用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除咗為了考小一,識字係咪咁好?
樓主: siumicmic
go

除咗為了考小一,識字係咪咁好?   [複製鏈接]

jason1978 發表於 17-8-25 08:46
事實上,老師已在堂上解說並講出答案
敢問一句,呢個程度嘅小一功課,老師在堂上解說並講出答案,是否就可以justify件事?

momama 發表於 17-8-25 12:15
好明顯呢間學校不入也罷
弊就弊在家長好多時都唔係真係有得揀……

hoivy 發表於 17-8-25 13:31
我覺得要老師解到大部分同學都明先有用,若然大部分同學返到屋企都要搵父母幫忙,咁就不如教d簡單d好過。若 ...

佢好似話家長幫忙教學生做功課,冇話老師講解完之後仍然不明喎。果本樂思練習,何止一丶二線小學,三缐小學都有人用,中等程度而已,補習社老師話果本練習只是果一課較深,同學校其實冇乜關係。有時老師教得明不明,好個人的感受,如果大部份人明,大部份人中文分有80-90分,而自己個小朋中文分數偏低,又唔多明的話,可能同小朋友的小一適應能力,語文基礎或本身閱讀習慣有關。如果只用一份剛巧是較難的補充練習來評價學校同老師,是否有點不公平呢?

hoivy 發表於 17-8-25 13:31
我覺得要老師解到大部分同學都明先有用,若然大部分同學返到屋企都要搵父母幫忙,咁就不如教d簡單d好過。若 ...

我估補充練習在家做完才帶回學校交,好多時老師會講解下同教下學生先拿回家做,然後老師批改和講解錯處吧!補習社朋友說學校一般是這個程序的!

小華媽媽 發表於 17-8-25 14:17
佢好似話家長幫忙教學生做功課,冇話老師講解完之後仍然不明喎。果本練習,何止一丶二線小學,三缐小學都有 ...
雖然份補充練習係出版社出嘅,唔關學校事,但係學校係唔係有責任去篩選邊啲chapter唔適用?補充練習唔係教育局嘅syllabus,應該可小skip吧

攞啲有限嘅上課時數教啲呢個年齡根本吸收唔到嘅嘢,簡直係浪費時間

starrymama 發表於 17-8-24 23:34
回覆 Soundervolt 的帖子

風 - 李嶠解落三秋葉,能開二月花。過江千尺浪,入竹萬竿斜。
講番呢篇文, 不少官津小學, 都會間中加入呢D短文言文俾學生, 等佢地早日習慣文言文.
不過, 老師唔會齋叫學生睇, 通常都會有講解.

至於會唔會有學校解都唔解就攞篇咁既嘢出嚟叫學生當閱讀理解咁做呢? 我就不知道了.

其實網上D每日一篇, 有時都會出D咩既文, 無乜出奇..... 分別只係, 有D學校要求學生"必須"完成每日一篇, 有D學校只會叫你"有時間又有興趣就去估吓啦"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-25 14:54
講番呢篇文, 不少官津小學, 都會間中加入呢D短文言文俾學生, 等佢地早日習慣文言文.
不過, 老師唔會齋叫學 ...

話時話,而家有啲學校已經畀家長認為唔想小朋友做嘅功課,衹要簽咗名就可以唔做,唔知又會有幾多人會咁做呢?

Soundervolt 發表於 17-8-25 16:10
話時話,而家有啲學校已經畀家長認為唔想小朋友做嘅功課,衹要簽咗名就可以唔做,唔知又會有幾多人會咁做 ...
我識兩個有咁做過。
不過其實接受呢種安排既學校都唔多。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-25 16:13
我識兩個有咁做過。
不過其實接受呢種安排既學校都唔多。

就算學校有呢種安排,又有幾多家長會願意咁做?成日講贏在起跑線 ,如果可以簽名唔做功課,家長嘅心態會唔會係跑緊仲要讓兩步?

Soundervolt 發表於 17-8-25 16:10
話時話,而家有啲學校已經畀家長認為唔想小朋友做嘅功課,衹要簽咗名就可以唔做,唔知又會有幾多人會咁做 ...
咁正?!

Soundervolt 發表於 17-8-25 16:20

就算學校有呢種安排,又有幾多家長會願意咁做?成日講 ...
我唔介意讓賽喎,或者係因為我從來都唔覺係比緊賽,
有乜好比啫,每個人嘅人生都唔同,
做好自己,揾到自己嘅人生意義,盡力做好自己想做和要做嘅事,活得精彩,
唔好到埋單時有一大堆後悔遺憾乜都無試過無做過,
咁先係不枉此生
我個大女已經好明白呢點,
所以都好識諗,各方面都做得好好

mcl203    發表於 17-8-25 18:22
Binlojai    發表於 17-8-25 17:07

Soundervolt 發表於 17-8-25 16:20

就算學校有呢種安排,又有幾多家長會願意咁做?成日講 ...

如果係我, 起唔起跑線嬴唔嬴唔係重點...我反而更擔心小朋友慣左搵家長做擋箭牌, 覺得"唔合理"或太難嘅功課就唔做, 養成逃避習慣...
所以就算學校有咁嘅安排, 我都未必會咁做, 我會叫小朋友試左先, 盡力做左都做唔掂, 都叫做試過, 唔一定要識哂啱哂嘅...
但, 如果功課多到瞓都無時間, 仲要應付咁艱深嘅功課的話, 我都唔排除出家長簽名呢招...
不過, 我小朋友未入小學, 以上都只係假想答案...

siumicmic 發表於 17-8-25 17:00
做好自己,揾到自己 ...
人永不滿足,當你選了行Plan A時,就算一切順利好成功,都可能會因為無嘗試Plan B而覺得若有所失。

hkpapa852 發表於 17-8-25 14:54
不過, 老師唔會齋叫學 ...
同意,我都覺得是taken out of context 似d

siumicmic 發表於 17-8-25 17:00
做好自己,揾到自己 ...
不過我覺得欠了目標和夢想,otherwise 只是一條活得精彩的ham魚

MrBeast 發表於 17-8-25 18:30
不過我覺得欠了目標和夢想,otherwise 只是一條活得精彩的ham魚
人生意義入面可以係包含目標和夢想嘛,每個人嘅演繹唔同啫~

hkpapa852 發表於 17-8-25 18:01
人永不滿足,當你選了行Plan A時,就算一切順利好成功,都可能會因為無嘗試Plan B而覺得若有所失。 ...
咁就去番你之前講嗰點,就係要有取捨㗎喇~

siumicmic 發表於 17-8-25 18:44
人生意義入面可以係包含目標和夢想嘛,每個人嘅演繹唔同啫~
明嘅,大人吹水唔需要太在意細節,不過番說話同細路講就要specific d。再講,除左自己想做的事要做好,不想做的事也一樣要盡力做好,咁就更加精彩

MrBeast 發表於 17-8-25 19:36
明嘅,大人吹水唔需要太在意細節,不過番說話同細路講就要specific d。再講,除左自己想做的事要做好,不想 ...

因為忙於照顧啲女及工作,在EK從來都只係睇,無參與討論,
新手係唔太識收放,打斷咗你吹水個flow添

不過話時話,將唔想做但要做嘅事要盡力做好,真係頗難,
我都唔敢話自己實得,就更加覺得唔好迫啲細路

‹ 上一主題|下一主題