用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗英華小學
go

深水埗英華小學

希望用家分享下,
該校各方面評價, 謝謝

爬下文, 鐘意既就好鐘意, 否則又覺得校長好高調。看看自己的男孩是什麼類型小朋友。

yw係ek中一間被封印嘅學校,有關佢嘅帖好多都封帖收場。
我勸你都係去返小學一覽嘅yw page嗰度問會好啲。

twotwoshing 發表於 17-8-22 17:20
yw係ek中一間被封印嘅學校,有關佢嘅帖好多都封帖收場。
我勸你都係去返小學一覽嘅yw page嗰度問會好啲。 ...
封帖

即係應該有好多極端反差意見?!

謝謝告知

yw小學, 通常有小朋友在讀嘅家長D評價都好正面. 相反負評多來自外人. 學校嘅優缺點, 好與壊, 要信邊個?! 閣下就只能自行判斷啦!

ok3 發表於 17-8-24 14:35
yw小學, 通常有小朋友在讀嘅家長D評價都好正面. 相反負評多來自外人. 學校嘅優缺點, 好與壊, 要信邊個?! 閣 ...

點止yw,其他學校都系啦,多數負評都系不是用家

回覆樓主:

用家的正評,外人的負評,角度不一樣,雙方的意見都可以是事實。

當局者迷. 局外有時的確可以從另一角度去俾出比較客觀嘅意見. 但yw...就我ek所見, 好多局外人都係對人(校長)唔對事

咁到底一個家長交個仔俾一間學校讀十二年俾既意見可信,定係一個家長可能只係俾學校面試三次俾既意見可信呢?
應該話,邊個既意見參考性高D呢?

回覆樓主

相信學術一定不差,但學生品德方面好像很少人提及?

全校學生品德方面, 叫人點答你? 一兩個特別例子, 就可以代表成間學校? 我親眼見DBS 學生在茶餐廳講粗口問候娘親, 又在維園碰見港x 書院男女生抱住kiss.....難道我會諗佢地學校全部學生品德都有問題 ?

芝士BB 發表於 17-8-24 17:30
全校學生品德方面, 叫人點答你? 一兩個特別例子, 就可以代表成間學校? 我親眼見DBS 學生在茶餐廳講粗口問候 ...

你本人是用家嗎?
我十分重視品德教育都有問題嗎?
你所指的茶餐廳及維園事件都係小學生?
就係眼見現時的家長及學校都好重視學術方面,很多小朋友成績、音樂及運動都非常好,但禮貌及品格方面真係稍遜,所以揀學校都想多方面了解,想自己個小朋友讀到書之餘個品都要好。

Cheddar85ang 發表於 17-8-24 20:08
你本人是用家嗎?

應該講中學生啩,小學生攬攬錫錫好匪夷所思!

回覆樓主

名校神校都會有枯枝⋯但我相信香港的直私小學,不會有太多飛仔學生,但有也不出奇,初小會少D,有時間學校越神,反叛的學生可能越多,我相信所有學校都注重品徳教育,子女變得反叛有品行問題,不能怪學校,家長及家庭的責任最大!
:-) waiwai

中學嘅英華仔我覺得好OK,我帶咗佢哋好多年課外活動,未等齊人時佢哋會主動做功課,師兄也會主動教師弟做數,很有兄弟情

Cheddar85ang 發表於 17-8-24 20:08
你本人是用家嗎?

教小朋友禮貌和品格,主要是家長的責任,不是學校;我覺得不會有一間學校不注重品德教育,家庭教育影響最大。

回覆樓主

首先自己個小朋友係要懂是非黑白,父母不會疏於管教。
但唔好忘記同學之間嘅接觸絕對係唔少,喺老師面前當然懂扮乖,但私底下係點樣一回事,用家會好清楚。
例如個仔以前唔係咁,突然做咗啲唔好嘅嘢、講唔好嘅嘢,佢放學返嚟又會爆同學啲曳嘢,發生得多唔多呢?還是偶然一次半次呢?而老師嘅處理手法如何呢?咁呢啲用家咪會好清楚囉。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-24 20:25
中學嘅英華仔我覺得好OK,我帶咗佢哋好多年課外活動,未等齊人時佢哋會主動做功課,師兄也會主動教師弟做數 ...

我屋苑附近都有遇過幾個英華書院學生,幾個都幾有禮貌及好helpful。