用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 宣道
樓主: 2012baby
go

KTS vs 宣道   [複製鏈接]

多謝數據王提供的升中數據詳細breakdown, 幾間都係好學校, 但有了個表我就可以知道如想入心儀中學, 應該讀邊間小學了

Felix223 發表於 17-8-29 12:18
乜唔係,一定有好有唔好,多方面比人了解下仲夠全面?家長自己都要分析利害,right? 呢個世界唔會有完美㗎 ...

我理解啫,又或者我唔係完美主義者,几事求求其。仲未達某D家長既完美要求,努力達到唔係最好即係差,一定要分輸贏,我校絶不可能存在B3生,考入某校非B1生係絶不可能,既睇法。~~~

kennyklt 發表於 17-8-29 11:21
講咗咁耐轉頭話自己冇答案?唔好玩啦
其實無謂爭論落去,免得又俾人話宣小家長兇狠。
原本個題目大家都討 ...
其實我都係覺得依個帖好好,可以多方面瞭解幾間龍頭小學。每個家庭都有自己的喜好,例如APS的樂器,有D覺得係strength, 有D可能覺得係負擔,weakness.  
有D目標係官津top中學,有D目標top直資中學,從這個帖子中都可以獲得唔少信息。

暫時我自己覺得幾間各有各好,見唔到有偏幫。

mcl203 發表於 17-8-29 12:26
我理解啫,又或者我唔係完美主義者,几事求求其。仲未達某D家長既完美要求,努力達到唔係最好即係差,一定 ...

咁任何一間學校都會有弱點,神校都會有非B1生啦!莫講話不是神校,我喜歡看呢d帖,貼近現實多方面探討,只是大力唱好,我反而好懷疑。

hkpapa852 發表於 17-8-29 09:11
有選擇係好事, 可惜唔係個個有得選. 而且當選擇變成了只有"成績好"既學生先可以有既選擇, 又是否理想呢?
始 ...

以我對名校的認識 (自己,朋友,及親戚),好多時候都係成績好的會有更多的機會和選擇,這不是 DBS 獨有。
最重要的是學校能為學生提供入好的大學的機會,是 DSE 或是 IB 其實並不重要。
至於自修 GSE A Level 也不是新鮮事,一路以來很多想考英國大學的本地中學生都會做。

作為家長, 為小朋友選校時, 其實唔可以見步行步.

EDB既新高中學制NSS, 雖然有好多不完善之處, 但如要在本地傳統學制小學讀書, 最後絕大部份學生都係要面對NSS考DSE.

部份直資學校提供國際課程俾部份中學生, 係另一個選擇, 但近年所見, 呢個另類選擇又開始變了"精英班"......

畢竟, 係香港讀得傳統學制既學校, 就要有心理準備日後要去考DSE.

目前(相信將來都係)大部份本地大學既資助學士學位, 都係留俾以DSE成績經JUPAS方式既申請人,

所有係本地修讀國際課程既學生(包括自修GCE-AL), 要同係海外回歸(唔理以咩資格)既香港學生, 同埋有AD/HD資格既學生等, 需要以Non-JUPAS方式去競爭少量既資助學位, 仲要一間一間自己去報考.

所以如果目標係本地大學, 國際課程未必係好選擇. 反之, 如果諗住大多數會去海外升讀大學, 國際課程先係好選擇.

不少家長可能一心想入一間有選擇既學校(有開辦國際課程,如IBDP), 就有機會唔需要面對DSE, 但你在選擇人時, 人亦在選擇你.
除李寶椿外, EDB要求香港所有直資學校, 大部份學生必須修讀NSS考DSE, 近年好似仲有收緊直資學校可報考國際課程比例既情況 (聽聞會減到不多於1/4學生可不選NSS). 除非學校好似某直資學校N年前個廣告咁講(不過間學校都無咁做), 容許所有學生雙修NSS同國際課程, 否則, 想讀國際課程呢個目標可能只係夢一場.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-8-29 12:10
始終都係,我無理由揀錯學校,你話我間學校唔係最好,即係話佢差,仲未搞得清係甚麼道理 ~~~
...
可能我比較奇怪, 我成日都話我小朋友間學校唔係咁掂......
妳都知啦, 間學校升中會教你分流選校去做靚盤數, 一定唔係好嘢

Felix223    發表於 17-8-29 13:48
mcl203    發表於 17-8-29 13:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-29 13:05
可能我比較奇怪, 我成日都話我小朋友間學校唔係咁掂......
妳都知啦, 間學校升中會教你分流選校去做靚盤數, ...

宣小的成績和音樂都比九小優勝,但九小的環境、運動(除了排球)又比宣小好。兩間都是好學校、其實二間相差不大,所以常常比較。

另外男拔是絕大部分男仔的dream 校,無論是軟硬件都一流,但無可否認,他的成績近幾年都有滑落的趨勢、慢慢被DGS 和SPCC 拋離。

978212 發表於 17-8-28 20:20
其實冇一條路對小朋友來講係絕對安全嘅,中文成績真係可以好飄忽,有啲小朋友即使再努力係中文上打通唔到任 ...
好奇一問, 日後如果有得揀, 你會選IBDP定NSS呢?

回覆樓主

路過搭訕,雖然完全唔關我事

我覺得d數據係好有用嘅,不過家長本身都要自己想想自己preference或目標是什麼。d數據只是盡量objective d去比較,但數據也只是參考而已。講真,中學的升學數據並不是很透明,入三大同唔係三大又有d分別,入神科多同入其他科多又有分別,其實很難去比較哪間中學較好,而且有時都有上有落。甚至可能有人好似我咁,覺得入到校風成績較好學校已ok, 並不奢望小朋友讀神校。講到底都要靠小朋友自己努力,是小朋友叻入到叻校才更如虎添翼,唔夠叻或努力的,入咗神校也可以係入唔到大學嗰個。

所以我覺得大家可以用d數據去參考吓邊間去心儀中學機會大d, 而不必太計較計邊間唔計邊間又影響邊間小學嘅排位嘅。

所以有網友話論實力...實力意思係涵括?
若實力係要包括學術+面試+体藝
又起碼要分學術Vs學術...体藝Vs体藝
咁又有幾多用家確知某些學校收生標準...否則如何滿足"最好"定論...

PS...我都係求求其...有個"好"字就得...有能力幫到學生就係好學校 ~~~

其實下下要計住邊間小學入band 1A最top中學個比率最高都好大壓力啫,實則學校又係咪咁多人有能力入到?黎黎去去咪頭那堆,比我唔敢咁高想頭,能入到band 1英中已滿足,下下都要去到咁盡真的好辛苦!我自己喜歡小朋友學音樂,所以我會投APS

hkpapa852 發表於 17-8-29 13:27
好奇一問, 日後如果有得揀, 你會選IBDP定NSS呢?
我會睇小朋友嘅中、英文能力,然後具體分析俾小朋友聽,睇吓佢嘅方向再決定。我自己嘅睇法香港小學嘅中文好似大陸小學咁教法,咁大部份學生DSE嘅中文係冇問題,因為基礎真係好。我自己嘅睇法香港小學嘅中文一直以來好少學校教得好,基礎唔得。小學到中學中文有啲跨度,上到中學女仔相對語言能力強啲,容易適應。我自己另一個睇法,我哋將長度再拉長啲,依家大學畢業出來搵份好工真係唔容易,藥劑、精算呢啲大學入學要求算高,但很多人搵到嘅工同家長和學生嘅預期有落差,所以我自己依家更加注意小朋友在學習獨立思考能力方面。

hkpapa852 發表於 17-8-29 12:39
作為家長, 為小朋友選校時, 其實唔可以見步行步.

EDB既新高中學制NSS, 雖然有好多不完善之處, 但如要在本 ...

現實情況是 DSE 中文卷的可預測性及可掌握性低,比我讀書時的會考更低,而令直資學校不得不提供另類選擇,SPCC 及 DBS 提供 IB,而 DGS 提供 GCE A Levels。
入得這類的名校,要有心理準備讀得好的永遠有更好的選擇。在 DBS 可選 IB,在SPCC 入 DSE 精英班的教師是科主任 (我一個今年 SPCC 畢業的姨娚這樣説)。
至於考 IB 的本地生入本地大學是否有優勢,到目前為止仍是 (我一個在三大收生工作多年的朋友如是説)。IB 的課程不淺,但安全系數高,即是如果你一路成績 ok,到考 IB 炒的機會唔高。

Sophie0804 發表於 17-8-29 13:19
宣小的成績和音樂都比九小優勝,但九小的環境、運動(除了排球)又比宣小好。兩間都是好學校、其實二間相 ...

其實 DBS 的平均成績沒有被 SPCC 及 DGS "慢慢" 拋離,因為前者一路都不及後兩者。現在是這樣,二十幾年前都是這樣。其原因是 DBS 相信卓越的多元性,比後兩者更願意收體育或音樂頂尖而成績一般的學生。當然 DBS 都有學術頂尖的學生,但當比較 "平均" 成績,就一定不及後兩者。

RunningPig 發表於 17-8-29 21:51
其實 DBS 的平均成績沒有被 SPCC 及 DGS "慢慢" 拋離,因為前者一路都不及後兩者。現在是這樣,二十幾年前 ...
"因為前者一路都不及後兩者。現在是這樣,二十幾年前都是這樣。"

AGREED

retriever 發表於 17-8-30 08:28
"因為前者一路都不及後兩者。現在是這樣,二十幾年前都是這樣。"

AGREED

只是越拋越遠

現樂器老師曾被男拔誠意邀請去學校教(佢現去左女拔教), 佢話學校俾既人工高, 但講明佢唔使點教, 主要係負責錫走唔掂既學生.

最後,介紹左佢朋友去教, 佢話唔想只為錢...

978212 發表於 17-8-29 15:35
我會睇小朋友嘅中、英文能力,然後具體分析俾小朋友聽,睇吓佢嘅方向再決定。我自己嘅睇法香港小學嘅中文好 ...

只怪家長同小朋友唔夠現實.

Sophie0804 發表於 17-8-30 09:14
只是越拋越遠

我的觀察是 DBS 的學術水平一路都差不多。如你有實質的觀察,願聞其詳。
‹ 上一主題|下一主題