用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今日去了CAC,好傷心 (長)
go

今日去了CAC,好傷心 (長) [複製鏈接]

雖然上年9月在青蔥評估了ASD,排緊E位。
呢大半年返密集,做training, 仔仔返密集果度7月放暑假就無返了,返下小組、一對一咁。密集果度都有鼓勵9月試主流,話仔仔對peers模仿能力高,咁我都見仔仔因為無大的行為問題,有時密集班反而無draw到老師的attention 。
一路都無咩進展,反而呢2、3個月肯跟人講下野,無返密集全力戒日片成功,呢半個月仲開始主動講下2個字的詞語。
其實月初收到電話約CAC評估,好緊張,仲驚過自己見工、放榜,心底知道仔仔其實追得慢,都諗會唔會差到要排S位。更何況下星期K1開學,樣樣野加埋我真係覺得好大好大壓力。
今日兒科醫生一睇完仔仔上年報告,同6月尾密集班比的報告,就建議既然負擔到出面讀多一年密集先返學,心入面已經oh my god。。。而且仔仔表現唔太合作,坐唔定去左玩玩具。雖然識砌圖案板,解難都ok,但就話呢啲2歲好頭已經要識,認知borderline 。斷言返K一定唔會追到。
覺得好似一道道雷劈落黎咁,她建議排E+S位,又講左好多野,都係話仔仔係細仔不如遲一年入學。
因住一開始佢地都知我做咩工,大家都專業,面子問題一直要控制住情緒。
   1    0    0    0

ET19 發表於 17-8-24 18:28
呢大半年返密集,做training, 仔仔返密集果度7月放暑假就無返了, ...

我講左仔仔在密集遇到的情況,佢地的建議,又多得呢度會員的分享,知道可以申請讀多一年k,同醫生講我情願試左入k先,最多一星期兩三日返多半日密集。同意排E+S,因為如呢一年仔仔有好大進步,學校又支援到,我會prefer K2 repeat,否則入S讀到5歲,跟得到的轉返主流讀多一年k prepare上小學。
好在醫生都明白私人密集的困難係好難按到程度分班,都同意我的planning ,仲話如果決定左,就在k點都賴死落去。
最後簽了DA(我提都無提過她都主動簽),打了印可申請讀多一年k,轉介了醫管局。

我好多謝醫生,但心底始終覺得好傷心。。。只可以呢度呻。
多謝睇晒jm。

回覆樓主:

媽媽加油

回覆樓主

樓主,我好明白你感受,不如你聽吓我嘅經歷吖!
我仔未夠2歲就喺協康會評左ASD,排E+S,冇讀N班亦冇上過密集,後來夠3歲就直接主流K1+到校服務,讀左半個學期,老師見家長,老師話我仔算坐得定,但好多時係自己坐喺度發呆,亦唔同其他同學玩…然後再過多半個學期,老師話都有進步,但升K2就比較困難,因為學術上會跟唔到⋯
你cac醫生講得非常啱架(雖然難受),如果你有能力又係細B,梗係遲一年先讀K1,密集比主流K1更適合你小朋友,你都唔想你仔仔喺幼稚園俾人當透明掛…?
唔洗太難過,加油啊

Tarttatt 發表於 17-8-25 15:19
我仔未夠2歲就喺協康會評左ASD,排E+S,冇讀N班亦冇上過密 ...

仔仔模仿能力高。。。但密集班同學仔大都未講野,有時會模仿下一啲行為。仔仔對其他小朋友有好奇心,無奈社交技巧未係好好。好難得先有小朋友在遊樂場肯同佢玩。
我同意排S,希望S真係幫到佢。
同時亦希望在主流,令佢見識到言語的重要,幫到佢進步。

ET19 發表於 17-8-24 18:28
呢大半年返密集,做training, 仔仔返密集果度7月放暑假就無返了, ...

媽媽加油, 化悲憤為能量,我講下我小朋友情況,2歲多評估ASD,排e+s位,好彩當時比我地考到n班(半日),之後,n班及k1兩個學期keep住半日主流半日密集,k1後排到s位,同其他家長一樣內心好掙扎入讀s位,好怕小朋友學到其他同學唔好嘅習慣又怕s位走唔番出主流,不過s位相對資源多d,又係小班教學,而我本著6歲前係打好根基最好時機,唔係6歲上到小學更加難追,最後決定入讀s位,1年過後,我唔敢講進步神速,但係認知,專注,言語都有好大進步,學校老師同主任都覺得我小朋友可以轉去主流幼稚園,因小朋友係s位欠缺社交溝通機會,之後又轉到i位學習,幸運地小朋友入到有愛心學校兼有平穩進步,而我小朋友由於係細b,i位亦有機會重讀多1年,雖然到以家為止,社交同情緒都差小小,但其他方面已追到同齡,以家準備入讀主流小學。
所以媽媽唔好放棄,努力同小朋友學習做訓練,一定會見到成果。

Tarttatt 發表於 17-8-25 15:19
我仔未夠2歲就喺協康會評左ASD,排E+S,冇讀N班亦冇上過密 ...
樓主,我也認為密集比主流K1更適合你小朋友,主流K1老師未必有相關經驗,而且師生比例高,小朋友未必學到好多野。
就算是正常小朋友,如果是細B,有0的都會遲一年入學

我小朋友也是細B,足2歲即讀PN,之後再讀多一年PN,細B變大B,到K1下學期才確診ASD。

如果你選擇repeat K2,到時小朋友可能開始懂事,見到其他同學升班,自己留班......
而且如果追得吃力,會影響小朋友情緒及自信,你本人也會有壓力。

爭取時間,用得其所,才是最重要。

回覆樓主:

想借位請教一下
我仔仔排緊cac評估應該年尾先排到,佢係11月細b , 9月會返k1 ,我都十分擔心佢會跟唔到進度,本身已經發展遲緩又係細b, 但因為經濟問題今年讀唔到n班及報出面私人密集班,我想佢重讀一年k1 做超大b
我到時去cac評估時可請醫生幫我簽一些證明來重讀一年嗎? 另外因現在已申請了學卷是3年的,如醫生肯簽是可以將學卷多一年? 因如果重讀一年幼稚園,如其中一年要自費的話我真的負擔唔到
謝謝

Bi1904 發表於 17-8-26 01:36
想借位請教一下
我仔仔排緊cac評估應該年尾先排到,佢係11月細b , 9月會返k1 ,我都十分擔心佢會跟唔到進度 ...

我仔都延遲左一年學卷資助,我當年做法係拎住cac份評估,學校嘅評估信,再自己寫一封簡單信陳述延遲原因寄去學資處,批唔批延遲多一年係學資處唔關醫生事,你有咩問題打去學資處問佢地會詳細話比你知要d咩資料。

加油呀媽媽,我同樓上幾位媽媽既睇法一樣,覺得返密集比入K1好,打好基礎好重要架,佢之後返K1都會較易適應。如果負擔到既可以考慮做一對一既密集式,就我女的經驗黎講一對一密集式比起普通小組密集式更有效。
‹ 上一主題|下一主題