用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自閉症小朋友,青衣定荃灣區好?
go

自閉症小朋友,青衣定荃灣區好? [複製鏈接]

代朋友問,小朋友k2, 主流幼稚園,智力正常,自閉症, 言語遲緩。請問青衣定荃灣的小學比較合適,包容及有愛心?
   0    0    0    0

回覆樓主

你叫你朋友在小一概覽度每一間都去睇下特殊老師比例比較高會多點支援, 最好每間學校的開放日去睇下, 問下校長副校及主任對自閉症小朋友有咩支援,去感受一下學校對特別學生的態度。我小朋友都係自閉普系入讀特殊學校及之後評估智力正常的, 我上年就已經去學校睇下, 最好帶同小朋友一起去學校, 睇下老師搞唔搞得掂你小朋友然後決定選擇什麼學校

KCHK 發表於 17-9-2 11:03
你叫你朋友在小一概覽度每一間都去睇下特殊老師比例比較高會多點支援, 最好每間學校的開放日去睇下, 問下 ...

好,謝謝妳!

KCHK 發表於 17-9-2 11:03
你叫你朋友在小一概覽度每一間都去睇下特殊老師比例比較高會多點支援, 最好每間學校的開放日去睇下, 問下 ...

青衣呂明才小學問下,了解下,好似幾有愛心老師,同學仔媽咪有小朋友讀緊。

candyfatcat 發表於 17-9-2 06:31
代朋友問,小朋友k2, 主流幼稚園,智力正常,自閉症, 言語遲緩。請問青衣定荃灣的小學比較合適,包容及有愛 ...

看看他們的網站,學習支援津貼計劃內有沒有「按需要為學生安排言語/職業治療和提升專注力/社交/讀寫訓練,適切照顧他們的特殊學習需要。」另可直接聯絡學校了解。
‹ 上一主題|下一主題