用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔明???
go

好唔明??? [複製鏈接]

好唔明???

我真係好想問下d家長,當你決定去叩門果陣,唔係已經清楚知道你想叩既學校既所有資料先去叩既咩,點解到間學校收左你既小朋友先黎問呢間學校點點點......好唔好......

我諗你地唔會見人地叩,你地又去叩掛,我相信好多家長叩門前會check過晒先去決定叩唔叩,但我見有d人叩完收左就黎問,好似一d都唔知間學校既野,如果抱住死唔"舌"抵咁去叩門,你地咁樣會攪到好多想入該間學校既人好唔公平架.....

Re: 好唔明???

toby豆 寫道:
我真係好想問下d家長,當你決定去叩門果陣,唔係已經清楚知道你想叩既學校既所有資料先去叩既咩,點解到間學校收左你既小朋友先黎問呢間學校點點點......好唔好......

我諗你地唔會見人地叩,你地又去叩掛,我相信好多家長叩門前會check過晒先去決定叩唔叩,但我見有d人叩完收左就黎問,好似一d都唔知間學校既野,如果抱住死唔"舌"抵咁去叩門,你地咁樣會攪到好多想入該間學校既人好唔公平架.....

其實係咁既........有d學校可能有d口碑......咁咪去叩

Total agreed with Toby 豆
Minniemouse:-P

HI Toby
唔通你只會叩一間學校,其實現在教育制度都令人髮指,大抽獎抽得唔好,叩完收左就黎問都無可厚非,想明白間學校深入d ,有機會德信見.....     

ppkkllmm 寫道:
  HI Toby
唔通你只會叩一間學校,其實現在教育制度都令人髮指,大抽獎抽得唔好,叩完收左就黎問都無可厚非,想明白間學校深入d ,有機會德信見.....     

我去叩前會睇清楚間學校係點,係咪真係岩自己小朋友,起碼知道間學校既背境,校風,教學方式等等,唔係見到邊間有人去叩,就去諗叩唔叩好,到收左先問,根本一d都唔知收你間學校係d咩學校咁
ppkkllmm
你個仔又係入左德信呀!!!!抽or叩架????

minniemouse

多謝支持   

德信收左我之後我有d學校都無去面試,留番個位比d有需要既人,唔好霸住個位面試,面完又唔係讀,攪到想入既又無得面試,咁樣真係好自私,有d家長會話去面試可以比個小朋友拎個經驗,練大膽d........簡直係費話......    

yeah yeah agree     
:idea:

toby豆,

Totally support your view.  I think it is no doubt that parents will knock many schools' door if they don't get desired result in the central allocation.  Be a responsible parent, who should have a clear mind to prioritize the selected school and make the decision without holding seats of more than 2 schools at a time.  It is particularly critical to those subsidized schools as I do emphaise in some of the posts that the available seats are really very minimal.  

toby豆 寫道:

因大抽獎結果不理想(如中下),同時又同叩門信學校又接近(又係中下),所以咪要收多次意見囉!如果一早就知結果就唔會咁啦!

Hi Toby:

叩架,

Hi Toby:

叩架,

咁你本身派左邊間呀!!!
你係咪2號去註冊.....

面完又唔係讀,簡直係食完飯搵事做,係喎2006合併 有什麼 comment ?  

面完又唔係讀,簡直係食完飯搵事做,係喎2006合併 有什麼 comment ?  

我未決定點呀!!!!等5號再開會,聽完先再諗

Hi Toby:

係呀 2 號去註冊,
  本身派左邊間 屋村學校,p1 都冇2班,點可能會讀呀

Hi Toby:

係呀 2 號去註冊,
  本身派左邊間 屋村學校,p1 都冇2班,點可能會讀呀

邊區架????