用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?! ...
樓主: 娃哈哈
go

原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?!   [複製鏈接]

happyapple 發表於 17-8-30 18:50
如果小朋友係好學,很多媒介都可學英文,如睇書睇報紙睇電視。如果小朋友動力差d又唔抗距補習,谷吓都好。
...

佢唔係好學既人~

lampinkylam 發表於 17-8-30 17:19
如果佢生字都唔識多隻,佢應該句子都唔識寫~ 要補下習grammar 學下點寫句子!
多作多寫,感受下其他學校 ...

想問有無好既介紹?
我想佢貼返出面啲小朋友進度

娃哈哈 發表於 17-8-30 19:11
想問有無好既介紹?
我想佢貼返出面啲小朋友進度

我仔係補Joseph Li~
So far 佢自己就幾鍾意Joseph Li教學方式~
我見佢補左幾年~ 真係見佢慢慢咁進步~ 當然啦~頭兩年進步會明顯好多, 佢補習後會review 番筆記~ 我隔2個星期日都要佢再作多篇英文比我睇。

補習呢家野,補完都要番屋企溫,唔溫都係浪費錢。

屋企自學係要,再加埋補習社,會事半功倍。唔係一樣野就會進步架。

lampinkylam 發表於 17-8-30 19:28
我見佢補左幾年~ 真係見佢慢慢咁進步~ ...

天皇補習係主攻考試,對浸語文幫助有限。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

娃哈哈 發表於 17-8-30 12:41
我一直都覺得小朋友可以玩就玩… 自由發展就好… 開開心心童年就夠~所以無特別迫我D仔女去讀書,或者學D ...

從最基本的併音學起,搞好併音才懂串字。

HL711 發表於 17-8-30 20:35
佢好貴!

Joseph 幾錢???
你仔/女有補過佢??? 補小學生係唔係好好?

lampinkylam 發表於 17-8-30 19:28
我見佢補左幾年~ 真係見佢慢慢咁進步~ ...

你仔係 joseph li 度係補小學? 佢幾多歲開始補架呢?
Thanks

thousandtwinkle 發表於 17-8-30 22:22
從最基本的併音學起,搞好併音才懂串字。

邊到學拼音好??
Thanks

shadeslayer 發表於 17-8-30 20:14
天皇補習係主攻考試,對浸語文幫助有限。

考試技巧, 應該要平日開始操?
加埋平日其他地方浸淫英文? 雙管齊下有幫助d?

sorry, 我而家至開始幫個女起步...所以有d急..

娃哈哈 發表於 17-8-30 22:31
邊到學拼音好??
Thanks

学Oxford的RWI 課程,pm you

其實你既目標係想阿女考好呈分試,派間勁D學校,定係讀緊龍校,升中不成問題,衹係想阿女英文好D?唔同目標,要用唔同方法

Chenglc 發表於 17-8-30 23:53
其實你既目標係想阿女考好呈分試,派間勁D學校,定係讀緊龍校,升中不成問題,衹係想阿女英文好D?唔同目標 ...

每個父母都係想仔女讀好點架喇

娃哈哈 發表於 17-8-30 22:34
考試技巧, 應該要平日開始操?
加埋平日其他地方浸淫英文? 雙管齊下有幫助d?

考試的技巧平日操,同學校小一操小三TSA有乜分別?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Chenglc 發表於 17-8-30 23:53
其實你既目標係想阿女考好呈分試,派間勁D學校,定係讀緊龍校,升中不成問題,衹係想阿女英文好D?唔同目標 ...

即係呈分就搵補習天皇?
英文底就睇多啲書YouTube?

dse就搵天皇姐,呈分係校內試,當然是找專補你學校的最實際。

Yanamami    發表於 17-8-31 11:49

lampinkylam 發表於 17-8-31 00:08

你依家大失分吋,10個人10把口,20個建議,你自己要乜都未清楚,變成藥石亂投。

咁簡單講幾句就攪定,唔使有人研究教育,唔使有EK日日討論千千萬萬留言。

vpo0615    發表於 17-8-31 13:24

娃哈哈 發表於 17-8-30 12:41
我一直都覺得小朋友可以玩就玩… 自由發展就好… 開開心心童年就夠~所以無特別迫我D仔女去讀書,或者學D ...
你需要攪清楚既係:
1. 女兒係校內全級排名
2. 學校過往大約有幾多學生可升讀坊間所謂既B1中學

如果你女兒係校內名列前矛, 而小學過往又有大部份(50%+)學生可升讀B1中學, 咁你女兒水平應該無問題, 問題係你親戚要佢地小朋友超前學習咗太多

如果唔係, 咁其實都無乜方法. 因為語文能力, 唔會短時間提升到, 尤其小朋友本身抗拒.

其實去到小六先諗呢個問題, 似乎有點遲了.........

Yanamami    發表於 17-8-31 21:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

其實趁而家,多看英文書藉小說、英文報紙都是可以幫助大量認識英文vocabulary ,咁或多或少都對寫作有用。

Felix223 發表於 17-8-31 16:02
其實趁而家,多看英文書藉小說、英文報紙都是可以幫助大量認識英文vocabulary ,咁或多或少都對寫作有用。
...

同意。

vocabularies 唔夠,不如自己查字典同睇下報紙、書,又平又有效。又好少聽話只係為了學生字而去補習?如果真係咁,都幾悶下。同背字典冇咩分別。

反而想知楼主指的是什麼生字,咁難?

‹ 上一主題|下一主題