用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 超難既暑假作業
go

超難既暑假作業 [複製鏈接]

亞女中一既數學作業,全本是中一才教的課題,以前未學過仲要係全英文,題題唔識題題問……做到她都唔想做,教到我都嘔血。
唔明學校咩出發點? 未教就要自己摸, 莫非想學生自己摸過一次,開學老師唔洗教得甘辛苦
   0    0    0    0

我都唔明白, 未教點識做呢? 返學上堂意思是甚麼, 現在小朋友已經未返學已經識哂, 返學為咩呢? 為考試? 超前學習好唔好? 我覺得唔好, 但個個都係超前越級學習!

WINLEG    發表於 17-10-21 15:12

一早發現大把方法可以補救。
邊間中學呀,係咪入左d乜乜教快半年、一年既神校呀?
檢查下課程,係咪真係小學完全未教過,定係問題用英文唔識解題 ?
一般學校(以我地屋邨學校黎講),中一係有一大部份小學數,只不過係英文版。
中一
Directed Numbers
Algebraic Expressions
Manipulation of Polynomials
Algebraic Equations
Numerical Estimations
Percentages
Introduction to Geometry
Transformation and Symmetry
.......

中二
Numerical Estimation and Approximation
Formulas
Identities
Factorization
Simultaneous Linear Equation in Two Unknows
......

咁宜家係咪升中一暑期做 例如 Simultaneous Linear Equation in Tow Unknows ?

好多非神學校都有 bridging course ,2-3周半日,會幫得下手喎。

再唔係,急揾補習幫手啦。班已分,暑期工課唔計入成績,個人選擇啦。
入左神校就要頂硬上,頂頂下就慣。

無知人 發表於 17-8-22 10:33
一早發現大把方法可以補救。
邊間中學呀,係咪入左d乜乜教快半年、一年既神校呀?
檢查下課程,係咪真係小 ...

係你列的中一範圍, 但好似 directed no. , coordinate sysyem要計負數, 小學真係未接觸過……
當然有些可能是呈分試後教既課程, 亞女又無甘認真學習。 所以依家我被她既反應, 嚇到腳軟
Lilypie Baby Ticker

回覆樓主:

除非神校教快一年, 暑期作業英數通常做番小六數, 不過用英文問, 慢慢睇題目, 睇睇下就慣。 中文及英文作業可能比小六深少少, 上網揾下資料就ok。
由中文小學升英中開始係有少少唔慣, 如果英文底子冇咁好, 適應期會更長!! 加油!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

孩子亞大的暑期作業不理,中ㄧ考全級尾尾,孩子亞細就買short cut/舊的書本,暑假每日用20分鐘教書上基本功及例子跟著做,考試佢最早交卷不用補考不用留堂。。。

香港有幾多间英小呢?个个都係禁做吖~如果係担心,有人暑假亦会上下英数班去习慣—下(如中学無bridging course). 好多人唔鈡意小学教快半年一年,禁升中就要自己做多d功夫去適应。升小-同升中-係程度上係难左幾級,如果之前讀happy kindie/school, 某程度上係升甜後苦。

某直資名女校的升中一暑假作業之一,是文言文自學習作一本,那本習作連我看後都覺得深

王家爸爸    發表於 17-8-29 12:37

欣媽媽 發表於 17-8-22 09:38
亞女中一既數學作業,全本是中一才教的課題,以前未學過仲要係全英文,題題唔識題題問……做到她都唔想做, ...

請問是那出版的作業?
作業每課應該有教,然後才做練習,應該不會太深喎!

anthony8899 發表於 17-8-22 13:51
請問是那出版的作業?
作業每課應該有教,然後才做練習,應該不會太深喎!
...

樂思 。
但亞女都睇唔明
Lilypie Baby Ticker

欣媽媽 發表於 17-8-22 14:28
樂思 。
但亞女都睇唔明
記憶個仔中一果年都係樂思,正正常常,都係同佢小學課程一致。

咁你試下佢啦,睇唔明似係轉左英數唔知人問乜。你試下將問題譯做中文俾佢,如果識做就只係解題問題啦,如果都唔識就可能課程范圍唔同。
有時一條好簡單數,用英文問加上唔同講法,唔慣真係有機會錯。
y is divisible by x
x is a factor of y
x is a divisor of y
y is a multiple of x
y is divisible by x

YmOra    發表於 17-8-24 14:27

孩子都需要開始習慣"英數"嘅學習模式,而家長就慢慢習慣孩子不再是小學般老師"給予",學生才"接收",從小就逐少逐少引導孩子學習""自主學習""的能力,對中學或大學必定好處多多呢!

c.chan 發表於 17-8-22 09:59
我都唔明白, 未教點識做呢? 返學上堂意思是甚麼, 現在小朋友已經未返學已經識哂, 返學為咩呢? 為考試? 超前 ...

名校係咁!要教才識,不宜讀名校!

回覆 skkeung 的帖子

小學都已經係咁啦~~

skkeung 發表於 17-8-24 16:11
名校係咁!要教才識,不宜讀名校!
讀名校的代價是不要對學校期望太多, 大部份係家長攪掂或搵外援

慢慢來,

crazyhippo 發表於 17-8-26 18:12
讀名校的代價是不要對學校期望太多, 大部份係家長攪掂或搵外援

一些人天真吧!

回覆 skkeung 的帖子

妳可選擇不回答!
不是"天真吧!"

人家都只不過想問些意見!  

crazyhippo 發表於 17-8-26 18:12
讀名校的要家長攪掂或搵外援,其實係坊間誤解。

王家爸爸 發表於 17-8-29 12:40
讀名校的要家長攪掂或搵外援,其實係坊間誤解。

有時好難避免被誤解,去補習唔等於成績差。
‹ 上一主題|下一主題