用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果想移民英國,應該怎樣開始選小學和中學? ...
go

如果想移民英國,應該怎樣開始選小學和中學? [複製鏈接]

完全無頭緒,如想入一些好的免費學校,是不是要選地區先?還是要看考到什麼學校?才決定搬去那一區?希望有人有經驗教下我怎樣開始計劃,謝謝。
   2    0    0    0

KeiB 發表於 17-8-27 22:30
完全無頭緒,如想入一些好的免費學校,是不是要選地區先?還是要看考到什麼學校?才決定搬去那一區?希望有 ...

政府學校是跟地址報的, 所以應該先shortlist心儀學校再搬去附近住。你可以去council website, 佢地通常有講收到距離幾遠的學生。有些熱門學校catchment可能只有幾百米。

happyfleet 發表於 17-8-28 12:20
政府學校是跟地址報的, 所以應該先shortlist心儀學校再搬去附近住。你可以去council website, 佢地通常有 ...

謝謝你的回覆,是否state school 和grammar school 都一樣方法?初步如何知哪些是好學校?

KeiB 發表於 17-8-28 13:45
謝謝你的回覆,是否state school 和grammar school 都一樣方法?初步如何知哪些是好學校?
...

全英好似得百幾間grammar school, 你要查下你心儀那區係咪有grammar system. 同埋你要睇下幾時要報11plus exam, 因為考試會在year 6考. state secondary應該是根據catchment派位, 唔需要考試。

KeiB 發表於 17-8-28 13:45
...

排名可上網睇league table或可買本good school guide

happyfleet 發表於 17-8-28 14:12
排名可上網睇league table或可買本good school guide

Good school guide 是網上訂的嗎?
通常是不是要問agent 攞些意見先?
或是否有些比較大路的地區或學校先考慮?
謝謝。

KeiB 發表於 17-8-28 21:39
Good school guide 是網上訂的嗎?
通常是不是要問agent 攞些意見先?
或是否有些比較大路的地區或學校先 ...

我是在 book depository 訂的。你可以先看看校區再決定報邊間。每年學校應該都會有開放日的。

happyfleet 發表於 17-8-28 23:43
我是在 book depository 訂的。你可以先看看校區再決定報邊間。每年學校應該都會有開放日的。
...

多謝你的建議,我會看看那些資料先,唔該晒你。

請問有無人讀 Sidcot school? 我仔仔今年第一年過去讀 year 9, 想交流一下意見。例如,有什麼交通工具由 Heathrow 去學校?一
‹ 上一主題|下一主題