用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 5級樂理
go

5級樂理 [複製鏈接]

請問通常考5級樂理,需要操練幾多份past paper? 好似一年都會有幾份,是否操2,3年的已經okay ?

2    0    0    0

醒目開學勳章

b3410 發表於 17-8-30 22:02
請問通常考5級樂理,需要操練幾多份past paper? 好似一年都會有幾份,是否操2,3年的已經okay ?

...

我仔當時操最近4年既paper,每年得1份,重要買本樂理書背生字的

loloyen 發表於 17-8-31 21:58
我仔當時操最近4年既paper,每年得1份,重要買本樂理書背生字的
謝謝,咁真係要勤力D

loloyen 發表於 17-8-31 21:58
每年得1份咋咩? 我見我女買咗本 2015年, 裡面好似有4份喎.

每本有4 sets paper..(分別係A ,B, C , R, 中文版可能有不同 ,即係每年2,6, 10月既考卷) 我今年叫學生買2013-2016. (因為要睇多D不同問題形式)通常暑假完就可以操練,一 set paper  以考試計2小時完,熟練學生應可以一小時內完成,一星期做到2 sets.  做到10月中考期應該可以做到。一邊做,一邊記埋果堆音樂用語,我好少叫學生背,總之past paper  出左既,就記,無就算,豪幾分。其實一定要識同小心做)

Gina11 發表於 17-9-1 10:08
每本有4 sets paper..(分別係A ,B, C , R, 中文版可能有不同 ,即係每年2,6, 10月既考卷) 我今年叫學生買 ...
謝謝你的詳細解答。我都好頭痛D生詞,自己都一個唔識唯有背到幾多係幾多。
依家已經操咗兩份paper, 暫時見到第二份比第一份已經有進步。

b3410 發表於 17-9-1 16:34
謝謝你的詳細解答。我都好頭痛D生詞,自己都一個唔識唯有背到幾多係幾多。
依家已經操咗兩份pape ...

2018年 musical terms 好似改選擇題,易咗。如果只求合格,不如放多一些心機在其他易取分的parts。讀咁多字得幾分唔太值得。阿女之前考,一個term我都唔駛佢記。(emoji)

當然以學習而言,讀咗梗係好啦...
‹ 上一主題|下一主題