用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
樓主: 忌廉烏冬
go

返左2星期學之園。。。   [複製鏈接]

回覆樓主:

唔中意呢間,有Offer 都唔會揀。 不過,我仔女無offer

其實LH定期也有家長與老師校長茶敘,家長日等,老師及校長也會同家長傾談管教孩子,課程及對學校嘅意見等, 以我所知,LH並非一成不變,唔聽意見嘅學校,所以樓主可嘗試向學校反映一下你嘅意見,期待你下次再出post時有好消息:)

maomaofafa 發表於 17-9-1 12:25
同意
樓主只是分享在校所見問題
他的描述態度語句也可接受
十分認同

回覆 忌廉烏冬 的帖子

所見民生D老師在校外活動頗無禮貌,很難期望會教出品行良好的學生。

回覆 忌廉烏冬 的帖子

某程度我都幾認同樓主

我係用家,放學情況我可以好多年冇改善過。唔系冇反映過,不過就係冇改善。接放學人士成日唔排隊,周不時企係中間阻塞住條主要放學通道,老師同家長傾計又企係中間,嗰度好焗,冷氣唔夠,再加埋今年pg多咗好多人,每日湊小朋友放學都真係幾辛苦。
排隊返學
係,雖然我係用家,有時見d小朋友被推上前,人貼人咁插入隊都有d那個 .. (不過我相信冇咩人夠膽反映)。不過環境細就係咁,入學校時間得15分鐘,幾十架校車,送返學又咁多人,分秒必爭。不過都覺得老師同量體温姨姨可以溫柔d.

另外,不過入lift有碰撞唔出奇,畢竟人太多,lift又得兩部,小朋友放學想迫埋一齊碰撞到其他人,可能父母都唔想,而且有好多老人家工人姐姐湊,好難怪.

德育方面,好多人都講得啱,要學術,返學3個鐘,點都有偏重。或者係老師根本handle唔到咁多(或是係經驗不足)。今年黎咗好多新老師,好老師又走咗好多,老師質素參次。

總括而言,如果你想要一間超超超關愛小朋友的,LH絕對不是。如果你係本住目標為本(考小學),都ok既。
有時我都覺得小朋友係佢地眼中只係幫佢地擦亮招牌,打好業績嘅工具而已。

Lingfung813    發表於 17-10-6 02:07

is4hana 發表於 17-9-8 03:27
回覆 忌廉烏冬 的帖子

某程度我都幾認同樓主

樓上家長意見非常中肯,難得一見。

回覆 忌廉烏冬 的帖子

某程度我都幾認同樓主

好持平嘅家長

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 13:42
話說因為覺得學之園學術比起N班間學校好,同埋INTERVIEW時校長講過好重視品德培養,係學術同品德並重,所 ...
中肯, 不會賣花讚花香

回覆 忌廉烏冬 的帖子

某程度我都幾認同樓主

好多謝呢位在讀生家長既回覆,出左呢個POST,我收到好多在讀生家長既PM,都係一味的鬧我,叫我咁唔鍾意就轉校,甚至話我自己要求學校教品德但我自己咁樣出POST係好無品,又鬧我抹黑學校,

而家有了你的公開回覆,至少多D人知道唔係得我一個在讀生對學校有咁既感覺,實在十分感動,謝謝你!

忌廉烏冬 發表於 17-9-11 13:15
好多謝呢位在讀生家長既回覆,出左呢個POST,我收到好多在讀生家長既PM,都係一味的鬧我,叫我咁唔鍾意就 ...

果d係「家長」定係「打手」?

正常家長見到人彈學校要激到pm人去鬧人咁恐怖?

孟母3000 發表於 17-9-11 17:57

果d係「家長」定係「打手」?

LH家長大部份都是死忠派,最愛報喜不報憂

Forgetmenot999 發表於 17-9-11 19:19
LH家長大部份都是死忠派,最愛報喜不報憂

其實做LH家長都幾辛苦,又要上茶敘,又多家長會,又要花時間精神出席講座。

以上只是看過網上多數LH家長的留言而有感而發。。未知其他學校係咪咁..

我大仔係九龍塘幼稚園讀, 妹妹今年讀LH PN, 相比下LH接放學係混亂D, 但其實係因為LH位於屋苑入面, 空間細, 校巴只可以停樓下, 再由姨姨帶上去, 一上一落, lift又唔多, 接送既家長又多, 當然會混亂D, 呢D係先天不足問題, 好難同九龍塘幼稚園有一大片campus比wor, 咁批評LH對佢有點不公平呀!

妹妹讀左1個月LH, 我覺得LH行政一流, 透明度極高, 老師好盡責任, 小朋友教得好有禮貌, so far好滿意呀! 雖然家長係忙D, 但總好過其他名幼莫視家長.

maomaofafa 發表於 17-9-1 12:25
同意
樓主只是分享在校所見問題
他的描述態度語句也可接受

非常同意
睇哂成個post,樓主只是反映學校某些問題,言詞中肯 唔覺得有抹黑學校
反而有部分唔認同樓主既家長言詞偏激,令人不舒服
討論區就是給人分享各種所見所聞,如有禮貌理性討論,有何不可,呢度就是一個地方給大家了解不同學校,每間學校有好有唔好既地方,多得這個地方先可讓大家更知道邊間學校適合自己和小朋友

期待樓主之後有更多分享

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 13:42
話說因為覺得學之園學術比起N班間學校好,同埋INTERVIEW時校長講過好重視品德培養,係學術同品德並重,所 ...

以上都係小事。

BTW, 點解著學之園話係男拔?

拔拔收左?

回覆 ylylylyl 的帖子

看你是甚樣看件事情,有些人會覺得煩,有些人會覺得有用。我想我應該是後者。 我第一個小朋友時,我都未做過人媽媽,所有事都是邊摸邊學,沒有經驗,那些茶聚分享會教授不同的育兒資訊,我也有很大得著及從中得到啟發。學校沒有硬性規定要家長上,也沒另外收錢,是隨家長喜歡自己參與的。
此外,由於K1至K3的學生是不會轉班的,同一班家長和學生一同學習遊戲三年,所以感情會較好。在學之園畢業後也有聚會,有部分家長(包括爸爸們)會成為要好的朋友,幾個家庭讀小學後一起出國也是有的。所以也不難理解家長們對學之園的感情和恆定。

整件事也只不過是一個小風波,就排隊的安排要講和要分享的也十分詳細了。討論區上的分享很多都不是即時的交流,文字的表達和理解也各有不同,不必要的誤會也因此做成,對樓主、學之園的同學家長和學校也是會造成傷害的。

今天剛巧在facebook看了一篇文章,原文應該是取才經濟日報,也借分享一1吧 :)

新學期開始,朋友不約而同地和我講及兒女學校的家長群組事情。其中一位媽媽,他兒子讀的是區內名牌津貼小學,校長非常開明,校內功課不多,卻鼓勵學生發揮真正潛能,屬於有教無類的那一種,令學校在各方面有優越成績,因此家長們趨之若鶩,爭相入讀。

這些情況,不但在傳統學校出現,國際學校也出現類似情況。前幾天,就有另一位媽媽告訴我她的煩惱。

她兒子剛讀國際學校,開學不足一個月,已經在群組內看見家長開名投訴同班同學,說被同班小孩推撞她的女兒,而同班小孩的家長也在群組之內。

慶幸那位家長沒有選擇在哪裏回應,否則群組立即成為戰場。最後發現,實情只不過是小朋友輕微的碰撞,沒有什麼大不了,是孩子們在學習社交過程中經常發生的事情,老師亦有處理。

家長們何不先向老師理解一下?這樣在群組內公審般的討論未經證實的事情,不但影響其他家長對孩子的看法,對父母和孩子亦不公道。

最近認識一位媽媽朋友,為了讓小一兒子可以在學習上有更多身心的自由空間,決定今年讓他入讀國際學校。然而,上學不到兩天,已經見到一班父母在同班的家長What’s app群組投訴老師,容讓學生在小息奔跑,認為非常不安全並會發生意外等種種意見。

朋友感到相當愕然,因為她希望孩子上國際學校,就是可以有更多跑跑跳跳的時間,如果小息都要安安靜靜,倒不如回歸傳統,小息敲預備鐘、學生要立即定格的學校讀書,那麼就最安全了。

她無奈地明白,縱使花費很多錢財去逃過傳統教育給家長的壓力,卻逃不過無所不在的怪獸家長群組,這股勢力,形成對學校的巨大壓力,甚至有機會改變學校的方向!

曾經聽過一位校長在家長會的分享,勸告父母莫把孩子校內不滿的事情,隨意在家長組群內討論,因為小朋友所見的並非全面,最好先和老師討論清楚才下判斷,避免引起在組群內無謂的是非,會對老師及其他小朋友不公平。

其實學校群組是為了有效傳遞學校訊息,用得其所對家長有莫大的幫助。不過,很多時候,都會變成幾個家長長篇大論的討論、發洩及投訴,以致其他沒興趣的家長不會用心關注內容,反而很容易錯過應該需要注意的學校信息,如果你在組群內叫家長私下討論,又會引發一輪不必要的爭拗,非常煩人!

慶幸兒子班內的家長群組都很安靜,如非必要,也不會亂發放訊息,反而令大大家更關注每條發的信息內容。

香港家長已經很繁忙了,亦充滿壓力,父母當敏感學校組群內其他家長的感受,亦要理解該群組的功能,是發放訊息的?還是討論區?投訴就該找應該對話的單位,無謂發放大量訊息,浪費爸媽時間,增添更多不必要的煩惱。

confidence    發表於 17-9-13 00:23

回覆樓主

樓主小朋友讀過 好有愛心嘅N班, 請問係邊間?想參考下

回覆樓主:

或者咁講,LH係一個好有系統嘅辨學團體 - 師資好、課程好、有定期會面、資訊充足,其實冇乜太大弱點。但係,你會覺得佢每一個活動都係商業活動,係俾家長你睇你俾d錢有應有回報。

其實冇壞,但家長係小咗d歸屬感,大家都在商言商,佢並冇太大強項,所以由N升K有好多小朋友走去龍校而唔選擇留低。(其實都正常)

利申: 仔女讀過迦南、HKPS、LH、SPK、SH、ESF
‹ 上一主題|下一主題