用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除咗為了考小一,識字係咪咁好?
樓主: siumicmic
go

除咗為了考小一,識字係咪咁好?   [複製鏈接]

回覆 Soundervolt 的帖子

以前是填鴨式教育, 現在是虐兒式敎育

同意無需太小去學畫畫.
我女無特去學, 但由細畫畫都好靚.
去到小一視藝老師同我講佢好有天份, 話驚我唔知,叫我比佢出去學下畫畫. 我都有比佢d畫行內人睇 (香港讀design同外國讀design返來的人), 佢地comment 都係話佢有天份, 顏色配答, 線條, 比例, 信心各方面都畫得好好.

結果我今天暑假比佢出去學下, 點知d作品, 我想講佢平時係屋企自己畫個d重靚.

天份同創意係天生的, 同意有d技巧真係要人敎, 但而+出面學畫畫, 好似只係敎緊同一套理論, 個個畫的都一樣.
學得多, 有創意都變左冇創意.

認字唔會令個小朋友冇左創意的, 只要唔好地獄式認字就得.
我女真係上小一先認中文字, 追了一年, 由 2x 分去到年尾 7x 分, 我又冇好迫佢, 大大下會自己認到, 生話係香港大把機會接觸中文字.

我細仔就自己主動認字, k1已認到好多中文字. 係佢自己主動睇, 再問點讀, 再自己不停反覆讀, 最近重自己開始拎起d英文書串同認英文字. 佢唔係睇書的內容的, 只係鐘意認字.
我冇叫/迫佢咁做.

siumicmic    發表於 17-8-25 07:34
HK-MAN    發表於 17-8-22 13:25

starrymama 發表於 17-8-22 10:40

同意無需太小去學畫畫.

不過5歲我覺得可以,阿仔特別心急好動,我要仔仔學畫畫係要學懂坐定定有耐性,做一D靜態的事情,所謂什麼證書不感興趣,呢個係要培養,對佢不多不少有改善,希望令佢將來上小一時多一點專心學習。

回覆 Felix223 的帖子

我女畫畫同玩都好專心, 但學習就好唔專心. 所以其實專心玩同專心學習可以是兩回事.
好多機構敎透過玩遊戲從而令唔專心的小朋友學識專心, 但根據我觀察係唔得.

我細仔3歲開始自己認字, 佢個人平時唔專心, 但見佢認字時, 佢只係用好短時間去認, 但佢係個個咁短的時間係好高度專注的同記憶力好好, 佢搞笑到用幫d字配意好似唱歌咁唱返出來.

雖然我細仔好似好有potential 去認字, 但我從來冇主動要求佢去認學校字卡以外的字, 我係順其自然. 我覺得如果佢係醒,  佢之後都可以好快pick up 到.
最近有人叫我留意下佢會唔會係資優.

Felix223    發表於 17-8-22 11:20

係香港讀書, 我諗只有小學同大學係人生最開心同自由的讀書時間.
但大學唔係人人可以享受到.

所以適應環境還適應環境, 幼稚園時都唔好迫得佢地太辛苦, 開心自由咁玩下.

siumicmic 發表於 17-8-21 15:59
根據我以前上課時對人腦簡單認知,及網上的資料,認字是左腦訓練,若太早認大量中英文字,會否影響右腦發展 ...

均衡發展是最合適。社交及心理發展、身體健康對認知發展也有幫助。認字(記憶)或其他認知(比較、創造)發展沒有所謂過早或太遲,如果上述的條件都具備下,可以嘗試。但如果失去學習原意甚至產生負擔或混亂,就須要減少字量。

認字數量要適中
學習心態更輕鬆

siumicmic 發表於 17-8-21 22:31
我對呢方面嘅認知同你一樣,突觸嘅發展係好重要,一歲前係最活躍,越多刺激突觸越多,跟住三歲前都仲有發展 ...

in theory, 我都覺得有可能,就好似雙眼近遠視相差太遠,幼兒時期腦仔會用強個隻多些,久而久之另一隻便變弱視,其實以德國為例,kg 階段也不會認字,人地又咪一樣成功。
但話說兩頭,若你intend local 小學,唔好好準備下, ur not doing ur kid any favor. 只要唔好比壓力,balance w 其他activities,唯有係咁

starrymama 發表於 17-8-22 10:26

以前是填鴨式教育, 現在是虐兒式敎育

現今教肓制度雖然仲有好大改善空間,但係唔係虐兒式敎育好大程度上好睇家長既思維。

siumicmic 發表於 17-8-22 09:44
"作為搞創意嘅人,C6嘅意見係冇得教嘅 ,重點係乜都去接觸,多時間去胡思亂想。套用係呢個年代,就係唔好全 ...

長子,弟弟細五年

siumicmic    發表於 17-8-23 12:06

hkpapa852 發表於 17-8-21 17:34
妳唔想跟大隊, 可以考慮國際學校, 鄉獅自然學校, 或者申請Home Schooling.
每一樣嘢都係有取捨, 在乎自己 ...
Strongly agree!

回覆 starrymama 的帖子

我人生最開心就係幼稚園同大學。小學因為仲未係一條龍,所以要搏命讀書,成績差少少都會畀老師打電話。有好多果陣日日畀老師打電話來,父母壓力大頂唔順,「自願轉校」。中學就要追 DSE,上學+補習鐘數仲長過父母返工,就算係星期日都要早上 8 點上到夜晚 8 點。

華德福教育就是反對孩子過早閲讀,七歲以前的孩子不要看太多的印刷字體。太早强調智性教育,反而會妨礙身體整體的發展。

我不知這理論對或錯。不過,無論中西方,以前的孩子都是六、七歲左右才開始上學,之前都系”文盲“。衹是近幾十年才流行讀幼稚園,孩子越來越早認字。

hkpapa852 發表於 17-8-21 17:34
妳唔想跟大隊, 可以考慮國際學校, 鄉獅自然學校, 或者申請Home Schooling.
每一樣嘢都係有取捨, 在乎自己 ...

唔想跟大隊……?都可以咁講嘅,唔想咁早學認太多字(唔係完全唔學),但亦唔使咁extreme,一講就去到鄉獅自然學校,或home schooling. 國際學校教學方法係自由啲,但係學中文,以及朋輩嘅價值觀對小朋友嘅影響,係我另外關注嘅事

考直私小一時識字唔多考唔到,但又唔想讀官津太傳統扼殺創意,係我要面對嘅問題

我並唔係盲目追求啲唔啱小朋友發展嘅嘢,為咗幫小朋友揾合適嘅學校,我下咗唔少苦功,並唔係懶嘅家長。閣下嘅帖都睇咗好多,真係獲益良多,藉此都要表達衷心感激

之但係,每個家庭嘅育兒理念不同
我唔會定性自己係跟唔跟大隊,我只係選擇我認為對我小朋友最好的事。

KikiDaddy 發表於 17-8-22 04:51
There is no contradiction at all. Learning vocabulary is just a mean to help developing reading habi ...
謝謝你的意見
呢點我明白,我都好喜歡閱讀,知道閱讀的好處,只係,要有能力考到唔錯嘅直私,三,四歲就開始學認大量文字(超細B考小一面試時係大約四歲八個月),我覺得對腦部發展好似唔係幾好

HaYi 發表於 17-8-22 08:23
創意需要輸入data變化.識字有助閱讀書本增加輸入元素.太多的規會限制創意,多input 反而會刺激創意,兒童腦 ...、
謝謝你的見解,我會從呢方面再了解一下

mimi222shi 發表於 17-8-22 08:49
自己小朋友從小喜歡認字, 性格活潑, 幼兒時已追住我伴讀, 每天數小時, 好細已能自行看小說, 到小學仍然書不 ...
謝謝你分享你小朋友成長歴程,係好好嘅參考
但係我個女剛剛相反,都幾唔喜歡認字,閱讀都只選圖多字少嘅書

hoivy 發表於 17-8-22 08:49
網上兩種學說都有人講,但好似無一套係經過嚴謹驗証。不太早識字好處,不是短時間能看到,但學習的壓力很快 ...
你講得啱,真係唔係短時間看到
所以當考小時無乜好offer,真係不禁問自己,係咪要做啲短時間見效嘅嘢?

我嘅堅持是否不適用於香港?

scgift 發表於 17-8-22 08:49
阿女9月升k2, k1時我就有關認字方式問過學校主任。當時主任話小朋友仲細,應該係字+圖咁一齊去記。有同學仔 ...
謝謝你的分享和建議,趁暑假未完,俾個女睇吓你嘅介紹,準備一下小一開學

小曳人 發表於 17-8-22 09:08
認字,唔一定係閃咭,我個人覺得認字係閱讀嘅入門

最終目的唔係為考小一,而係終身學習 ...
懂得閱讀真係可以打開一個很廣濶嘅知識世界讓人終身學習的

starrymama 發表於 17-8-22 10:40

同意無需太小去學畫畫.
多謝你嘅分享,性格特質真係個個小朋友唔同,好考父母識唔識,肯唔肯去學因才施教
如果香港有多啲好似你呢類型嘅家長,小朋友就會快樂好多

‹ 上一主題|下一主題