用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31 vs 12 網
go

31 vs 12 網 [複製鏈接]

出年到小兒報小一了~~~~可以選擇抽31 或12 校網~~~~~ 請問大家會選擇邊個網?
小兒得15分~~知道自行零可能~~~~全博抽獎~~~冇細佬妹跟尾。

應該點揀呢?跪求指點~~~~~
   1    0    0    0

回覆樓主:

12區好d。保守一點寶血小學。搏盡st joe, 軒小,軒小(銅鑼灣)又可以試一下。

回覆 mytambb 的帖子

請問12區係咪冇31咁大竟爭??~~~~~唔好意思啊~~我唔識點搵呢啲數據~~~~~~

mytambb 發表於 17-9-2 07:00
12區好d。保守一點聖公會聖雅各小學、寶血小學、李陞大坑學校。搏盡st joe, 軒小,軒小(銅鑼灣)又可以試 ...

大坑李陞

回覆 leslie22 的帖子

31 係咪油尖旺?若是,我勸妳諗清楚,因為油尖旺呢個網好難揀,各人都心儀嗰幾間,入唔到就跌落其他。

mytambb 發表於 17-9-2 07:00
12區好d。保守一點聖公會聖雅各小學、寶血小學、李陞大坑學校。搏盡st joe, 軒小,軒小(銅鑼灣)又可以試 ...
你唔好將老趙D建議直接抄出嚟啦, 會害死人嫁!

Felix223    發表於 17-9-4 12:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

其實兩邊都是天地網,不過...12網會相對好好多,有得揀下。

hkpapa852 發表於 17-9-4 12:13
你唔好將老趙D建議直接抄出嚟啦, 會害死人嫁!

其實升學專家係咪來來去去都係果幾位?Ken Sir,趙SirIan Tsang

mayyylai 發表於 17-9-4 12:04
回覆 leslie22 的帖子

31 係咪油尖旺?若是,我勸妳諗清楚,因為油尖旺呢個網好難揀,各人都心儀嗰幾間, ...

個人經歷31網,除非你保守地不選四大,否則入唔到四大,好易入寶校

仲有,全個 31 網得 11 間學校(因為有一間係全男、有一間係全女)

se6b03 發表於 17-9-4 12:21
其實升學專家係咪來來去去都係果幾位?Ken Sir,趙Sir,Ian Tsang?
FB仲有仲多自稱升學專家去收人錢教面試班既不明人仕

其實, 部份所謂專家, 其實到底係"升學專家", 定係"整蠱專家"呢? D料流到......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-9-4 13:25

其實, 部份所謂專家, 其實到底係"升學專家", 定係"整 ...

都叫你寫書開檔架啦

hkpapa852 發表於 17-9-4 13:25

其實, 部份所謂專家, 其實到底係"升學專家", 定係"整 ...

唔知有無記錯,有位磚家仲吹到話有家長放低10部有個人料既iPad俾學校,浮誇到唯恐天下未亂~

mayyylai    發表於 17-9-4 14:41

回覆樓主

老實說,如果無運,係31定12網注定要中寶,到時分別都不大,所以都要有心理準備。

Felix223 發表於 17-9-4 13:39
老實說,如果無運,係31定12網注定要中寶,到時分別都不大,所以都要有心理準備。
...
都唔係, 31網有一間自行收生近年收唔足, 統一派位又無乜人想入既學校, 但過去幾年升中派位都有至少20%升到去B1學校

12網呢...... sorry, 沒有了!

Charlotte_mom 發表於 17-9-4 13:30
都叫你寫書開檔架啦
如果我真係出書, 可能馬上收好多律師信, 投訴我既資料/估計影響佢地校譽, 所以

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-9-4 13:53
如果我真係出書, 可能馬上收好多律師信, 投訴我既資料/估計影響佢地校譽, 所以
...

se6b03 發表於 17-9-4 12:21
其實升學專家係咪來來去去都係果幾位?Ken Sir,趙Sir,Ian Tsang?

頭兩個係整蠱專家

gglover 發表於 17-9-4 14:12
頭兩個係整蠱專家
第三個係搵錢專家

mayyylai    發表於 17-9-4 14:42

#31 屬天地網,一係上天堂,唔係就中寶!但若方樹泉妳可以接受的話,就穏入!
‹ 上一主題|下一主題