用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB尖子談讀IB好處:IB考大學比DSE容易很多 ...
樓主: msmilkli
go

IB尖子談讀IB好處:IB考大學比DSE容易很多   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 17-8-24 09:52
另一考慮是在香港去到考IB公開試學生基本上要符合學校要求才可升上DP, 有D似以前会考上A level, 但DSE大郜 ...
你又爆咗D好多人唔願意面對既人幕......
其實我又好想知, 如果間學校唔俾你考IBDP, 咁又咩安排俾個學生呢?

開辦DSE同IBDP既學校就簡單, 認為你無能力考好IBDP咪推番你去考DSE囉, 咁其它國際學校, 或CKY呢D又如何呢?

其實如果家長一心想提升機會入"本地資助大學", DSE一定係成功機會最高既途徑
IBDP, 或其它國際課程, 係方便大家去海外升學 (其實攞住DSE成績都得, 不過要考埋 IELTS)

修讀IBDP, 其實應該係著重對個人既"發展", 而唔係著重"是否較易讀", "是否較易入U".

筆者有咁既諗法(讀IBDP較易), 其實間接証明佢係IDBP既失敗之作
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-24 09:42
又或者咁睇, 上年港大醫學院收生既紀錄:
DSE (Best 5)收生要求: 平均分 33/35, 最低 30/35
DSE(4C+2X)收生 ...

IB 43/45或以上應該係近乎完美。但DSE 36/42(4+2)係5* only;感覺是真的比較易。

如果target神科, DSE似乎是較易。當然你要過到中文呢關。

筆者二年班從傳統小學轉到國際學校。IB畢業後,入了香港大學讀經濟,畢業後創立了hkexcel IB補習社。

盡在不言中

成編o野重點係「畢業後創立了hkexcel IB補習社」...

poonseelai    發表於 17-8-24 10:33

hkpapa852 發表於 17-8-24 10:01
你又爆咗D好多人唔願意面對既人幕......
其實我又好想知, 如果間學校唔俾你考IBDP, 咁又咩安排俾 ...

唔上IBDP大致上在港有幾個選擇,BTEC (如ESF), IB certificate (如VSA, CKY), IB career programme (RC), 但並不是每間都有另外選擇

poonseelai 發表於 17-8-24 10:44
唔上IBDP大致上在港有幾個選擇,BTEC (如ESF), IB certificate (如VSA, CKY), IB career programme (RC),  ...
IB certificate, BTEC 目前都只被眼為銜接專上既資格, 成績未能直接用嚟讀大學 (學士學位)
IBCP 亦唔係直接可用嚟升讀大學, 前景不明..... 似乎所謂全民IB既學校, 唔係真係全民都可以有"資格"去取h得直接升讀大學既機會既地方
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

就CKY ibdp 要求是igcse 要有3Bs and 3Cs . 如不達標,另有ib certificate 選擇。老實,如果igcse 拿不到3 個B 同C, 俾個學生讀ibdp 可能係害左佢,再花2年時間讀ib 亦不大可能有入大學既資格。

另外,這篇報導似廣告,不見得作者對DSE 有深入了解

woyj 發表於 17-8-24 11:19
就CKY ibdp 要求是igcse 要有3Bs and 3Cs . 如不達標,另有ib certificate 選擇。老實,如果igcse 拿不到3  ...
呢篇報導好似話有第二回..... 可能下回同你講, 筆者其實係攪緊IBDP補習

hkpapa852 發表於 17-8-24 11:04
IB certificate, BTEC 目前都只被眼為銜接專上既資格, 成績未能直接用嚟讀大學 (學士學位)
IBCP 亦唔係直接 ...

可以的話完成IBDP當然入大學会多D選擇,但如孩子真的不合適,勉強上DP可能仲辛苦。BTEC and certificate 亦可經UCAS 申請英國大學,當然選擇会有局限,但有得簡總好過無。 這些資歷在港如果接上大學就唔清楚,所以在港謮DSE以外課程最好有出國準備

hkpapa852 發表於 17-8-24 11:37
呢篇報導好似話有第二回..... 可能下回同你講, 筆者其實係攪緊IBDP補習  ...

已經講左啦

這是賣花者的文章.....

IB 就用最低入學資格黎計, DSE 就用真係入到既黎計 .
(註: 2017 符合本地學士學位課程基本入學要求的日校考生有20,885名,佔日校考生人數40.9%)

IB 有幾多真係入到呢?

emmyfok 發表於 17-8-24 10:23
筆者二年班從傳統小學轉到國際學校。IB畢業後,入了香港大學讀經濟,畢業後創立了hkexcel IB補習社。

盡在 ...
今次睇漏咗呢句添..... 雖然我都估到佢其實係類似既原因係度作故仔

hkpapa852 發表於 17-8-24 15:29
今次睇漏咗呢句添..... 雖然我都估到佢其實係類似既原因係度作故仔

咁又話說回頭。

如果target 本港次熱的degrees, 例如archi/BBA/account/Social work, IB 又的確較保險。特別對於中文較差,閒科特別勁的。可以說是一個不錯的選擇。

而且另一出路,當然是去外國名校大學。IB的確比較着數。

對於中上而又未到各科都頂尖的學生,又真係幾穩陣入到大學。

mytambb 發表於 17-8-24 16:26

咁又話說回頭。
IBDP一樣要考中文

hkpapa852 發表於 17-8-24 16:48
IBDP一樣要考中文

1. IB中文要高分難,但合格則易。而且大學收生無最低要求。
2. DSE 中文,大學要 3322. 冇得拉上補下。
3. DSE中文是死亡之卷艱深難懂,每年名校生連女拔也死傷無數。
4. 可選法文或西班牙文代替。

回覆 hkpapa852 的帖子

雖然話IBDP考中文,但分Lang A, B and Ab initial. Lang A & B 再細分Literature, Language and Literature, 跟住有High and Standard level.  大學收IBDP學生睇總分,唔多理中文程度。

mytambb 發表於 17-8-24 17:22

1. IB中文要高分難,但合格則易。而且大學收生無最低要求。 ...

係喎,唔記得咗只要唔介意無 Bi-lingual Diploma,唔一定要考中文(其實一直只係某直資學校強調呢樣嘢啫)。

emmyfok 發表於 17-8-24 10:23

盡在 ...
唔好玩踢爆

gigilovesnoopy 發表於 17-8-24 17:25
回覆 hkpapa852 的帖子

雖然話IBDP考中文,但分Lang A, B and Ab initial. Lang A & B 再細分Literature,  ...

其實各有各難,大部分IB學生英文考first language, 考生同外國英文是母語的學生比併,而DSE 英文是 second language。亦有IB學生中英皆母語,難度又高一些。香港學生考唔到中文 ab initio, 要從未讀過才可在DP 選ab initio

poonseelai 發表於 17-8-24 19:22

但是可選Eng B如真道或 Chinese B如男拔?

‹ 上一主題|下一主題