用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 港大醫科vs中大醫科
go

港大醫科vs中大醫科 [複製鏈接]

阿仔收到港大及中大offer,中大offer GPS +year 2,港大就year 1, 有無有經驗家長分享下點取捨好?邊一邊前途好d?其實中大的醫科GPS課程有咩等點?
   8    0    0    0

AdrianMummy 發表於 17-8-24 17:54
阿仔收到港大及中大offer,中大offer GPS +year 2,港大就year 1, 有無有經驗家長分享下點取捨好?邊一邊前途 ...

恭喜恭喜(emoji)(emoji)!虽然我不懂哪個degree program 較好,但有这麼好的offer, 实在令人欣羡不已。

回覆 PenguinQQ 的帖子

多謝!正在頭痕中☺️

俾少少數據你

1. 一般來說, 中大會比港大壓力大

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20160306/00174_001.html

你見到只有中大醫科生讀到自殺

你見唔到港大讀到自殺

2. 中大醫學院, 想 精英化

所以, 如果外國讀完YEAR 1,2  醫科

如果你外國醫科gpa 3.8-4 左右, 讀完year 1,2

返返中大醫學院, 多數會收你重讀中大 醫科year 1
所以中大,想踢走原本升上來的year 1 學生

無心機讀, 踢佢地走, 換其他人入來

所以中大醫學院, 見你讀唔店, 好絕咁叫你走

3. 港大醫學院嘈中大year 2這個 課程

因為搶晒精英中的精英

好多ib 44,45分的人,已經選中大year 2 , 唔讀港大year 1 醫科

4 . 如果你個仔野心好大, 想做頂尖醫生, 我建議中大

想平凡地, 做個專科醫生, 選港大

中大要住hall

hehehaha2017 發表於 17-8-24 20:47
俾少少數據你

港大冇人自殺=壓力比較細? 論點好難成立wor間間都辛苦㗎啦

btw 一般狀元覺得mbbs>mbchb, gps唔知

回覆 hehehaha2017 的帖子

中大整呢個program應該都係為左搶人,但整走year 1果d為左收外國返來的Year 1,2學生係真的嗎?中大唔係出名人情味咩??☺️,整走人甘絕係咪真架?而且好多時都係聽話港大深d,好少聽話中大深d喎!

hehehaha2017 發表於 17-8-24 20:47
俾少少數據你

說話不盡不實,可否block

回覆 AdrianMummy 的帖子

please check PM

樓主, 我講埋俾這個留言你聽, 我就費時講

你用個腦, 諗下一個問題

你兒子手上渣住的中大offer , 是頂尖醫學位offer

你唔拿, 將來俾人笑on 居

中大year 2 醫科, 收生成績,ums 4科平均分 是97  或以上

中大year 1 醫科, 聲稱最低是94ums , 但, 事實上, 94 我相信有關係才能94ums 平均入到

一般中大year 1 醫科生,alevel入的, 大概要 96, 最少最少

港大year 1 醫科一般來說

fast track, 是三科as level 97 分

fast track 即不year 12 不升year 13 

直升year 1 港大醫學院

如果a2 考入港大醫學院的, 多數是  中位數96

你諗下一個問題

竟然是中大醫學院year 2 難入

定係港大醫學院year 1 難入?

2邊aleve l 成績收生係點?

時間無多, 祝你做對決定

hehehaha2017 發表於 17-8-25 15:35
樓主, 我講埋俾這個留言你聽, 我就費時講

我路過,有看你其他post 的回應。只想跟你說聲謝謝,真心感到獲益良多。希望你會在EK 繼續幫忙

AdrianMummy 發表於 17-8-24 17:54
阿仔收到港大及中大offer,中大offer GPS +year 2,港大就year 1, 有無有經驗家長分享下點取捨好?邊一邊前途 ...
我仔讀緊港大醫,兩大醫學院admission talk 我們也去了兩年!當時我較喜歡中大,因為佢admission talk sell 溫情及GPS! 而我仔DSE成績不俗,夠報GPS, 但佢最後維持揀HKU做 A1, 他的理據如下:- 較喜歡Problem based approach
- 離家較遠,可以住宿舍
- 較喜歡港大舍堂文化
- mentor, 中學同學, 家庭成員多屬港大alumni
- 中五summer已報讀嘅HKU attachment program, 對港大較熟悉
- 不用心急早一年畢業,想享受1st year freshman 嘅樂趣,加上HKU 也推出3rd year 當gap year, 也相當吸引

佢嘅分析很有他的想法及道理,所以我們很尊重佢嘅決定!

你仔嘅問題係happy problem, 佢咁叻亦一定有佢自己的睇法,不如由他自己決定吧!

回覆 AdrianMummy 的帖子

AdrianMummy,
Please check pm.

Thanks.

回覆 DKmum 的帖子

謝謝你!我們最後都會尊重他決定的☺️

謝謝你的意見☺️

AdrianMummy 發表於 17-8-25 23:26

謝謝你的意見☺️

請問最後情歸何多?

俾少少數據你

大約8年前,又係有個中大醫科女生,又係跳樓,中學在元朗區,計年份,可能和我侄係同學。

結果真係中1做過1年同學,當年該女生好似8A!

俾少少數據你

我唔想咁講, 但你真係是但噏!
‹ 上一主題|下一主題