用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

KTS課程問題 [複製鏈接]

請問學校如何提升小朋友自主學習能力?
學校有教普通話拼音?
中文算強嗎?
小朋友需要出外補中英數嗎?這間似中校,怕英文由其聆聽,ORAL不足。。
課外活動會是由老師揀精英去加入校隊,其他冇得玩?
外面參加之課外活動表現會計校內分?

我們計劃高中或大學到外國讀書。唔肯定給女兒讀此校是否適合。TARGET ST PAUL CO-EDU之類有IB的學校。

謝謝幫忙~

5    0    0    0

我問我知道的,
普通話堂教普通話拼音
中文沒有教快, 不確定算不算強
外補看個人, 有人科科補, 有人不用補的
校隊是老師揀,課後活動是自由参加
外面參加之課外活動表現不計校內分
不敢說適不適合接IB, 但學校是很傳統那種. 要考慮清楚

自主学习當然由家庭培養,不过KTS既功課係重質不重量,無乜無聊抄寫。楼上答左既就不重複了。我女整个小学無補习,當然每间小学都-样,有人需要補,有人唔需要。如target SPCC, 最好係保持多年全級10名內,小五果年5名內就稳陣。計劃高中/大学出国,又唔-定要讀IB既~KTS係中小,7成升band1英中,通常無乜適应上问題,如屋企有足夠語境(不过我屋企無人講英文),oral同listening问題不大,我女去升中面試,校長英普隨时轉丽音都無问題。

請問學費加什費幾多元? 貴嗎? 謝謝

bilibala113 發表於 17-9-13 13:06
請問學費加什費幾多元? 貴嗎? 謝謝

請參考校網
http://www.ktsps.edu.hk/7/05_1_1.html#L

阿囡今年插班入讀四年班,感覺課程深,讀得有滴辛苦。

hppa    發表於 17-11-2 10:52

seawen999 發表於 17-10-11 15:16
老實講, 課程確係深, 小朋友適合就如魚得水, 唔適合是會讀得辛苦, 所以每年都有人走(走的有成績很好考到更好學校的, 也有讀不上轉校的)

seawen999 發表於 17-10-11 15:16

係,而且每年都調深,聽聞今年一年級的中文工作紙已經有長問題了,步伐快了很多。只有在校嘅先可以感覺到果份壓力

Yanamami 發表於 17-9-1 15:35
自主学习當然由家庭培養,不过KTS既功課係重質不重量,無乜無聊抄寫。楼上答左既就不重複了。我女整个小学 ...

功課也加多了很多呢
‹ 上一主題|下一主題