用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想請教亜氏保家同自閉的分別
go

想請教亜氏保家同自閉的分別 [複製鏈接]

小朋友上年評為懷疑自閉譜系,但今年進步了很多,學校老師話可能亞氏保家,其實我想知有甚麼分別?要不要又評估?
   0    0    0    0

回覆樓主:

家下無分。
阿氏保加小朋友,一般係智力正常以至資優都有。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

亞氏保加以往被叫做high function ASD,即係比較叻既自閉症兒童,佢地通常學業成績上都會無咩問題,甚至會更加叻,亦有可能係某d科目上面好有天份發揮得特別好,亞氏保加仔最主要問題係社交上面,例如唔識同人相處、溝通;或者好容易同人衝突,亦比較難理解其他人既情緒,有d人會誤以為佢地無同理心。另外就係佢地興趣都比較狹窄。最typical既例子係台北市長柯p,你可以上網睇下佢既文。希望幫到你~~

rainy123 發表於 17-8-31 16:31
小朋友上年評為懷疑自閉譜系,但今年進步了很多,學校老師話可能亞氏保家,其實我想知有甚麼分別?要不要又 ...

亞氏保加已經納入自閉譜系,以前未將亞氏納入自閉譜系,亞氏保加同高功能自閉症非常相似,學名不同源於由兩位不同醫生發現。
高功能自閉症同亞氏保加分別,係前者有語言遲緩,後者無。
而家再做評估亦只會評自閉譜系,唔會再用亞氏保加。
‹ 上一主題|下一主題