用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 明天GCSE放榜,大家心情如何?
go

明天GCSE放榜,大家心情如何?  

轉眼間呀女已在英國完成兩年GCSE課程,佢由原來冇要求到宜家好有要求!本來係件好事,但佢嘅期望俾學校predicted grade 高好多!仲話如明天放榜比佢預期差會好唔開心,因為佢覚得自己好努力!

學校通告話明天英國時間十點便會send email通知 result,希望佢達到自己定嘅目標,如果5係我真5知點安慰佢!

DKmum 發表於 17-8-23 20:04
轉眼間呀女已在英國完成兩年GCSE課程,佢由原來冇要求到宜家好有要求!本來係件好事,但佢嘅期望俾學校pred ...

香港大約幾點 ?

db7mu23 發表於 17-8-23 20:41
香港大約幾點 ?
5點!如冇記錯,你個細路都係等放榜,你學校點通知你地?佢緊張嗎?

db7mu23 發表於 17-8-23 20:41
香港大約幾點 ?

十點咁遲嘅?
你個女expect 咩grades? 學校predict 咩grade?

DKmum 發表於 17-8-23 20:48
5點!如冇記錯,你個細路都係等放榜,你學校點通知你地?佢緊張嗎?

wish her good luck!

DKmum 發表於 17-8-23 20:04
轉眼間呀女已在英國完成兩年GCSE課程,佢由原來冇要求到宜家好有要求!本來係件好事,但佢嘅期望俾學校pred ...

Wish her good luck x 2

我都好亂 !

Ruby1219 發表於 17-8-23 21:14
十點咁遲嘅?
你個女expect 咩grades? 學校predict 咩grade?
Local students 就九點回校,oversea students 就十點收email, 第一次放榜我都唔知屬早定遲!
佢自己expected 嘅A* 科目比predicted 多一陪,好似不太現實,所以有點擔心!我5想俾壓力佢,同佢講佢考到predicted grade 嘅result我已好開心,點知佢話我對佢冇信心冇要求5高興lor!

學校有詳細通知,自己冇記性,唔關學校事。

此外,阿仔都唔敢講自己有冇5科合格 !

DKmum 發表於 17-8-23 21:55
Local students 就九點回校,oversea students 就十點收email, 第一次放榜我都唔知屬早定遲!
佢自己expect ...

有要求係好嘅,但亦要學習expectation management. 呢個learning 比得到好成績往往更重要更有用。
我教阿仔考之前預備嘅時候要set高要求,令自己盡力去做,但盡咗力考完就要放低要求,因為仲有好多其他因素影響結果。
不過當然唔容易做到。
我記得舊年阿仔都好緊張,對自己已經考得好好嘅成績都係睇唔開,我都要開解下佢,過咗兩日就無事。
學我好朋友話齋,GCSE 其實唔係咁重要,只係比佢哋小試牛刀,即使考得唔理想唔係咁大不了,最緊要sixth form 識得努力板回好成績,考到dream U 就近一步。
有好多GCSE 考得唔太標青ge,響sixth form 發力考到Oxbridge 嘅例子。相反GCSE 考到straight A* 入唔到top U 嘅亦大有人在。

Ruby1219 發表於 17-8-23 23:46
有要求係好嘅,但亦要學習expectation management. 呢個learning 比得到好成績往往更重要更有用。
我教阿 ...

你說得對,希望今日有好消息!

katrinafu 發表於 17-8-23 21:30

Wish her good luck x 2

Thanks Katrinafu & Ruby1219!

回覆樓主:

我對仔講 :

限米煮限飯
自己好自為知 !

醒目開學勳章

DKmum 發表於 17-8-24 08:58

Wish everyone good luck!

DKmum 發表於 17-8-24 08:58
好緊張啊!祝阿女有好成績!
Hong Hong Ma  :-)

祝願各位都有好消息!

回覆 DKmum 的帖子

GCSE已出成績了,我女學校是在英國6:00am, 由student portal發俾學生。

saamama 發表於 17-8-24 13:49
回覆 DKmum 的帖子

GCSE已出成績了,我女學校是在英國6:00am, 由student portal發俾學生。 ...

你女學校好快喔,成績滿意嗎?我地仲要等兩個半小時!

DKmum 發表於 17-8-24 14:24
你女學校好快喔,成績滿意嗎?我地仲要等兩個半小時!
有少少驚喜,都比學校預期好,等你女的好消息!

我仔都出左 IGCSE  Maths 成績啦!

Hong Hong Ma  :-)