用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除咗為了考小一,識字係咪咁好?
樓主: siumicmic
go

除咗為了考小一,識字係咪咁好?   [複製鏈接]

simonwan 發表於 17-8-23 01:40
華德福教育就是反對孩子過早閲讀,七歲以前的孩子不要看太多的印刷字體。太早强調智性教育,反而會妨礙身 ...
好多年前識一個在外國取得master degree嘅full time mom,佢特登送個仔由港島東去中半山嘅一間華德福教育嘅幼稚園(因為規模太小無校車,日日要自己接送)
佢個仔當時K3,我見佢都好醒目,對周圍事物都好有求知欲,學嘢都好快,但係唔知有無小學銜接到

始終,呢類在香港屬小眾嘅教學模式,如果唔打算離開香港嘅,好難計劃之後嘅路

回覆 siumicmic 的帖子

都吾ㄧ定,我女K時都吾識字,但好大膽。
當時我原本冇諗住報直私,只係ㄧ心好 d 的津小,留返 d $ high school 去外國好過。

後期驚得滯就人云亦云,但只剩返ㄧ間活動型私小和ㄧ間學術型直小可報。最後個間活動型私小收左阿囡。
2 間都有ㄧ間入到。所以父母因應細路類型報適合的学校都好重要。

但最後扣入返區内都出名的津小,就讀返津小。

Dear-Valerie 發表於 17-8-23 10:21
我理念係first learn to read... then read to learn...

我由小朋友四個月大開始每日同佢睇英文書0-6本.. ...
你安排得好好,平衡到各方面發展
你嘅小朋友好叻,之後如果你會報考直私,應該有唔錯嘅result
提提你,直私小學多數都較重中文認字能力多於英文
如果目標係國際學校就當然無問題啦

starrymama 發表於 17-8-23 13:33
回覆 1998Ruby1998 的帖子

根本導修堂原意就冇晒。
表面上好似好瘋狂,但睇真d其實閒科未必計分或比重底,至少初小呈分前會係。有時大環境控制唔到但父母要識得走位,未必一定要跟著班羊仔跑

Soundervolt    發表於 17-8-23 22:18

del.

Soundervolt 發表於 17-8-23 10:28
好多返全日既學校都有導修堂,如果可以好好利用,通常都可以完成一半或以上既功課。
小朋友冇興趣或冇tale ...
可以做到咁平衡,真係好難得,尤其係你仔仔嗰間

回覆 Soundervolt 的帖子

我都知咁係最好,但暫時身邊冇聽過有小朋友可以咁。個個放學後都去補補補。
小ㄧ都揾人上門專科補習 gramma。

我諗只有 full time mom/ 去功課班 先能 6pm 前对好 d 功課。
我 d 細路自己做完,我7pm返到屋企算早。睇同教 8pm 前搞掂。我見吾少媽咪搞到 9pm 幾 10pm,可能佢地夜放/ 小朋友做功課吾主動

回覆 MrBeast 的帖子

我笑别人太瘋癲,別人笑我看不穿。
越清醒壓力越大

siumicmic    發表於 17-8-24 10:10

starrymama 發表於 17-8-23 19:09
回覆 Soundervolt 的帖子

我都知咁係最好,但暫時身邊冇聽過有小朋友可以咁。個個放學後都去補補補。

就係呢種害怕落後於人既心態,往往會將子女既教育扭曲。FTM、專科專補看似對小朋友面對學習既最佳方法,但我並不苟同,而且做法亦剛剛相反,我地兩夫婦都有自己既事業,阿仔嘅整個幼稚園階段衹有去學過Phonics、游水同參加過幾個朗誦比賽,甚麼mover/flyer course、甚麽盾、甚麼證書獎項一切欠奉,但衹係盡辨培養阿仔面對未來學習及身心發展既基礎上做好,盡量協助佢獨自解決問題。可能就係咁樣,當年連一間比較滿意既直私學校都考唔到,但就得到一個後來各方面都令我幾滿意嘅囝仔。

siumicmic 發表於 17-8-23 18:42
可以做到咁平衡,真係好難得,尤其係你仔仔嗰間

阿仔
喺學校唔係少數民族,所以佢地學校又讀得又玩得既學生好普遍。唔少家長辭工,用陪太子讀書嘅方法,初小可能會有成效,但咁樣會做成依賴,高小時就會俾一尐有良好學習基礎嘅學生過哂頭,但到高小要面對呈分階段時又驚失手,到時又唔敢放手,惡性循環將會沒完沒了……

siumicmic 發表於 17-8-23 02:56
唔想跟大隊……?都可以咁講嘅,唔想咁早學認太多字(唔係完全唔學),但亦唔使咁extreme,一講就去到鄉獅自 ...

我嘅想法同你完全一樣。真係唔想為咗考小一而跟大隊去補習、考證書、學深學快等。可惜香港的學校很多都是太看重成績和學術...作為家長,只希望按著小孩的程度去培養他們,並不要介意其他人的眼光。

siumicmic    發表於 17-8-25 08:06
Binlojai    發表於 17-8-24 15:54

beautifulbabies 發表於 17-8-24 00:59
我嘅想法同你完全一樣。真係唔想為咗考小一而跟大隊去補習、考證書、學深學快等。可惜香港的學校很多都是 ...
"作為家長,只希望按著小孩的程度去培養他們,並不要介意其他人的眼光。"

呢句說話真係知易行難。當年阿仔考唔到任何學校都聽過晤少冷言冷語。

siumicmic    發表於 17-8-24 10:12

Soundervolt 發表於 17-8-24 01:11
"作為家長,只希望按著小孩的程度去培養他們,並不要介意其他人的眼光。"

呢句說話真係知易行難。當年阿 ...

我最驚嘅係如果冇學校收,我老公會俾說話我聽...其他人我就唔理啦。

beautifulbabies 發表於 17-8-24 01:15
我最驚嘅係如果冇學校收,我老公會俾說話我聽...其他人我就唔理啦。

I agree !!

beautifulbabies 發表於 17-8-24 01:15

妳同佢講如果佢咁多意見,就將小朋友所有教育既問題俾哂佢一個人負責。

beautifulbabies 發表於 17-8-24 00:59
我嘅想法同你完全一樣。真係唔想為咗考小一而跟大隊去補習、考證書、學深學快等。可惜香港的學校很多都是 ...

我最近才同枕邊人傾開,係咪我已與時代脫節跟唔上大隊。身邊啲媽媽大部份都幫小朋友報各式各樣既乜班物班(phonics+cambridge +普通話係基本,再加各式興趣班)。我個小朋友仲係日瞓2小時晏覺,瞓醒睇下卡通片玩下玩具去下公園,沖埋涼食埋晚飯就只剩睡前時間同佢睇下書。恆常只得1個音樂班+純玩英文班,零學術班。我一直都只希望小朋友有一個愉快童年。

最近有朋友同我講佢小朋友讀嗰間私幼k1開始就要上埋增潤班,由原來3小時既半日班變左要留喺學校4小時(全日班則在中午時同am/pm班一齊上)。個人覺得小學要上增潤班已好難為啲小朋友,估唔到原來此風已吹到幼稚園。記得自己當年幼稚園+小學只係玩同玩,當自己有了小朋友而又開始讀書後才發現原來而家真係世界變了。

回覆 scgift 的帖子

音樂班都可以cut 埋,自己播下不同的音樂就得

Soundervolt    發表於 17-8-24 08:55

scgift 發表於 17-8-24 05:35
我最近才同枕邊人傾開,係咪我已與時代脫節跟唔上大隊。身邊啲媽媽大部份都幫小朋友報各式各樣既乜班物班( ...

你個純玩英文班已經是學術la
其實唔駛理人㗎,佢上十個班唔通我又上十個?
你對得住自己就夠。你女行得快咪跟佢步伐走,有$亦無妨活動教學式私幼。語文呢様嘢冇話學得完的

MrBeast 發表於 17-8-24 06:16
回覆 scgift 的帖子

音樂班都可以cut 埋,自己播下不同的音樂就得

在家有播各式歌仔,佢係聞歌起舞既人,所以好鍾意上音樂班(因為係親子班,其實我都攰),唔肯cut, 真係為興趣俾佢繼續上。今個暑假俾佢跳kids pop,佢話暑假後想繼續跳,我都考慮緊俾唔俾…

phoebewong123 發表於 17-8-24 07:52
你個純玩英文班已經是學術la
其實唔駛理人㗎,佢上十個班唔通我又上十個?
你對得住自己就夠。你女行得快 ...

喺我既角度,個純玩英文班係俾佢練膽練外向練同其他小朋友相處既。我個小朋友自小好怕羞慢熱(程度係我曾經以為佢係自閉/選擇性緘默症),以前俾佢上過Trinity YPC drama,為的就係練膽,上完後就唔再俾佢上SCA,就係唔想迫佢背野。

純玩英文班有佢鍾意既唱歌玩樂器+做手工+故事,仲有個舞臺俾佢地上臺唱歌或分享(自由選擇,興起有意就做),我好高興見到佢能自願上臺唱歌,開心活潑咁上堂。真係要學術既話,我就唔會報呢個班了,喺我心目中,唔係用英文教既就學術班。

分享多一樣,我個小朋友去年k1有次學校event被挑選出來一班人表演跳韻律操,我個小朋友係郁左2下就唔再跳(老師話佢喺學校係跳得好好,仲編佢企中間位),好似佛像咁企到尾。所以我只係就住佢既個性同弱點,俾佢上佢覺得開心好玩既興趣班,希望幫到佢慢慢改善。
‹ 上一主題|下一主題