用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
樓主: 忌廉烏冬
go

返左2星期學之園。。。   [複製鏈接]

73662710 發表於 17-8-28 22:48
民生接放學,基本好有秩序地15分鐘清場,首先坐校車的學生先走,然後到家長親自接送的學生。至於品德民生也 ...

Manchester 啲英文好難聽得明

jani.l 發表於 17-8-29 00:32
Manchester 啲英文好難聽得明
係快咗小小,不過都ok!

回覆樓主:

民生未開學,樓主是否已放棄民生學位?

jjkrist 發表於 17-8-29 08:26
民生未開學,樓主是否已放棄民生學位?

俾左5千幾註冊費,口頭講左退學,當日打去退學,佢喺電話度已經好快手即刻DELETE我個名,叫我補寄封信,不過我唔記得左仲未寄,不過應該已經無左我個學位,但唔會轉番去民生咯,要小朋友轉得咁密,佢會好辛苦

回覆 忌廉烏冬 的帖子

你有乜野打算呀?
會繼續留低定係試下K1報其他學校?

樓主,唔入都入左,唯有正面面對。我相信家庭教育在德育上的位置點都重要過學校(呢個階段),不過你辛苦d,亦要身教。
針無兩頭利,要執壞習慣、紀律係要花時間的,注重成績既學校實際可以做到幾多?我相信佢地會教,但小孩做得唔好時未必可以糾正他們,最後德育只係流於口號。以上並不是針對某校。

回覆樓主

我女讀嘉德麗n,雖然唔太出名,但佢地十分注重品德,第一星期番1.5小時,已學識老師早,嬸嬸早,英文就學stand up please ,sit down please ,line up please, 第二星期就學識謝謝老師....以品行溶入教學,之後會正常番3小時,就每日20分鐘NET英文堂,20分鐘普通話堂,重品德之餘都學到嘢,老師嬸嬸好有耐性

回覆樓主:

小孩子有十分active,也有十分靜的。每間學校出去也一定有人打尖搶玩具。問題是家長老師有無合作教導互相體諒。看見一小点事不能以偏概全。

學之園是好學校,考小學成積亮麗。教一個小孩不是兩星期的事而是三年積累下去的。兩星期就把自己的選擇太快了吧

L+H 發表於 17-8-29 11:12
樓主,唔入都入左,唯有正面面對。我相信家庭教育在德育上的位置點都重要過學校(呢個階段),不過你辛苦d, ...

多謝你,

只係當日天真地相信校長所講好注重德育,但原來事實係另一回事,覺得非常失望,

自己會更加努力地做好家庭教育果方面,

頭先返學前,我問我小朋友,返學有無同人玩,佢話無,然後話:「學之園D小朋友好曳,成日尖叫,打人,玩滑梯又打尖,我唔鍾意同佢地一齊玩」,我問佢老師見到有無教佢地唔好打尖,佢話老師淨係企埋一邊,見到都無理,我小朋友仲話,以前間學校D人好禮讓好開心,好唔鍾意返學之園,好想返以前間學校。

唉,聽到佢咁講,好傷感

忌廉烏冬 發表於 17-8-29 13:44
多謝你,

只係當日天真地相信校長所講好注重德育,但原來事實係另一回事,覺得非常失望,

學之園收既學生都係較多活潑好動
對你小朋友黎講可能唔習慣

我小朋友一開始返學零規舉,老師好有耐性慢慢教,幾個月進步好多囉。

to be fair, 小朋友剛剛先k1 , 而大部分小朋友來自不同學校,老師不可能一兩星期就可以把小朋友變乖! 教小朋友需要好漫長既時間,家校合作!另外教學語言變了英普,小朋友都需要一段時間去適應!

工作上曾接觸不同學校學生,KV, Sc, MS, PC, LH, 全部都有乖乖形,活潑形!

多謝你,

向前看吧!
過多一排, 可能"習慣"了, 又會認為沒有之前想像中般差

如果真係接受唔到, 要認真考慮吓下學校或下一年轉校吧!

相比傳統名幼, 如KV (著重學生能否適應小一生活), SC (令學生不怕英語, 著重訓練學生自學), LH係較現實, 目標係協助家長考取直資/私立學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝你,

以我所知,大部分下午班嘅學生都唔係pn 直升,係外來生,只係開咗學兩星期,公道d,要俾時間老師同學校教導。

樓主之前話 greenfield d 小朋友好曳,老師冇教德育,相信只係小部分學生係咁。仔仔讀緊greenfield, 老師教得 d 小朋友好好。今年開學時情况有d混亂,但向校長反映完,已大大改善。

之前講漏左,仲有個別幾個校車嬸嬸

拖住堆小朋友衝過黎,完全無講“唔該借借“之類,直接就用手就推開D大人同其他小朋友以便自己果隊校車小朋友可以企門口正中排隊,俾佢地推既,除左D塞住門口既大人,仲有係排緊隊等緊探熱入校門既小朋友,佢咁樣乜都唔理自己衝入黎仲要伸手推人,俾小朋友睇住,第日就學哂佢D行為

由其是差不多夠鐘,佢地為左唔令自己果隊遲到,一衝埋黎直打打尖,將排緊隊既小朋友果條隊推開,攝自己隊人入去,好離譜,學校唔教,職員同嬸嬸又咁無禮,D家長又本身又咁無禮,小朋友想係度學到品德,真係無乜可能,

學好要好耐功夫,學壞就好容易,就算屋企點努力教,要個小朋友係咁既環境下成長,我真係唔知點講好

我以前間學校,由校長至嬸嬸,個個都謙虛有禮有愛心,每個職員對所有小朋友即使唔係自己照顧開果班都有愛有耐性,

HL學之園呢個情況持續係咁,同時如果我個小朋友個行為有倒退,我K2會轉走,細佬妹都一定唔會讀呢度

問左我D朋友,佢地讀其他分校,無呢D情況,就算有曳既小朋友,只係個別事件,我D其他分校既朋友話,老師同職員都有愛心,同埋其他野都唔會好似呢度咁惡劣

Nemo_baby 發表於 17-8-29 14:02
以我所知,大部分下午班嘅學生都唔係pn 直升,係外來生,只係開咗學兩星期,公道d,要俾時間老師同學校教 ...

唔係我話GREENFIELD,係同學個媽媽講我知,我覆述啊,唔好誤會我啊

回覆 忌廉烏冬 的帖子

民生學術較淺,但品德教育不錯。始終基督教學校,規律要求比較嚴謹。

忌廉烏冬 發表於 17-8-29 14:03
之前講漏左,仲有個別幾個校車嬸嬸

拖住堆小朋友衝過黎,完全無講“唔該借借“之類,直接就用手就推開D大 ...
我小朋友都係讀LH其他分校N班,都真係無你所講的問題...

同學大部份都好乖好醒又淡定。

我小朋友係好怕其他小朋友搞佢果種人,但佢返學返得好開心,証明佢d同學(至少坐佢附近果d)都係定的,唔會無啦啦搶野搞人...

另外接送果度,我地間分校校長在簡介會時都有不斷提醒家長接送時要守秩序同埋唔好阻塞,佢都有重申家長(屋企人或姐姐)係大人,校長老師係唔會鬧呢班人,所以要靠大家自律。

同埋搭校車的小朋友要入學校先又可以理解,因為佢地係無大人睇住,老師送左佢地入學校又要去接其他搭校車的小朋友,好難同佢地一齊在校外排隊,都希望家長接送的家長會明白。(利申:我小朋友係搭校車,頭幾日小朋友自己搭校車時返放學我都有親自在學校外觀察情況)

校長都有提過開學初期返放學接送係會有d混亂,佢都有不斷提醒家長要忍讓...所以我自己又覺得佢地都有盡力處理呢方面..

其實LH好重視家校合作,我地分校校長都經常鼓勵我地家長有咩問題或意見可直接同老師或校長反映。而且學校好快又有課程簡介會同茶聚,媽媽你都可以趁呢d機會同學校溝通多d,等佢地可以改善,同知道你的不滿。

作為一個新生的家長,so far我又覺得LH的表現合符我的期望。希望你小朋友都可以快D開開心心返學啦!

我應該同你唔同分校,試試同老師反映,我相信學校會樂意聽家長意見,呢間對我而言係一間好學校,各方面都唔錯,小朋友喜歡舊學校會有唔捨得係理解既,比啲時間大家,盡量多講學校既開心事情,家長都要喜歡學校感染小朋友 黎緊學校主題係家庭,尋晚同小朋友睇左其中一本書,主題係尊敬長輩,課程係好既

其實心態上一定有新不如舊, 就正如我自己都覺得宜家間幼稚園都唔夠學之園好, 如課程配套, 老師經驗. 你都係返咗2星期, 過咗半年你都咁不滿意先再作打算.  我都從未聽過話讀完LH , 會劣評呢間學校

meloC    發表於 17-8-31 11:49

回覆 孟母3000 的帖子

好認同, 好多名校側重學術真係無咁重德育~我朋友個仔都係LH, 我去探佢都覺得佢個仔說話比較囂(可以話好有自信既) , 有D大左讀名校既亦唔知咩叫謙虛, 呢個係我觀察所見~
所以德育好靠家長, 同要唸清楚自己想小朋友成長是一個點既人~
品格由小培養, 有一些傳統學校同有宗教背景既係好著重~~所以呢D學校會比較好

nixphoenix    發表於 17-8-29 16:45
‹ 上一主題|下一主題