用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 宣道
樓主: 2012baby
go

KTS vs 宣道   [複製鏈接]

DD仔 發表於 17-8-22 18:56
以今年KTS派Band3的比率,恐怕已经排在4大的末位。

其實,KTS公佈的升中成績,會唔會只係初步未計叩門?而其他學校是已計叩門的最後成績呢?
另外,之前有前輩分享過,APS在拔尖補底方面做得不錯,這也是我欣賞的地方。

2012baby 發表於 17-8-22 21:05
可否分享下,點解你覺得無後悔揀KTS?

除了Eat_Sleep_Play所講的,還有老師、工友、學校管理、教育理念⋯⋯⋯KTS 網頁所寫的一切,全部真切兌現,不會說一套,做另一套!

在於升中,有七八成band one! 已不錯吧!要鬥好?總有學校更好,所以找學校要找一間合適就好!人人心中要求也不一樣!很難評哪一間更好!

其實我的子女也沒有讀過其他小學,很難實質比較!但我也一定是無悔入讀

Eat_Sleep_Play    發表於 17-8-22 23:36

Joanhome 發表於 17-8-22 21:44
其實,KTS公佈的升中成績,會唔會只係初步未計叩門?而其他學校是已計叩門的最後成績呢?
另外 ...

叩門後已沒band 3校了!
KTS 也有補厎,但真係唔多覺拔尖!勁嗰批,自己越上越有,唔駛拔都夠尖

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

你帶咗我返校園走了一次!歷歷在目

Eat_Sleep_Play    發表於 17-8-22 22:21

另外 ...
是的,KTS的一貫做法都是派位當日即時公開數據,若有叩門成功派位成績會每日更新,而APS應該係到9月塵埃落定之後才正式公佈,所以一公佈就已經是叩門後的結果

hkpapa852 發表於 17-8-22 21:08
其實, 咩先叫"特色"?

即係好似果d天書禁,从校園、教学質素、升中成績、增值能力、老師学历……各項評分禁囉…~

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-22 21:16
其實咁講,KTS的校園唔係靚,只不過係比較特別......

KTS的校園係平房式設計,全校沒有樓梯,最多只有音 ...

依照你所描述校園的環境,已稱得上是大自然的「靚」,真的比很多學校靚

2012baby 發表於 17-8-22 21:05
可否分享下,點解你覺得無後悔揀KTS?

KTS既家長都好鈡意学校,我大女二女都係KTS畢業。有網友PM我问点解我細女成績禁好,唔考插班去其他学校,我話唔捨得走呀~讀开有感情。楼上既家長都介紹唔少,我補充多dd.我送lunch去学校時,同校工ee倾到熟哂,佢地都同学校好有感情,家長當佢地褓母一样吖~佢地認得出边个学生屋企係边个工人姐姐送飯,有時轉左工人都会俾佢地問……真係好細心~我女畢業,我都好唔捨得。好在中秋晚会又可以番去聚下旧(畢業生欢迎番去,無論畢左業幾多年)。我大女今年考完DSE啦,有时行过学校附近撞到老師,仲認得出佢吖(见到由小一到家下入U, 老師話觉得自己好老……)

亦可以參考下非KTS家長既意见:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2410227&extra=page%3D12

Yanamami 發表於 17-8-22 23:24
KTS既家長都好鈡意学校,我大女二女都係KTS畢業。有網友PM我问点解我細女成績禁好,唔考插班去其他学校, ...

人情味比較重!囡囡巳約齊同學中秋晚會相聚

而我覺得KTS另外一個好的係:佢的廁所係非常之好,有冷氣,有抽氣扇抽走異味,每一扇門用上唔同的色彩和圖案設計,掛鈎切合同學的高度,而且每度廁所門後都有一則英文故事,讓你舒暢之餘也不忘學習

仲有,男洗手間唔係用尿兜,而係用流水瀑布,當我第一次參觀時覺得好壯觀呢

我相信如果面試過KTS的小朋友或家長,有去過學校的洗手間的話,都會認同好乾淨好衞生,環境亦好好

IYY    發表於 17-8-24 10:51

其實我細女仲係KTS 讀緊,但唔知點解都好唔捨得!
認識一家長,她大女APS, 細仔KTS! 也有傾過為何會讓姊弟分開讀!家長話細仔2間也有offer! 但細仔極之喜愛KTS 校園,極力爭取下,媽媽如他所願!

結果暫時係發現:KTS功課較多屬思考性、有深度,教深考深!明碼實價!APS課程相對較淺,但考試時間長,大家考期相若,但家姐考極都唔完咁KTS 初小須家長扶助時間多一點,主要是協助其思維方向。APS確實十分注重音樂,小三同學已要考五級樂理,我自己覺得難,五級樂理如果數弱的初小同學的確係不容易。
另發現:KTS 的合唱團是恆常訓練,APS的是在近音樂節是組隊作密集式訓練比賽。

因細佬只在KTS 讀了一年,暫時未有太多不同比較!

bettyay 發表於 17-8-23 09:22
其實我細女仲係KTS 讀緊,但唔知點解都好唔捨得!
認識一家長,她大女APS, 細仔KTS! 也有傾過為何會讓姊弟 ...
呢个媽咪好难得……為左个校園放棄升中保障

Yanamami 發表於 17-8-23 11:09

咁KTS個校園環境又真係幾吸引既!

Felix223 發表於 17-8-22 19:50

你真的要爬文,2016年出過㗎!
我主要是针对她回应的语气jie

hkpapa852 發表於 17-8-22 21:08
其實, 咩先叫"特色"?

升中派位,升中神校(最多人派往),學費,校園,樂器,運動,中途跳船能力,電子書,教快科目,功課量,考試測驗深度,宗教

(可以是排名1-4,也可以是備註)

小曳人 發表於 17-8-22 19:49
我會揀KTS, 因為校舍比APS 強得多

揀學校,唔係只睇派位咁簡單
其实凤溪第一小学都可以考虑,它的校园特别诺大漂亮

Yanamami 發表於 17-8-23 11:09

插咀問句.

其實知唔知KTS 個校園是否學校自己物業?!

咁多年無被迫遷?

如果自己物業, 咁既地段, 唔變賣, 唔放租, 做非牟利學校咁多代(創辦人既後人仍然堅持, 始終係私人, 唔係一個教會團體), 真係好令尊敬!

DD仔 發表於 17-8-24 09:55
升中派位,升中神校(最多人派往),學費,校園,樂器,運動,中途跳船能力,電子書,教快科目,功課量,考 ...
其實唔駛比較, 呢幾間都唔入流, 有邊間強得過St Mary同天神?
只要令千金捱得過小學個6年(頂多7年), 唔駛交學費就100%可直升B1A中學?

我認為佢既學生跳船能力低嫁 (至少無聽過佢學生會跳去MCS/DGS....), 校園/樂器/運動/電子教學全部都好一般, 但..... 又如何呢?

所以如果要評估所謂既特色, 如果沒有一個統一而又可量化既方式去計算, 最後咪又係好似個D乜乜50小強排名咁笑死人!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

另外 ...
APS没有即时公布,的确难作比较。(但据不确实小道消息,APS今年的成绩是better than expected)
但其他3大都差不多第一时间公布,比起SFA和TSL,KTS的“第一阶段”band3%实在是遗憾地高。虽则KTS同学们的叩门能力强,但若果如此比率是由于过去学兄学姐的pre-S1不尽力所致(我从不怀疑KTS 的能力),而不是因众同学一时填表失误),难么就是说KTS这一两年的同学,还是要承受担惊受怕。

hkpapa852 發表於 17-8-24 10:08
其實唔駛比較, 呢幾間都唔入流, 有邊間強得過St Mary同天神?
只要令千金捱得過小學個6年(頂多7年), 唔駛交 ...
1) 如果你有看我前面的留言,我是指“4大”的比较 - APS/KTS/SFA/TSL
2) 有些可比的,就排名;不可比的,就列出情况。有的可能是需要集中各在读家长的意见,才可做得成。我所说的,也只是a dream project而已。 不是不可能的事,但绝对是费时费时间的事,就看谁愿意做福人群law. 

‹ 上一主題|下一主題