用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 自學Grammar,有那本書/練習推介呢?
go

自學Grammar,有那本書/練習推介呢? [複製鏈接]

我家小朋友不願出外補習,他英文水平在校算中上,但他的Grammar無論在Writing或英文卷也有錯,尤其對Tenses唔太理解,因我英文也是有限公司,想買一本Grammar書或練習一步一步教他,有沒有好介紹呢?謝謝!
   78    0    0    0

唔願意出去補,不如請上門老師?

佢 tense 唔理解,做練習未必會令佢突然明白 wor...

不過公道講句,小學 Writing 錯 Grammar 正常,要到中學開始先會大幅減少出錯。

朋友仔女英文好,她建議用新加坡的練習和英國的grammar書,不建議用香港的練習和書

1998Ruby1998 發表於 17-8-25 12:48
唔願意出去補,不如請上門老師?

佢 tense 唔理解,做練習未必會令佢突然明白 wor...

他唔喜歡補習,無論補習社或上門.  但他自知自己Grammar有需要改進,故他都肯做練習,我想買一些易明Grammar教他,和給他做多一點練習。 如仍沒有成效才勸他考慮外補吧,始終他在校英文成績還可以,我都不想立刻勉強他出外補習。

LeeCC 發表於 17-8-25 14:13
朋友仔女英文好,她建議用新加坡的練習和英國的grammar書,不建議用香港的練習和書 ...

可以介紹哪一本嗎?尤其grammar書,我沒有頭緒謝謝

yaumuimui 發表於 17-8-25 15:10
佢無介紹邊本,我就用自己以前讀書用開的Oxford 的grammar書

yaumuimui 發表於 17-8-25 15:10
Essential Grammar in Use (紅色封面), Cambridge出版,有分中/英文版,中文版好似會平D,有齊晒小學會學既grammar topics,中學會用English Grammar in Use (藍色封面)

新加坡果D會深D,小朋友基礎唔穩會難應付,唔建議用

LeeCC 發表於 17-8-25 16:35
佢無介紹邊本,我就用自己以前讀書用開的Oxford 的grammar書

先謝謝你意見

shanshankakamum 發表於 17-8-25 18:32
Essential Grammar in Use (紅色封面), Cambridge出版,有分中/英文版,中文版好似會平D,有齊晒小學會學 ...

謝謝詳細資料,我會到書局找一找。

回覆 IloveJJ 的帖子

係,人大左,腦部發展已經「齊全」,會睇野細緻 d。另一原因係小學已經學曬 90% 嘅英文文法(剩餘 10% 寫小說、學文學等用先有用),冇新野入,只要操練一下就可,唔需要擔心處理完一個 tense,又再有新嘅 tense 要學,結果混淆兩者。

yaumuimui 發表於 17-8-25 18:39
謝謝詳細資料,我會到書局找一找。

Essential Grammar in Use
少年回憶,中學時都有一本。唔知道有小學版,我都去看看。

回覆 shanshankakamum 的帖子

今年小一學校都要做一本星加波出版的英文閱讀理解是深了一些的, 需然學校是教深一年英文, 我囡英文都追得上但呢本作業對佢來說不能自行完成, 要我一起協助.

shanshankakamum 發表於 17-8-25 18:32
Essential Grammar in Use (紅色封面), Cambridge出版,有分中/英文版,中文版好似會平D,有齊晒小學會學 ...
個人不覺得以下這本是好書, 一點解釋都沒有, 只是要學生死記文法, 不如多看課外書比較好!

Essential Grammar in Use

醒目開學勳章

simonlawht2 發表於 17-8-26 11:55
個人不覺得以下這本是好書, 一點解釋都沒有, 只是要學生死記文法, 不如多看課外書比較好!

Essential Gram ...
我覺得文法好多時都係要死記,好難有得解釋,不過睇多啲書可以潛移默化,唔駛記得咁死

yaumuimui 發表於 17-8-25 10:00
我家小朋友不願出外補習,他英文水平在校算中上,但他的Grammar無論在Writing或英文卷也有錯,尤其對Tenses ...

傑思出版社!我每年全套買的,而傑思是星加波出版社。

Hellomimi112 發表於 17-8-26 15:09
傑思出版社!我每年全套買的,而傑思是星加波出版社。

謝謝,會到書局去研究。

simonlawht2 發表於 17-8-26 11:55

Essential Gram ...

長遠計多看書就一定最見效,但暫示還要惡補一下,以應付學校的測考。
‹ 上一主題|下一主題