 18:01
小兒K3時考starter, 結果是12盾。 但我見身邊同齡小朋友考15盾。因考慮是否幫阿囝安排讀Mover課程,但又覺 ...

享受備戰Starters嘅成果,個人認為Starters 12個盾值得再考,淘寶買pastpaper做吓,趕喺12月前未改format就考,考15個盾唔難嘅,好多小朋友識晒,重點喺串好啲英文字,加快做卷嘅速度,專心,相信備戰過程中好有得着。我仔仔K2考咗15盾,對津校叩門的確幾有幫助,不過英文好對考小一只係佔一小部分,加油!

rkowsoakna 發表於 17-9-2 23:07
我都有同一個問題,考過starter 定 試mover好, mover 都會再深,同2018 年改考試形式,好似仲難,驚小朋 ...

請問改左咩形式?

Monosaru 發表於 17-9-3 20:40
享受備戰Starters嘅成果,個人認為Starters 12個盾值得再考,淘寶買pastpaper做吓,趕喺12月前未改format ...

你小朋友大b定細b!?

foopopo 發表於 17-9-3 22:28
你小朋友大b定細b!?

6月仔

foopopo 發表於 17-9-3 22:28
請問改左咩形式?

劍橋英語考試
​Cambridge English for Young Learners(YLE) Tests 2018
考試內容更新

http://www.cheerfulkids.edu.hk/about_cambridge_cambridge_english_yle_2018_updates.html

bonmom 發表於 17-9-4 11:43
劍橋英語考試
​Cambridge English for Young Learners(YLE) Tests 2018
考試內容更新

Thanks

Monosaru 發表於 17-9-3 22:51
6月仔

你朋友好叻

Monosaru 發表於 17-9-3 20:40
享受備戰Starters嘅成果,個人認為Starters 12個盾值得再考,淘寶買pastpaper做吓,趕喺12月前未改format ...

Hi, 想請教下,你仔仔K2考starters, 你係自己教定外面上堂學?可唔可以分享下自己教法,例如:有無特別方法陪小朋友串字?

Pinki508 發表於 17-9-10 07:25
Hi, 想請教下,你仔仔K2考starters, 你係自己教定外面上堂學?可唔可以分享下自己教法,例如:有無特別方 ...

以phonics方法串字,可以喺坐車,行路返學時串1-2個,每日累積,半年之間認識好多字

Pinki508 發表於 17-9-10 07:25
Hi, 想請教下,你仔仔K2考starters, 你係自己教定外面上堂學?可唔可以分享下自己教法,例如:有無特別方 ...

我教緊個 K3 妹妹串字 (今個月底考啦 )

有時候分開一組組串,例如 cho-co-late,le-mon-ade,有時候音樂串字,例如用  Twinkle Little Star 唱 “c-o-c-o-n-u-t, o-r-a-n-g-e-s”,O Macdonald had a farm, p-i-a-n-o,Johnny has a little dog, Hippo was his name oh.... (前日上堂仲係咁唱,成個走廊都聽到)

佢咁樣一晚如果專心的話,可以串到十幾隻字。用 Scrabble d 字母牌考佢,成效幾好。

辦法總比困難多,肯擺心機,一日串 5-6隻字,好快就識曬。

我個囡都係K2考左...15個盾...我覺得小朋友比佢做多D exercise便可以...最緊要令佢有興趣做先...我個囡細個有上PHONIC堂...所以可以自己做...如果無上PHONIC..唯有死記..

我係話佢如果果日係good girl先可以有得做starter exercise...我比較tricky...你們都可以睇下可唔可以用呢個方法...good luck.

vpo0615    發表於 17-9-12 12:34
‹ 上一主題|下一主題