用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一,二生都好善忘的嗎
go

小一,二生都好善忘的嗎

我囡升小二了, 本身好記性, 默書是不用粗心的, 但就好善忘, 因為學完的野好快就唔記得, 所以診暑期都係要溫番小一學過的野, 人地小一的書已經掉曬, 我就唔敢掉, 怕佢唔記得要溫番, 朋友話我怪獸, 但係都無辨法我怕小二又學新野都唔知點算.   

miujoey 發表於 17-8-22 16:25
我囡升小二了, 本身好記性, 默書是不用粗心的, 但就好善忘, 因為學完的野好快就唔記得, 所以診暑期都係要溫 ...

又好記性,但又善忘?你分咪話短期記憶好,長期記憶差?

lui 發表於 17-8-22 18:48
又好記性,但又善忘?你分咪話短期記憶好,長期記憶差?

可能我表達得不好, 我意思是 理解能力都ok, 但學識咗好快就會忘記

回覆樓主:

不如教小朋友記憶法,終身受用。。圖書館有的,家長學咗先,再教小朋友。。

miujoey 發表於 17-8-22 16:25
我囡升小二了, 本身好記性, 默書是不用粗心的, 但就好善忘, 因為學完的野好快就唔記得, 所以診暑期都係要溫 ...

我囡囡一樣,好記性,默書、考試都可以攞高分, 同樣又好快唔記得。

我有諗過使唔使溫返小一嘢,之後諗諗下,溫返小一不如預習小二仲實際,但最後發現完來上學期第一冊書冇貨,於是就決定放個開心暑假,咩都唔教,等佢專心上堂聽老師教。

我覺得好記性只對一些如默書的初階知識有用, 要有興趣同理解才會真正記得內容. 運用出來.  

HaYi 發表於 17-8-22 20:18
我覺得好記性只對一些如默書的初階知識有用, 要有興趣同理解才會真正記得內容. 運用出來.   ...
對,這就是死記和活用的分別
其實大人都一樣,你去學日語,考試可以高分,但冇語境咪又好快忘記

好多嘢易地而處就明白,何必懊惱

回覆樓主:

大部分小朋友放完暑假好多都唔記得,但一返學,一兩星期就"回魂", 唔冼咁緊張。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg