用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 唉! 有點心灰意冷, 亞仔你幾時才叮?
go

唉! 有點心灰意冷, 亞仔你幾時才叮? [複製鏈接]

我仔(有Adhd)b2頭, 中一時入到精英班, 但常欠功課已有一個小過, 佢考試吾差(因為我地迫佢温書),但堂課一概不做, 所以總分比D平時分拉底晒! 學期尾見到張成績表想喊! 副科吾駛考試, 完全吾理! 電腦無做堂課, 所以得5分 (100分滿分), 五科副科都好差! 自律自理老師話佢似小一生! 其實我係屋企已經成日訓練佢自己做自己野, 要負責任, 但佢都係hea, 又覺得我煩, 唉!

黎緊中二跌左去最尾果班, 希望佢會汲取教訓, 吾好再咁態度啦!
   2    0    0    0

回覆樓主:

是咁的,孩子一樣有..還是中文中學,符碌中一入精英班,不做功課及杪同學的功課交差,升中二入垃圾班,現入咗心儀大學,放心吧!

brother4 發表於 17-8-30 18:59
是咁的,孩子一樣有..還是中文中學,符碌中一入精英班,不做功課及杪同學的功課交差,升中二入垃圾班,現入咗 ...

係? 你簡直係我既希望! 如果亞仔叮到就好了

回覆樓主

Right timing, he will click.

My case, the turning point is F3.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-8-31 09:36
Right timing, he will click.

My case, the turning point is F3.

i really hope so

樓主仔考試成績唔差,代表佢有能力讀好書啵,佢既問題係學習態度唔好,
咁小學時係唔係咁?依家佢開始青春期了,鬧係冇咩用,慢慢同佢傾囉。

至於“副科吾駛考試, 完全吾理!” 這個情況我唔陌生, 我女當年就係咁,佢諗住高中唔讀理科,對理科就完全唔溫書,考得好差,好彩,靠中英文及文科撐住,到左佢中五突然開竅,好認真狂操數學,因為佢知道DSE數學考得唔好都好大影響(當時大學多數計4 core + 2 x)。

所以,細佬仔係會開竅既,俾時間佢啦,最重要同佢相處好,keep住好既親子關系,大家萬事有得傾。

October. 發表於 17-9-2 09:31
樓主仔考試成績唔差,代表佢有能力讀好書啵,佢既問題係學習態度唔好,
咁小學時係唔係咁?依家佢開始青春 ...

正確

October. 發表於 17-9-2 09:31
咁小學時係唔係咁?依家佢開始青春 ...

其實佢小學已經係咁, 常欠交, 堂課吾做, 威迫利誘無所不用其極, 佢好少少又固態復盟, 不過小學吾計平時分, 只計考試分所以無咁大鑊, 中學要求全面發展所以我了解佢咁差, 希望佢會發奮啦! 我都講到自己都覺煩, 而家只講一次, 吾再長氣了! daddy買左個遊戲機鼓勵佢三個月吾欠交, 交齊功課就比佢玩, 雖然我吾太認同比佢打機, 但只罰無咩用, 可能轉方法利誘佢會work啩

到大學就定了

littlelamlam 發表於 17-9-3 16:32
其實佢小學已經係咁, 常欠交, 堂課吾做, 威迫利誘無所不用其極, 佢好少少又固態復盟, 不過小學吾 ...

習慣已成,恨错難返!

skkeung 發表於 17-9-10 21:43
習慣已成,恨错難返!

不過都希望佢有叮既一日, 做父母都放棄佢, 邊個會理佢?

littlelamlam 發表於 17-9-10 22:53
不過都希望佢有叮既一日, 做父母都放棄佢, 邊個會理佢?

有理!能回到從前,一些東西不能不理!

回覆樓主:

係叻仔一定上到大學,吾得果D24小時不停做都冇用。駛勿甘驚!

littlelamlam 發表於 17-8-30 18:13
我仔(有Adhd)b2頭, 中一時入到精英班, 但常欠功課已有一個小過, 佢考試吾差(因為我地迫佢温書),但堂 ...

問題系ADHD, 他的能力發挥唔到。
要教他把task事项拆细來做,一般人一次過可以高度集中45分鐘,他可能只有20分鐘。那就教他時間管理,把各科分開每隔20分鐘温習一樣。20分鐘只是假設,不是標準,你自己試下。另外教他設定明確的Time table, 有明碓check list tick task完成任務。

回覆 littlelamlam 的帖子

My daughter too 'hea'.  She has very good resultin primary and was very hardworking.  However, last year, in F.1,she let us down.  No matter how we encouraged her, she still did not take initiative.  Fingers crossed this is normal at her 青春期.  Lookforward she will 'click' soon.  Now, her mind is full of kpops.  We could communicate well if we focus on talking kpops, but once back on study, she ignores us.  She is not really bad in study, but for those, she doesn't like, she really ignore. ..

回覆樓主

身有同感受,好灰!不知所措!

醒目開學勳章

littlelamlam 發表於 17-8-30 18:13
我仔(有Adhd)b2頭, 中一時入到精英班, 但常欠功課已有一個小過, 佢考試吾差(因為我地迫佢温書),但堂 ...

我仔是sen

升中時,揀學校,我不想大家有壓力,參考過好多人意見,最後降band揀左依家間中學,banding雖然差但校風純樸

中一時都還好地地,可能太易拿高分,中二就散晒,有次見心理學家時,還同姑娘投訴,話我比好大壓力佢,話我成日叫住佢做功課/溫書,我越叫佢越不想做,我不叫佢反而會去做(你信?)

之後我們協議左我不再過問佢功課,果排手冊時時有欠交通知,又無帶書呢樣果樣,有次同班主任傾開電話,佢都同我講欠交問題,我講返原因比佢聽,同佢講我捱左甘耐(有幾個月),不會半途而癈,我會堅持不過問,佢再欠,你罰佢,最後欠交果d功課要小息/lunch time補做返

就甘樣,到臨學期尾,開始小欠左功課,放完暑假,開學後好似轉左性甘,每日放學自己做功課,無再打機,默書又自己溫(背默),兩次都拿滿分,補習功課以前不到上堂前一日都不做,依家自己拿出黎做,還查埋字典

忽然之間好感動,不知關不關暑假去左旅行事,默為今次去左美國,佢去到發覺英文好屎,又問點樣先可以移民,不知關不關事

但我覺得,就算你講九萬九千次,佢是不聽你都無辦法,忽然有日佢無啦啦諗通

CrabPincers 發表於 17-9-15 19:54
我仔是sen

升中時,揀學校,我不想大家有壓力,參考過好多人意見,最後降band揀左依家間中學,banding雖 ...

多謝分享! 我仔都係sen, 教佢真係有血有汗! 好開心你仔仔有進步, 好快見到回報, 祝福你呀

我仔岩岩上左中二, 好似成熟左定左少少, 佢中一時有個女仔鐘意佢, 成日同佢whatassp, 佢都比我知少少, 而家又同班, 我仲笑佢, 哎呀! 點解你同佢都咁吔架, 不過我同佢講, 咩朋友都好, 媽咪吾會太干涉, 你知咩應該做, 咩吾應該做就得, 最緊要要大家互相幫助, 個女仔中一全年無欠功課, 你就學下人啦, 或者問下人手册; 女仔成績吾好成日抄佢功課, 我話佢吾識不如你教下人丫, 大家一齊進步, 中三入番精英班至有機會選自己想讀果科架!

佢好似幾受咁, 老師都話佢大個左, 希望可以keep住個動力啦! 有時呢個時候, 父母影響力愈來愈細, 朋輩影響力仲大

CrabPincers 發表於 17-9-15 19:54
我仔是sen

升中時,揀學校,我不想大家有壓力,參考過好多人意見,最後降band揀左依家間中學,banding雖 ...
開竅。

要等,忍耐等到佢腦荀生埋就一天光曬
‹ 上一主題|下一主題