用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問jm們會送讀中學子女放學到教育中心做功課? ...
go

請問jm們會送讀中學子女放學到教育中心做功課?

阿仔沉迷打機,到晚上才趕功課,成績一落千丈,要督住才做,自己要返工,考慮俾佢去教育中心做功課溫習。

alhy.love 發表於 17-8-23 11:03
阿仔沉迷打機,到晚上才趕功課,成績一落千丈,要督住才做,自己要返工,考慮俾佢去教育中心做功課溫習。
...

做咩呀仔攪成咁?初中要小心,唉 ... 一但迷上打機真係有排煩。中學其實好難督住,自律性好重要,約法三章,唔做好功課/做好本份就要cut上網、cut 手機。學校有冇功課輔導?同老師頃下可否安排在校做功課,至於打機一定要 cut 時間同 online game .

學校畀唔畀放學留低做功課?做曬先好返屋企,我班同學都係咁。

好少聽到中學生仲要去補習社做功課啵,睇來都係學習態度問題,需要從源頭解決,弱科就搵補習幫佢提升成績,成績改善了,自然自信心及學習動機都提高埋,並要同佢傾下一個大家都接受到既打機時間,約法三章,做功課時做功課,娛樂時段就俾佢打機,鼓勵佢多d做運動,分散下時間及精力。

回覆樓主:

去功課班*hea*住做,ㄧ樣作用不大。 有朋友拔孩子電掣,要買過一道新房門,還要看專科,現冇玩更煩,玩拍拖怕攪出人命來。。。祝好運,毒方法1俾人教如轉本地有宿舍的學校,上網會限制,準時上牀。。2不理佢,學校會罰佢留堂,成績差去垃圾班,希望錯而能改,3俾佢日日玩,食飯都玩,打爆機後希望重新做人。。〈不喜勿大插)自己是2的選擇,好彩孩子入咗大學了。。

alhy.love 發表於 17-8-23 11:03
...

留校做完功課才回家可能好D.

洋蔥頭媽咪 發表於 17-8-23 14:26
做咩呀仔攪成咁?初中要小心,唉 ... 一但迷上打機真係有排煩。中學其實好難督住,自律性好重要,約法三章 ...

你唔講真係唔知學校原來有得留校做功課。

我都有講明如果未做好功課會cut 機cut game, 但佢當耳邊風,當我收機佢就發哂脾氣,越大越難教

brother4 發表於 17-8-23 22:04
去功課班*hea*住做,ㄧ樣作用不大。 有朋友拔孩子電掣,要買過一道新房門,還要看專科,現冇玩更煩,玩拍拖 ...

明白當年你嗰種激心,好彩你仔開竅,依家你很恩慰!

我鄰居個仔中一至三又係沉迷打機,依家中四後悔唔努力讀書,開始發奮又補習,但基礎打唔好成績追唔上。

alhy.love 發表於 17-8-25 08:35
你唔講真係唔知學校原來有得留校做功課。

我都有講明如果未做好功課會cut 機cut game, 但佢當耳邊風,當 ...

唉,所以小朋友一定要響升中前培養良好學習態度同自律性,你仔同我仔一齊升中學,未升就為呈分、揀學校擔心,到升中後家長可幫嘅其實好有限,讀書始終都要靠佢地自己。
我有個朋友仔仔初中都試過失控,欠好多功課,最後佢媽媽搵學校班主任幫手,每日放學夾著佢留校補齊功課,改善佢學習態度,cut 上網/打機時間 之後才回復正常 (但佢係直資學校),今年都中六了。所以如果學校老師肯幫手,呢個方法都幾好,點都好過去補習社功課班。

alhy.love 發表於 17-8-25 08:44
明白當年你嗰種激心,好彩你仔開竅,依家你很恩慰!

我鄰居個仔中一至三又係沉迷打機,依家中四後悔唔努 ...

想當年自己25歲才 會考肯努力算合格有A至E成績,不過現dse真係好難,又有死亡之卷。。肯努力都可條條大路通羅馬,自資/副學生有出頭天

洋蔥頭媽咪 發表於 17-8-25 09:15
唉,所以小朋友一定要響升中前培養良好學習態度同自律性,你仔同我仔一齊升中學,未升就為呈分、揀學校擔 ...

點都唔想佢再沉迷電子產品落去,我諗真係要搵老師支援吓

就算學校做完功課, 吾自動自覺溫書, 長遠都係無用

alhy.love 發表於 17-8-25 14:33
點都唔想佢再沉迷電子產品落去,我諗真係要搵老師支援吓

先戒打機毒!
學校社工都會幫到,因為佢地專責解決學生行為,情緒問題,同埋多會處理過ED問題!
老師可能太多工作集一身!