用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB尖子談讀IB好處:IB考大學比DSE容易很多 ...
樓主: msmilkli
go

IB尖子談讀IB好處:IB考大學比DSE容易很多   [複製鏈接]

mytambb 發表於 17-8-24 20:14
但是可選Eng B 真道或 Chinese B 男拔?

Ib 規定兩科語文最少一科是母語,如考Eng B, 中文要考A

回覆 poonseelai 的帖子

但一般IBDP考生會選Lang B中文,較易讀同攞高分。
唔好以為讀International School的學生英文一定好,原因是讀寫和oral是分開。佢地oral一定冇問題,但有部分學生的讀寫能力較弱,所以唔好以為佢地英文一定好高分。

題外話,Chinese International sch 同 Salem-Immanuel Lutheran College 拍了一部電影'One Education, Two Systems'. 由學生角度探討兩種教學模式,此片亦是教育局多區老師座談會的討論重點。如有機會,不妨一看。

gigilovesnoopy 發表於 17-8-24 21:33

朋友仔讀Renaissance. 佢話有个好怪现象,小朋友低班時,因讀IS, 个个家長紧張小朋友既中文唔夠好,都希望佢地盡量可以有禁好得禁好,但升上去就个个想考LangB 中文,希望攞高分……不过,学校唔俾,佢仔要讀LandA中文。

gigilovesnoopy 發表於 17-8-24 21:33

多谢推介,会看一看。我孩子讀中文A,佢話中文B仲難,字數少無得亂作

“死亡之卷”……今年我有新既体会~

話說我女中文奇差,中-入左中文輔导班(本地津校),老師仲講笑问佢係咪IS轉过黎。佢中文年年拉扯勉强及格,我年年担惊受怕,嚇佢DSE中文無3就6年努力前功盡費(心裏面亦有最坏打算)。今年剛考完DSE,放榜果日佢收到成績单,边科都唔关心,-睇见中文有3就开心过中Mark6(真係-額汗,四份卷當中有两份相當嚇人,就真係上天保佑,四卷拉埋有3)……順利入U。

佢都可以有3, 令我开始諗,到底要差到乜野地步先会死中文?

回覆樓主:

想問IS學生學中文是否只學簡體字?

Yanamami 發表於 17-8-24 21:53
“死亡之卷”……今年我有新既体会~

話說我女中文奇差,中-入左中文輔导班(本地津校),老師仲講笑问佢係 ...

每年有略多過一半人中文有3,曾有DSE狀元話不是份券難,最難是估中examiner想要什麼答案

回覆 ppmmbb 的帖子

不是。

正因太多人為因素,所以討厭DSE, 但我家小姐堅持拒絕考IBDP ,佢好憎讀Eng Lit,一句講晒,英文差。

poonseelai 發表於 17-8-24 21:59

每年有略多過一半人中文有3,曾有DSE狀元話不是份券難, ...

略多过-半人……我就係唔敢相信,我小姐既中文禁恐怖都可以係及格果-半,其餘果-半到底係差成点?我諗要5或以上或者要知出卷果个想要乜答案,-般play safe应該会及格?

回覆樓主:

個問題係考試局出巻同改卷個D人廢。佢地可以出條問題問篇文的作者的心情如何,連作者本身都唔識答咁攪笑。

Yanamami 發表於 17-8-24 22:15
略多过-半人……我就係唔敢相信,我小姐既中文禁恐怖都可以係及格果-半,其餘果-半到底係差成点?我諗 ...

DSE 中文最大問題就係你估佢唔到,同考生中文能力未必有直接關係。能夠剛剛得到中文3級無疑真是太好彩。有很多人2級但best5有25+卻無緣學位。只有讀自資或副學士。

Yanamami 發表於 17-8-24 22:15
略多过-半人……我就係唔敢相信,我小姐既中文禁恐怖都可以係及格果-半,其餘果-半到底係差成点?我諗 ...

8開又8,上網找到2009年中學会考數據,接近一半人中文考獲3,當年最高5*,假設3合格,咁同現在DSE差不多,分別是而家無3入唔到大學,以前其他科成績好一樣入到A level

poonseelai 發表於 17-8-24 22:35
8開又8,上網找到2009年中學会考數據,接近一半人中文考獲3,當年最高5*,假設3合格,咁同現在DSE差不多, ...
咪就係!33222先係整死好多人~

Yanamami 發表於 17-8-24 22:54
咪就係!33222先係整死好多人~

DSE英文合格率同中文差不多,但無聽過人鬧英文無3而唔符合入大學資格

poonseelai 發表於 17-8-25 08:19
DSE英文合格率同中文差不多,但無聽過人鬧英文無3而唔符合入大學資格

因為大學除中文相關科目外,全部用英文教授和寫作。

其中一年引用台灣作家徐國能的文章,原文透過食物和味覺,隱喻人生波折及興衰,文章闡述首八味(包括甜、酸、苦等)。

考試問考生「第九味」指的是什麼?

作者徐國能回覆記者查詢說,「第九味」的答案可以很多,「也許是指歷經了百味雜陳的人生,最後浮上心頭的人生滋味吧!」

連作者都答成咁。請問考生可以如何回答?

因為英文差,好大机会其他科都差?

mytambb 發表於 17-8-25 09:09
其中一年引用台灣作家徐國能的文章,原文透過食物和味覺,隱喻人生波折及興衰,文章闡述首八味(包括甜、 ...
明年好d咯~有範文,起碼可以死背。我女係最後一屆無範文……認真大命不死~

從細個到大約2000年, 年年聽新聞都係話香港學生英語水平下降, 年年會考英文合格率創新低.
EDB轉咗DSE之後, 成功將話題轉移了, 近年仲有邊年講過英文問題?

其實, 英文水平下降既問題仍然存在, 只係被中文科既表現 side track 咗

歷屆DSE中文和英文達3率統計:

中文3+比例(日校)

中文3+比例(全港)

英文3+比例(日校)

英文3+比例(全港)

2011-2012

49.80%

49.00%

50.10%

49.30%

2012-2013

52.30%

51.40%

48.80%

48.50%

2013-2014

51.80%

50.70%

52.80%

52.50%

2014-2015

52.60%

51.20%

52.40%

51.70%

2015-2016

55.20%

53.10%

55.10%

54.20%

2016-2017

55.80%

54.40%

52.20%

51.20%

其實大多數時間, 英文科既達3率, 都係較中文科低......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題