用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 除咗為了考小一,識字係咪咁好?
樓主: siumicmic
go

除咗為了考小一,識字係咪咁好?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-8-24 15:45
認同一般無教快既津小,大部分小朋友都能獨自完成功課。但我亦聽街坊話佢哋學校(二線津小)有一份親子的網 ...

是的,我教既學生都有網功,不過係做唔做都得。而唔能夠做到既,多數係屋企冇電腦/家長唔俾用(實在奇怪)/自己唔識開要等家長回家開電腦。好奇想知咩網功要親子咁做。

IloveJJ 發表於 17-8-24 15:57
我哋學校都係可做可唔做,我亦試過無電腦/唔俾用電腦(無咩奇啫hehe)。但我問過個街坊,佢會唔係,係一定要 ...

何解唔俾你囝囝用電腦做功課?唔係打機喎。如果一定要做既網功,仲要親子,真係好令家長頭痛。

scgift 發表於 17-8-24 08:50

做人父母,當然希望小朋友能一直開開心心咁上學。我自己就盡 ...
非常同意!
讀到書唔保證會搵到份好工, 就算搵到一份人人眼中係「好工」嘅, 亦唔代表會工作開心順利...
早兩日先有個醫生頂唔順壓力跳左...

相信生活開心, 係唔應該同成績/事業/搵到幾多錢掛勾... 有時係個心態點諗... 而個心態, 就係父母從小灌輸D咩想法俾個小朋友...

siumicmic    發表於 17-8-26 08:15
starrymama    發表於 17-8-24 16:10

回覆 scgift 的帖子

我大女就係 "文盲"個種, 因為佢之前係偏向英文 +  學校係區內中文偏深, 所以一開學中文評估得2x分.老師話佢連起字頭都唔識

之後我同佢睇下中文書, 做下exercises (一星期做一兩篇個種), 我都唔敢操同迫, 但見佢都追得好快, 而+己經認到同識寫好多字.
我暑假有比佢返中文專科班, 補習老師話佢完全唔似唔識起字頭個種, 覺得佢係7x, 8x 幾分個種.

所以我覺得可以慢慢黎, 唔使緊張到幼稚園已經要認到好多字.

同埋我而+有時比句做下小二的作業, 填充, 標點符號個d, 佢已經可以啱晒.係改寫句子的句型要問下我.

我見既然佢都handle 到, 就冇再叫佢做, 只係同佢開學前睇多d中文書

回覆 IloveJJ 的帖子

咁的話, 如果大部份學校敎快, "正常" 個d就變成了 "敎慢".搞成d小朋友咁

我上次係補習社聽到有家長小一已話個小朋友受唔住, 佢考慮緊去外國讀.

我學校暑假都有比網功, 可做可唔做, 我都係完全冇叫個女做過, 只係做左暑期作業算.
我唔鐘意玩又係電腦, 讀書又要用電腦. 我選返傳統的紙筆 exercises.
重要我女隻眼已經唔係咁好. (但又未去到近視)

starrymama 發表於 17-8-24 16:17

咁的話, 如果大部份學校敎快, "正常" 個d就變成了 "敎慢".搞成d小朋友咁

我小朋友間小學係絕對無教快,學生亦算比較hea,但出奇地,去到考中學分班試,諗住要上bridging course,因間間乜乜小學都話教快一年半年,結果等到7月,唔使上bridging course,又等到8月,又分班唔錯喎(仲比部份教快咗既小學好),去到S1,雖然係辛苦,但又係少數全科合格,所以,小學學術水平係好難有準則,太多估唔到~~~

IloveJJ 發表於 17-8-24 16:35
我嗰區最谷既小學,已見到朋友個仔轉去讀國際,另一個街坊就移民去外國讀。其實有學校深有學校淺係正常, ...

TSA/BCA本身係評核學校喎,驚既係學校,唔係學生~~~

starrymama 發表於 17-8-24 16:10

我大女就係 "文盲"個種, 因為佢之前係偏向英文 +  學校係區內中文偏深, 所以一開學中 ...

如果家長唔太睇重小一既成績,而又有心有力幫小朋友慢慢認字既,個人覺得又真係唔使太心急。你做得好好呀,冇俾壓力囡囡。

我有部份文盲學生,係家長唔理,只埋怨小朋友成績差,直接要小朋友去補習社。知道嗎?我有唔少學生喺學校上完課後功課班,之後還要去補習社呢,但不見得成績有進步,反而嚴重打擊學習意欲。

IloveJJ 發表於 17-8-24 16:31
唔知你有無覺得如果小朋友未到一歲,你教佢行,佢係好難學得識/行得好?但到歲半教佢,佢就好快學識。

我 ...

咁如果網功係可交可唔交既話,而平常學習已足夠,的而且確唔做都冇咩所謂。個人唔鍾意小朋友用電腦/平板做功課,所以阿女學校(幼稚園)啲網上學習平台,我係完全當佢唔存在XDDD

starrymama    發表於 17-8-24 17:15

scgift 發表於 17-8-24 16:48
如果家長唔太睇重小一既成績,而又有心有力幫小朋友慢慢認字既,個人覺得又真係唔使太心急。你做得好好呀 ...
係, 我就係怕咁.返學時間已經咁長, 重要去功課班, 真係會死人.

好多家長見小朋友邊樣唔得, 更加去谷個樣, 我覺得谷到就好, 否則壓力越大, 反抗越大, 可能個科就咁pea左.

我自己都好大心理壓力, 人地個個80幾90幾, 我個個得20幾, 重要第一次評估已經係最淺同有人讀埋.
當時老師同我講, 好少見人填充都錯晒.

好認同父母要留意自己仔女的能力同問題所在, 再因材施教.可能會係慢, 但長遠一定會有效果.

starrymama 發表於 17-8-24 17:18

好認同父母要留意自己仔女的能力同問題所在, 再因材施教.可能會係慢, 但長遠一定會有 ...

可惜有啲家長只睇成績,唔睇小朋友能力。識有人小一考得好差,原因係唔識字,但家長話冇時間同佢睇書認字,所以要小朋友去補習班。小一完了,成續依舊咁差,於是暑假星期一至日都要補習,完全想谷(又谷唔起)死個小朋友…小朋友已經開口講左好多次唔鍾意都唔想補習,但家長開既條件係你要考到好成績才可以唔再補習。吹脹!

scgift 發表於 17-8-24 16:52
咁如果網功係可交可唔交既話,而平常學習已足夠,的而且確唔做都冇咩所謂。個人唔鍾意小朋友用電腦/平板做 ...

所以,學校教學生既功力係可以有分別,我小朋友當年間小學,大部分學生P1都積極參與網上學習,唔到父母唔俾,除非,家長唔得閒理佢~~~

‹ 上一主題|下一主題