用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普通話科點溫
樓主: bbyau2010
go

普通話科點溫 [複製鏈接]

shannon_fky4186 發表於 18-2-8 09:42

讀準既要求其實好高,不過師姐當年位老師講得好好, ...
我哋個年代, 個個唱歌學普通話, 所以搞到個聲調亂晒。亂咗再執正就有D難度。

little_yolky 發表於 18-2-8 10:19
我哋個年代, 個個唱歌學普通話, 所以搞到個聲調亂晒。亂咗再執正就有D難度。 ...

唱歌係會搞到D調變曬我當年聽過幾首咋,都係看劇學普通話多。以前農曆新年同暑假會番廣州嫲嫲屋企度假,無咩好做咪日日看內地電視劇同看內地書。咁就好似每年上普通普通話暑期班,就打好左普通話同簡體字底

shannon_fky4186 發表於 18-2-8 10:25
唱歌係會搞到D調變曬我當年聽過幾首咋,都係看劇學普通話多。以前農曆新年同暑假會番廣州嫲嫲屋企 ...
唓, 咁你年年暑假去普通遊學團, 緊係好啦。我哋個年代基本無人講普通話, 電視無普通話, 我係因為鐘意學嘢, 同埋聽國語歌, 所以中學時課外活動學過一年咋。入到大學九成老師講普通話, 咁咪修course學囉。學到中班都頂唔住了, 不過, 學完中班用得少, D普通話都好惡頂架, 但做嘢用多咗, 同埋我鐘意模仿人哋說話, 所以依家好咗好多了, 北方人對我個評語係:說得很清楚。我已經老懷安慰了。我老細D普通話, 佢哋話:完全聽不出他在說什麼。

little_yolky 發表於 18-2-8 09:21
普通話.........標唔標準真係幾重要下............有D普通話真係好普通的。 ...

我意思是和路人甲對話時,甲口音如何不重要。自己呢,人地聽得明就得,中國地大脈博,personasly有香音可接受,每月洗千$上net倒不如weekend 上深圳玩好過

shannon_fky4186 發表於 18-2-8 10:25
唱歌係會搞到D調變曬我當年聽過幾首咋,都係看劇學普通話多。以前農曆新年同暑假會番廣州嫲嫲屋企 ...
反而我覺得唱歌咬字一定準,早前聽「涼涼」先發現自己 d uang 發得唔好。e加好正,有埋并音:
https://youtu.be/hML9cI3w6cc

MrBeast 發表於 18-2-8 11:18
反而我覺得唱歌咬字一定準,早前聽「涼涼」先發現自己 d uang 發得唔好。e加好正,有埋并音:
https://yout ...

係聲調會受影響,唔係韻母。

shannon_fky4186 發表於 18-2-8 11:40
係聲調會受影響,唔係韻母。
我明,cant have everything

MrBeast 發表於 18-2-8 11:43
我明,cant have everything

agree.

回覆樓主:

我都好頭痛,考試拼音部分全炒,而家想搵老師幫佢

bbyau2010 發表於 18-3-23 23:08
我都好頭痛,考試拼音部分全炒,而家想搵老師幫佢

請位上門普通話老師教, 好快教好。

由幼稚園學K3開始學好phonics 之後揾老師上門教拼音,學哂之後學校普通話考試都唔駛温。

Doray 發表於 18-3-24 07:33
由幼稚園學K3開始學好phonics 之後揾老師上門教拼音,學哂之後學校普通話考試都唔駛温。
...

可以的話, 老師繼續教, 要學到可寫番普通話併音出來。

要寫出併音, 如普通話發音準備, 就容易寫出來。

是可以的,老師非常好,會自製跟程度工作,所以兩個啲拼寫都好好。

Doray 發表於 18-3-24 07:33
...

学好英語Phonics, 對学普通話併音係好有幫助。

我好細時開始學左幾年, 大左好多拚音唔記得, 但都易pickup. 發音亦比細時冇學開的好.  曾裸考都有2級.   我2個仔幼稚園開始是普教中, 所以而家小學普教中, 普通話冇特別溫考都OK, 講得都幾標準.

如樓主沒有普教中環境, 看普通話節目, 聽書本的普通話音, 借書的時候借有拚音的, 唔識時可以利用拚音去試, 用網上的普通話語音都幾幫到.   
‹ 上一主題|下一主題