用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 幾多歲會識排26個字母次序
go

幾多歲會識排26個字母次序

想問一問大家小朋友係幾多歲識排26個字母次序
THX!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

排序,只係記性問題,好似唱歌咁,你播ABC song 播得多就得

恐龍家

小曳人 發表於 17-8-30 11:22
排序,只係記性問題,好似唱歌咁,你播ABC song 播得多就得

明白,那通常幾多歲可以有咁嘅記憶去記住啲排序

醒目開學勳章 貢獻勳章

ahbbbbbbbb 發表於 17-8-30 11:26
明白,那通常幾多歲可以有咁嘅記憶去記住啲排序

通常,唔知
我地無刻意問佢、或要求佢背,但我相信,大仔約18個月,細仔... 兩歲半入幼兒班前,識得唱ABC song

(我大仔係資優,細仔唔係)

其實每個人操作一大堆data嘅方法或能力都唔同,就算IQ score相同,都可能記排序能力上有不同

恐龍家

小曳人 發表於 17-8-30 11:34
通常,唔知
我地無刻意問佢、或要求佢背,但我相信,大仔約18個月,細仔... 兩歲半入幼兒班前,識得唱ABC  ...

我囝24個月已經識排次序a-z, 或z-a

我仔2歲幾已識寫曬,但言語遲緩

我仔20個月識排同讀A-Z,但小手肌發展較慢。

我仔18個月識讀,認和寫26個字母

ahbbbbbbbb 發表於 17-8-29 22:29
想問一問大家小朋友係幾多歲識排26個字母次序
THX!!

我仔18個月

回覆樓主

我冇計過阿仔幾時識ABC, 但佢9個月大偶然婆婆發現佢已經識認字。足12個月識講野會讀字俾我聽,大概3百幾字,15個月大開始有一千字,18個月開始interview 想插班入PN識2千几個英文字,中文5百幾個,依家自學識Spanish, 日文同我估係依斯蘭d文。英文睇緊小説之類,中文自己作文。最近我頂佢唔順,搵個Spanish 老師俾佢,老師話佢2.5年內應該有native 程度。佢依家5歳9個月大。

回覆樓主

其實時下好多小朋友都好勁。見過好多港島名校小朋友同我個仔差不多。

我小朋友5歲時check 左原來真係gifted, 不過上天係公平,一樣好必有一樣差,我響佢身上學習更包容做好媽媽角色。資優並不等於成功,成功需靠好多知識以外既因素,資優兒既家長責任更大。:dadday::dadday:

回覆樓主

資優6歲後check 會準d,6歳前只係reference。

creamyXDD 發表於 17-9-13 14:23
資優6歲後check 會準d,6歳前只係reference。

你仔仔現在好嗎?投人學校生活嗎?

回覆樓主

搞左好耐,又上平機會,又投訴,轉校,見唔同心理醫生冶療師同N個評估,終於settle 左,依家響一間好有愛心學校返學,學校tailor-made 教材俾佢,知識上滿足到,老師不斷教佢點同人相處,同學都同佢相處得唔錯。

creamyXDD 發表於 17-9-13 17:27
搞左好耐,又上平機會,又投訴,轉校,見唔同心理醫生冶療師同N個評估,終於settle 左,依家響一間好有愛心 ...

想請問是哪間學校呢

回覆樓主

我仔2歲半前認哂A-Z a-z 並倒讀z-a

creamyXDD 發表於 17-9-13 11:35
我冇計過阿仔幾時識ABC, 但佢9個月大偶然婆婆發現佢已經識認字。足12個月識講野會讀字俾我聽,大概3百幾字 ...

嘩!好有語言天份

回覆樓主:

我個仔剛驗左係,但佢k2先識排,而家仍會撈亂b同d

回覆樓主

我仔資優,大概歲半已經識曬,連同中文一至十、數目字 1-10。

小王子J 發表於 17-9-30 19:18
我仔資優,大概歲半已經識曬,連同中文一至十、數目字 1-10。

我囡歲半識晒大細楷 26個字母,
見到字會spell ,2歲半懂看鐘。
就來9歲升小四冇check 資優,
應該唔係資優