用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
go

返左2星期學之園。。。   [複製鏈接]

話說因為覺得學之園學術比起N班間學校好,同埋INTERVIEW時校長講過好重視品德培養,係學術同品德並重,所以好唔捨得舊學校的情況下轉了學之園,但返左2星期,真係好唔慣

-返學放學接送情況混亂:
返學--》普通人一條隊,排隊量體溫入校門,但當校車黎到,D校車嬸嬸衝過黎就打尖企係校門正中,然後就要等校車D小朋友入哂去,先到原本普通小朋友入去,好多時明明12:45已經返到,但就等到12:55先入到去,同時,好多好多人係度塞住好嘈好亂(等入校門的學生/入左校門既家長企係門外吹水/嬸嬸/姐姐,一大堆人係度又嘈又混亂)
放學--》原本話係排隊俾咭同排隊接小朋友,但實際情況係,無論係咪輪到果班,D家長或姐姐都塞住條隊,到職員收咭,D人就湧上前去俾咭,然後成堆人堆住係門口,排隊位置就一堆姐姐係度吹水玩電話 。放學時間,D人又係塞住個門口吹水,點解唔識得行遠少少先吹呢,校門外係密封的室內,嘈到不得了,嘈到自己都聽唔到自己講野

-小朋友返學喊--》D職員好粗魯咁推同扯小朋友入去,同校長所講“交俾我地啦,我地有方法處理,要正面同保持正面情緒“,完全2回事

-搭升降機:小朋友大聲喧哇,大人大聲講野,好嘈,淨係果程升降機那經嘈到頭痛,甚至小朋友係入面踩板車

-之前INTERVIEW時,以為係學術同品德並重,但返學呢2星期,眼見,小朋友無禮,打尖,推撞,大聲喧哇,隨地掉糖紙,追逐,甚至,而家先聽到有家長同我講,曾經係會所玩,有2個著學之園校服既學生,大大聲話,我地係男拔架,你地行開呀

-除左小朋友,大人都一樣,送左入校門/等接放學/接左放學,都係塞住個門口係度吹水,大聲呼叫小朋友,推撞,好多時我小朋友出到黎,我係俾D接左細路但仲企係門口吹水既家長頂住左我去唔到接個小朋友

。。。太長,下面繼續

9    0    0    1

回覆樓主:

以上情況,係以前讀N班既學校完全唔會出現,以前間學校接送返學放學都係俾咭先有得接,但過程好有效率好有條理,家長小朋友有禮,職員對小朋友友善有愛心,搭升降機時好安靜大家細聲談話,返左學放左學都唔會塞住路中心吹水,而且個個小朋友由N到K3都有禮貌又有良好品德,係遊樂場遇到都好有禮貌,但呢D情況同學之園完全相反,我返左2星期學真係覺得好恐怖,

我老公話,你預左架啦,要佢重學術又點會教得小朋友有品德,我話但校長講過係好注重品德學習,佢話你要品德好只可以返去你以前間學校

究竟係大部份學校都係好似學之園咁樣呢D情形,只係我N班間學校太好所以我覺得學之園奇怪?
定係只係呢間學之園係咁?

N班間學校唔出名但超好,老師超有愛,有條理,老師家長姐姐小朋友都有禮有品德,唔係為左學術真係唔捨得走

(果D咩野咁你轉番去舊學校囉果D說話唔洗講喇,我只係想知佢係正常定係佢真係混亂同品德教育麻麻)

(定係而家社會D人都係無禮貌/推撞/大聲喧哇/踩板車入LIFT撞到人都當無事/鍾意企係路中心塞住條路唔覺得自己擋住人/打尖/呼喝。。個個都覺得無問題,所以以上情況只係我一個覺得奇怪?)

(下面有人估到喇,係LH學之園)

回覆樓主:

聽聞。。。其實好多出名既學校或稱神校。。。都係咁。。。啲小朋友對眼係生係頭頂。。。啲家長又無咩禮貌。。。

不過我都係聽聞。。。帶定頭盔先

唔知道,但可能你未發現學校好既一面
純粹路過~

like_yan 發表於 17-8-28 13:53
聽聞。。。其實好多出名既學校或稱神校。。。都係咁。。。啲小朋友對眼係生係頭頂。。。啲家長又無咩禮貌。 ...

之前考慮民生定學之園,民生我預左唔會教佢品德修養,但學之園明明係校長親口同我講過會注重呢樣野,但而家咁樣,好錯愕。

有同學既媽媽話以前讀GREENFIELD,完全無教品德,所以佢個小朋友都無禮貌,搶野,打尖。。之類,都話希望呢度會教番好,但而家都唔會抱有希望。

回覆樓主

點解無揀民生?一條龍band 1

St. Catxxxxxx 既學生都係咁,我自己親身遇過2次,一次佢地參觀科學館,另一次佢地畢業禮係迪士尼酒店
完全無禮貌唔排隊

可否講吓係九龍區邊間學之園?
其實我唔覺得學術同品德教育不可並重, 聽樓主咁講, 似乎係家長同小朋友的質素問題多D? 不過始終只係開咗學2星期啫, 或者D小朋友要多D時間先學乖?

另外想問吓樓主點解放棄一條龍的民生揀學之園? 小朋友是父母母校必收生嗎?

如果要求品德修養兼且是名幼的話,看來課程配合傳統小學的幼稚園例如KV,KM更適合樓主。至於民生大班教學,相信老師也會對小朋友有品德要求的。不過既然樓主巳選了LH,就嘗試觀察一下其他的好處吧

ylylylyl 發表於 17-8-28 15:12
如果要求品德修養兼且是名幼的話,看來課程配合傳統小學的幼稚園例如KV,KM更適合樓主。至於民生大班教學, ...

朋友兩個女在兩間不同幼讀過,大的在九龍幾出名的有全日班的學卷校畢業,細的在KM讀

佢話KM係教學術的地方,至於品德禮貌就要靠屋企人了

OP妮歌 發表於 17-8-28 15:28
朋友兩個女在兩間不同幼讀過,大的在九龍幾出名的有全日班的學卷校畢業,細的在KM讀

佢話KM係教學術的地 ...

請問哪間品德學術並重?

回覆樓主:

除左學校教育,家庭教育都好重要。個小朋友一日3個鐘係學校,其餘時間都係屋企人湊,無可能交左比學校就咩都唔理吧。

而且返學坐B車,我覺得係父母問題多過學校問題。我個仔2歲開始無用Bb車,大多數時間自己行,佢扭抱我就抱佢返屋企,同佢講要抱就返屋企休息唔唔好落街,佢好明白出街係要自己行。

ylylylyl 發表於 17-8-28 15:12
如果要求品德修養兼且是名幼的話,看來課程配合傳統小學的幼稚園例如KV,KM更適合樓主。至於民生大班教學, ...

我親戚教小學,話KV學生品德無學校講到咁好。

我平時都一直好注重品德教育,唔會放哂手交哂俾學校,而家担心佢在過去3年所學到既品德及良好行為等,會黎到學之園後慢慢俾其他人傳染D唔好既行為

回覆樓主

戴定頭盔先
我見到可能只係片段

上年我去九龍區某LH open day
見到啲在讀生排隊玩遊戲時係咁打尖同推我個小朋友
點解我知佢地在讀生?
因為見到家長義工同佢地打招呼仲俾佢地玩先
老師都見到佢地推人推得太過份叫佢地停...

但戴頭盔先
我見到嘅都係一刻嘅片段
知道未必代表所有
但個刻係我心目中已經打咗折扣

OP妮歌 發表於 17-8-28 15:28

佢話KM係教學術的地 ...

其實如果想求証一下,有空放學後去果2間學校觀察一下就知道LH同佢地既分別了。(emoji)

不過當然,品德修養,我相信家庭教育多於學校教育呢。

我小朋友都係返左2星期學,我既感覺同你相反,小朋友適應班時,我坐後面陪佢地上堂,小朋友大多都好醒目,主動答問題唔怕羞,除左1個感覺唔太乖之外,學校有德育書, 鼓勵小朋友有好嘅行為,岩岩生日會小朋友都表示好開心,佢坐校車既所以接送方面未知情況,但校車安排滿意,落雨唔會濕身,老師拖住上車,校長要求佢地禮貌,點頭,有唔好既行為課堂上有提醒,第1日我係有驚訝小朋友咁乖咁定佢地都挑選過先入黎,我同小朋友都好滿意,老師有打電話關心,黎緊又要見面時間跟進初開學情況,又安排同校長對話茶會,小朋友keep住乖乖,品德我一向重視所以全職湊小朋友,以身作則,學校既影響力遠不及屋企而且由細陪養比起要改正容易得多

小女之前讀學之園N班, 但今年會去另一間龍校升k1.
關於品德問題, fair d 講一句間間學校都有頑劣嘅學生. 小朋友嘅德育唔可以單方面推哂俾學校, 自己乜都唔理. 身教先最重要!
學校自己有編制德育書, 觀課嘅時候都守規則, 冇爭嘢玩嘅情況. 至於校外, 就要靠家長自己提醒. 唔好乜嘢都諗住靠晒學校

Qopozo    發表於 17-9-1 00:43
水皮仔    發表於 17-8-28 17:03

回覆樓主:

家庭教育當然重要,問題係,而家眼見好多大人都已經唔教,如果連學校都唔教,第日個個長大左個社會都唔知點算。

好簡單,淨係去遊樂場,學校每日都有得去遊樂場玩,但玩緊時推撞,打尖,我地唔同你玩,呢D,學校好應該要教喇卦?但無囉。

搭升降機,成部LIFT,有大人有工人有小朋友,得我女一個會㩒住部LIFT既開門制,呢D係佢以前間學校同埋我自己都有教佢。

如果屋企教,學校唔教,或者學校教,屋企唔教,都係唔會學得好

又另一例子,以前我個小朋友食野會慢慢食,斯斯文文咁食,會叫人“各位老師各位同學請食茶點“,但而家2星期之嘛,食野琴琴青,粗魯,擘大個口JAP JAP聲咁咬,我問佢學校係點(之前陪上課都有見到),佢話老師派左餅乾,大家齊齊唱首歌,就開始食,期間點食,食成點,污糟,儀態,禮貌,乜都無教無理,我個小朋友而家食到又粗魯又污糟,我當然有教佢,但佢話係學校都係咁,唔通我同佢講老師同學唔啱,咁佢第日聽唔聽老師教?

blueaqua    發表於 17-8-29 10:21

nixphoenix 發表於 17-8-28 15:55
戴定頭盔先
我見到可能只係片段

暑假去多幾轉科學館,因有幼稚園會去field trip,仲見到更多唔同學校幼稚園學生(包括非x利大機構學卷幼稚園)有幾曳,搶玩具、唔排隊都係小兒科。
‹ 上一主題|下一主題