用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女簡介會要一早去排隊嗎?
go

聖保羅男女簡介會要一早去排隊嗎?

剛剛睇到DBS briefing 有家長十幾個鐘之前就要排隊... 其他傳統名校一樣係咁crazy嗎?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

個人覺得,唔需要,反正聽左又唔會增加機會

回覆樓主

Co edu好好。個禮堂滿咗就開課室直播。

回覆樓主

上年聽完覺得完全無需要去。首先交通非常擠塞,自己揸車一定泊唔到,坐佢地車走時要等好耐,而且好似上唔晒全部人。搞左幾個鐘來回,校長只講好少資料,好快講完。基本上網頁及校刊都有講到。年年搞到大排長龍,都係比記者影相姐。

boyboy_b 發表於 17-9-2 21:31
上年聽完覺得完全無需要去。首先交通非常擠塞,自己揸車一定泊唔到,坐佢地車走時要等好耐,而且好似上唔晒 ...

今年有地鐵,交通更方便

回覆樓主

好多時去聽簡報會都係為求心安理得,有時間一去無防,去唔到亦無須要失望。出席簡報會或者即場交報名表會增加入讀機會都係道聽塗說。

回覆樓主

當年我都係因為聽咗簡介會,才喜歡這間學校

其實如果有時間,簡介會係值得聽的。至少我聽過幾間之後,心目中的學校越來越清晰。

b3410 發表於 17-9-3 19:53
其實如果有時間,簡介會係值得聽的。至少我聽過幾間之後,心目中的學校越來越清晰。 ...

我都有同感。
去過會感受到鍾唔鍾意,感覺好唔好。

b3410 發表於 17-9-3 19:53
其實如果有時間,簡介會係值得聽的。至少我聽過幾間之後,心目中的學校越來越清晰。 ...

係呀... 其實資訊未必真係expect好多..
係想趁個機會入去行下感受下... 尢其未必間間會有open day...

回覆樓主

其實我係concern抽時間一場去到先知冇位唔比入... 如果明知要早D排定隊我都起碼有心 理準備..

jason1978 發表於 17-9-2 15:29
Co edu好好。個禮堂滿咗就開課室直播。

Thanks for sharing ur experience!
即係佢地冇特別限入場人數?

Cheddar85ang 發表於 17-9-4 01:28
我都有同感。
去過會感受到鍾唔鍾意,感覺好唔好。

我自己都覺得有用嘅。始終去過會更了解到校長要求什麼學生,寫portfolio或家長面試 等有用。YouTube 也有校長的簡介會但並不是全部內容。如果早一點去,可以在禮堂睇到校長老師等,否則可能要去班房睇電視。

人數應該有限額吧,有心報,早一兩小時應該可以入場(上年經驗)。如果想坐頭等VIP嗰排就另計。

boyboy_b 發表於 17-9-2 21:31
上年聽完覺得完全無需要去。首先交通非常擠塞,自己揸車一定泊唔到,坐佢地車走時要等好耐,而且好似上唔晒 ...

今年在Mtr那

時間許可的話,簡介當日下午交form 然後留下至簡介會

mytambb 發表於 17-9-4 07:31

我自己都覺得有用嘅。始終去過會更了解到校長要求什麼學生, ...

呢間最特別. 應該去聽下.

聽咁多間, 只有呢間個FC 會坐陣簡介會,

retriever 發表於 17-9-4 09:50

請問FC係咩?

財務總監 financial controller

Firture Candidate

retriever 發表於 17-9-4 09:50

是的。因為學校有減免/全免學費計劃,而且沒有限額。學校十分照顧貧困家庭。