用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望小學
go

德望小學   [複製鏈接]

如果本身已有一龍校offer,是否值得為左德望放棄龍校?大家會考慮咩?

呢兩日先收到call,我想盡快放位,謝謝
   10    0    0    1

teambuilder 發表於 17-8-25 20:12
如果本身已有一龍校offer,是否值得為左德望放棄龍校?大家會考慮咩?

呢兩日先收到call,我想盡快放位, ...

要留意一點GH不是一條龍,唔知你現在手揸那間龍校,介唔介意講出來?看值不值得?

回覆樓主:

如果係培僑呢?

回覆樓主

如果小朋友資質佳

做事專注

你有理由相信佢係GH成績keep到頭1/3

去GH

siden 發表於 17-8-25 22:09
如果小朋友資質佳

做事專注

阿女資質唔錯,就係認字差小小,記性差小小。運動又係差d,音樂亦冇天份。講野都幾叻嘅,但就唔太開口講同重來唔主動叫人,比較被動,好怕羞,社交能力差,但都坐得定嘅。鍾意思考,諗野有文有路,打機都幾專心嘅。

聽你咁講,兩間相比,我會搏。

小朋友資質唔錯,有心讀書,家長又肯栽培,小學成績唔會差。

聽你描述,如果係我,我都會搏 GH。GH 唔係想像中咁恐怖,只要家長肯栽培,小朋友係功課測驗上唔用「拖延戰術」的話,讀呢間學校會好多活動,多姿多彩。

坐的定已經唔使驚讀GH,又愛思考,叻講嘢,都幾適合
不過住在哪裏?路程都需要考慮,因為GH返學早。

囡囡考的GH,應該都幾叻女,加油呀

回覆樓主:

如果你手上是100%上中學的小學,而中學又是你想要的英中,校風又好的,我會選一條龍,因為不用煩升中,好好多,不用有好大壓力,見到我身邊的朋友小四,已煩定中學,加油!同時看小孩合不合適更重要。

回覆樓主

如你所說囡囡坐得定,愛思考,資質唔錯,比我係你會GH。

teambuilder 發表於 17-8-25 21:57
如果係培僑呢?

(emoji)

回覆樓主

我會選GH
如小朋友讀得好,出來不止是去培橋,選擇多好多

回覆樓主:

牌面應該揀GH, 但6年小學生涯要承受嗰種keep住頭33%壓力,  問下自己同囡囡做唔做到, ok冇問題就go ahead。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hoivy 發表於 17-8-26 13:47
請問GH升德望中學的比率是多少,另外升B1中學的比率又是多,好像找不到相關資料。 ...

升中版冇真正用家分享過, 傳聞德小升德中40%-60%都有咁傳過, 小學但唔會一早通知你, 即全個小五小六都law law luen. 唔知跳唔跳船好!!!

培僑 for sure

my gal is in GH. She is focused, fast learner and can keep up good results....but i don't like the school ..... so do most of other parents.....far away, traditional, not typically good in teaching, every thing charges, etc etc. you can find a lot of such criticism in other forums and threads....

回覆 HappiMom 的帖子

記得你當年好開心有offer,想不到3年下來,感受截然不同。你女喜歡嗎?最緊要小朋友喜歡。如果小朋友唔鍾意,成績好升中亦海闊天空,轉校亦無乜大不了。

Jane1983 發表於 17-8-29 15:55
回覆 HappiMom 的帖子

記得你當年好開心有offer,想不到3年下來,感受截然不同。你女喜歡嗎?最緊要小朋友 ...

發生了各小插曲,令我作為家長的覺得學校真的很守舊。我囡不會不開心上學,如果弄至不開心地步才處理就太遅了。小朋友成班人一齊是開心的,不過,有一樣是肯定的,如果小朋友成績不標青,其實老師不會注意到你的,朋輩間亦然。
‹ 上一主題|下一主題