用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 體藝成績對考中學的影響
go

體藝成績對考中學的影響

正為小囡選擇課外活動,考慮學游泳/籃球,除了希望她可以學識外,亦希望她所學的能對升中有幫助,請問以上2項,哪一項比較好呢?

籃球唔熟唔敢講,但游泳游得出色,係好出路。一兩年前南華早報有篇講港隊女將,除了幾個難捨母校留係聖心和St Paul,其他全部被女拔收編晒。幾個升大學亦順利游入唔記得Michigan 定 UC Berkeley 。

不過係要游得好top,每日的訓練亦係好刻苦。除非小朋友有潛質,又有興趣,否則用練習的時間讀書,亦可以讀得好好。

學體藝係全人發展,我一向贊成。但事實上睇番朋友的仔女,小朋友本身未必有咁精益求精的追求。要升好中學,尤其官津,搞好成績反而簡單直接。

Jane1983 發表於 17-8-22 23:08
不過係要游得好top,每日的訓練亦係好刻苦。除非小朋友有潛質,又有興趣,否則用練習的時間讀書,亦可以讀 ...

其實我囡一向有學游水,因為想身體變好,以前讀幼稚園時,她經常傷風感冒,又咳,往往一病就病2星期,所以把心一橫,由8月開始,將游水堂加至一星期3天,出奇地身體變得好好,再無傷風感冒,但身邊有親戚說學籃球有助將來升中,可能加上我囡手長腳長,我親戚覺得佢有打籃球的天份卦,所以我又重新考慮應該給囡囡學什麼好~
但其實我囡游水唔叻,學了一個暑假,仍未游到10米

回覆 Sappy_Kerry 的帖子

你親戚係對籃球有認識,定係隨口講?不過無所謂,小朋友在初小未係好忙,可以試多幾個活動,搵出佢的潛質和興趣,可以又游泳,又打籃球的。

Jane1983 發表於 17-8-22 23:55

你親戚係對籃球有認識,定係隨口講?不過無所謂,小朋友在初小未係好忙,可以試 ...

佢係籃球教練

咁近水樓台,聽佢指點吓。學體藝,有個好教練識教、識啟蒙,會鼓勵,係好好多。

Jane1983 發表於 17-8-23 00:11

咁近水樓台,聽佢指點吓。學體藝,有個好教練識教、識啟蒙,會鼓勵,係好好多。 ...

deleted

除非你要入體藝,或者挑機拔萃、St Paul Coed 等直資/私立學校,否則成績先係第一考慮。不過我有朋友咩體藝都冇,單靠成績同面試入 St Paul Coed 。佢個面試官問「你覺得自己聰唔聰明?」

香港重視學業成績,體藝成績可有可無。我有學游水同籃球,籃球係校隊,不過全部冇寫落 portfolio,去考 Maryknoll 同東九龍匯基都成功,反而我個多才多幹嘅同學做左「陪跑」,證明真係可以只靠成績同面試入。
不過認真講句,體育係可以幫小朋友讀好 d 書,冇咁容易病,專注能力提高,大壓力都可以透過運動發洩。我覺得籃球唔錯,可以訓練到群體精神同合作能力,每次落場就算係同一班隊友/敵友,次次比賽結果都會唔同。

回覆樓主

籃球打得好對升中係有D幫助既,協恩,女拔都有需求,相對,游泳要求更高,訓練時間更刻苦,都係睇番小朋友是否有興趣,升中始終信成績穏陣D~~~

要體藝有成績,每個星期操十個八個鐘冇走雞,如果一心諗住咁樣入名校,倒不如用呢d時間來專心讀書比較實際。

游水/籃球間間學校都要人,籃球要打得好除左睇教練,重要睇家長識唔識打,如果家中無人陪練波,會進步得好慢,另外,如果小學校隊唔掂,就算你好叻,都好難比人睇中入名校。相反游水就簡單得多,一個字“快“,1年有過百個比賽,機會多多,只要很練一定有牌

仔仔錫錫你 發表於 17-8-23 20:56
要體藝有成績,每個星期操十個八個鐘冇走雞,如果一心諗住咁樣入名校,倒不如用呢d時間來專心讀書比較實際 ...

照你咁講,囡囡學游水好d, 因為起碼我自己識游(雖然唔叻),同埋記得自己學的時候,老師係點教嘅!

仔仔錫錫你 發表於 17-8-23 20:56
要體藝有成績,每個星期操十個八個鐘冇走雞,如果一心諗住咁樣入名校,倒不如用呢d時間來專心讀書比較實際 ...

另外,請問跳舞的成績係咪較少學校會睇呀?
其實我囡學芭蕾舞也是有原因的,因為她扁平足,上幼稚園時返緊e位,問過職業治療師說因為芭蕾舞都多用腳尖跳舞的動作,所以對發展她的足弓有幫助,所以就一直以來都有學

回覆樓主:

請問樓主的女兒現在讀小幾

Sappy_Kerry 發表於 17-8-23 23:30
照你咁講,囡囡學游水好d, 因為起碼我自己識游(雖然唔叻),同埋記得自己學的時候,老師係點教嘅!
...

游水同操水係兩樣野~~~

除非學校係有校隊跳舞(而你又一定會參加),又或你個女跳到出面啲新星大賽攞奬,如果唔係學校都只係當課外活動之一。

我姪女而家跳芭蕾舞跳到INTER,當年考學校時,雖然係BAND 1,但自己心水學校無一間收。學校都係睇成績先。同埋跳舞條路都唔易行,去到六年級每星期要返芭蕾舞學校跳三日,上到中學要跳四日。另外平日響屋企要成日拉筋。我姪女話佢有啲同學會日日返學校練舞。

唔好太功利,最好以小朋友興趣為先。如果純為考中學,應該睇左心儀中學要咩人而又配合自己身型才選咩運動,這樣才是最化算。

好似我對仔女都係以興趣為先,自己小學無校隊照玩,亦無理中學要唔要(太專項,唔多學校有),總之想玩想試就去。

Jane1983 發表於 17-8-22 23:08
不過係要游得好top,每日的訓練亦係好刻苦。除非小朋友有潛質,又有興趣,否則用練習的時間讀書,亦可以讀 ...
講得好

Jane1983    發表於 17-8-25 15:54

RunningPig 發表於 17-8-24 16:02
請問樓主的女兒現在讀小幾

對不起,因為家中發生大事,所以遲了回覆
她現在升小一

Sappy_Kerry 發表於 17-8-25 17:47
對不起,因為家中發生大事,所以遲了回覆
她現在升小一

體育要頂尖,對升中才有用。你的女孩還小,現階段應讓她試不同的運動,然後才選她最有興趣的來培訓。没有很大的興趣是很難堅持下去的。