用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?! ...
樓主: 娃哈哈
go

原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?!   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-8-31 21:50
拼音……人地K2K3学,P6就算係学国際音標都唔啱时候,事关呈二在即,無謂浪費时间精力係唔紧急项目上。

補 ...

我只係諗~
自己果個年代臨會考就有雞精班,
所以估大型補習社應該會有呈分雞精班~

今年6年級, 真係遲左d,  見ek的jm都係4年級已經準備定升中的野啦
樓主知道小朋友的banding嗎? 知道學校升中的數據嗎? 係唔係只有英文弱?其他科可以嗎? 今日開學啦, 要搵就快d搵, 好快就考試架啦

娃哈哈 發表於 17-9-1 09:05
其實佢又點指生字~ 不過我覺得生字唔識,寫句子都唔會好~

楼主,恕我直言……
我觉得你-向並唔瞭解同無留意你女既学习情况同需要。而家已快呈二先話点止生字識得少?佢呈-考成点呢?你“以為”自己会考时大型補习社有雞精班,就觉得小学都有用?“你觉得生字唔識就寫句子唔会好?小六了……需要既唔止係做句呢~

唔止你女無補习,我女小学时亦从来無補习。唔係人人都要補习学业先会好,補习並唔係仙丹可以解決所有问題呢~

你从來無提你女呈-考成点,-味就講大型補习社,令我开始觉得呢个帖係補习社鱔稿。

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 17-9-1 10:11
楼主,恕我直言……
我觉得你-向並唔瞭解同無留意你女既学习情况同需要。而家已快呈二先話点止生字識得少 ...

我搭咗訕後都覺得疑似補習鱔稿,仲硬塞話我贊成補習,所以無再回應(此帖除外)

Yanamami 發表於 17-9-1 10:11
楼主,恕我直言……
我觉得你-向並唔瞭解同無留意你女既学习情况同需要。而家已快呈二先話点止生字識得少 ...

除「補習外,新國民都喜歡問某某比賽好不好?

bobbob 發表於 17-9-1 11:08
我搭咗訕後都覺得疑似補習鱔稿,仲硬塞話我贊成補習,所以無再回應(此帖除外) ...
我提到公民英又冇人有興趣,可能係我樣衰+口臭

MrBeast 發表於 17-9-1 12:38

小六仲公民英,唔比人吋算好,仲要有反應?

little_yolky    發表於 17-9-18 11:19
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

chingmon 發表於 17-9-1 08:08
「你唔覺得好多都係新會員,跟著一問一答」-係喎,你觀察力好好,同一帖甘多新會員?一個開帖,最少2個同 ...

又係,J L好似要打入小學市場。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

JL 係唔係好串果個?

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-9-1 12:38

人哋都唔係sell公文英,答你咪盞嘥氣

shadeslayer 發表於 17-9-1 13:00
小六仲公民英,唔比人吋算好,仲要有反應?
就係咁到冇被人吋,實在有d失望加少少hurt

MrBeast 發表於 17-9-1 15:31
就係咁到冇被人吋,實在有d失望加少少hurt
唔知搵 JL 補 St Joseph 係咪真係會掂D, 大家都叫 Joseph 喎, 係咪最好個學生姓 Li?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

娃哈哈 發表於 17-9-1 09:08
我只係諗~
自己果個年代臨會考就有雞精班,
所以估大型補習社應該會有呈分雞精班~
其實你知唔知呈分試係乜? 升中派位係點嫁?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-1 15:50
其實你知唔知呈分試係乜? 升中派位係點嫁?
我觉得唔知多……通常上黎求救多係呈-衰左要急救,而家开学先出帖,两个月補乜都救唔到啦。就算係呈分試雞精班,都係揾target自己小学既補习社先貼到題,又唔係公开試,揾大型補习社?真係好奇怪!所以佢一答我果段,我已觉得唔对路。

Yanamami 發表於 17-9-1 16:03
我觉得唔知多……通常上黎求救多係呈-衰左要急救,而家开学先出帖,两个月補乜都救唔到啦。就算係呈分試雞 ...
如果搵大型補習社, 只適合打好底子, 不過呢D要一早做

應付呈分試, 一定要搵熟悉學校課程既補習社, 搵大型補習社? 嘥錢得嚟都唔會有咩效用

不過點都好, 8月先諗住救呈二, 成功機會好低

如果係為咗"賣廣告"出個咁既帖, 諗呢個方法個位實在太低智了, 應該好快俾 AI 取代

Yanamami 發表於 17-9-1 16:03
我觉得唔知多……通常上黎求救多係呈-衰左要急救,而家开学先出帖,两个月補乜都救唔到啦。就算係呈分試雞 ...
Yanamami  真係好好人,一路認真答
我一見到已經話點解玩串字,以為小一 。
之後就有人出來講補習。。。。。。
所以唔出聲喇。

QQpa 發表於 17-8-31 23:13

你唔覺得好多都係新會員,跟著一問一答,目的係帶出補習最有效 ...

觀察力一流!

如果睇唔到, 我真係會講吓早期教育、培養閱讀能力同興趣、點樣考好呈分試呢啲課題.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 17-9-1 17:33
觀察力一流!

如果睇唔到, 我真係會講吓早期教育、培養閱讀能力同興趣、點樣考好呈分試呢啲課題.

當開學時某幾間補習社,亞洲第一工程師出書,新界某英文私小將會有簡介會及開始報名,就有呢尐EK新國民互相溫馨討論嘅現象。
‹ 上一主題|下一主題