用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國開學清單
樓主: woodylam
go

英國開學清單 [複製鏈接]

weiwei 發表於 17-8-30 08:55
thank you.

但持英國護照,不用申請brp, 是否時常都要帶護照出街? thank you
唔駛帶護照出街的,有啲英國人唔會出國,連護照都冇,警察在街上唔會查身份,只係有時去銀行申請或郵局領郵件,要証明身份先用,但多數用駕駛執照就得。

1998Ruby1998 發表於 17-8-30 11:50
回覆 weiwei 的帖子

是,所以如何申請 BRP、Visa 等我就回答不了,需要其他人老馬識途。 ...

1998 Rubby1998
即是我帶1.  passportt photocopy n hk id catd photocopy 便可以了,是嗎?
a :hammer: :yawn:

skIII 發表於 17-8-30 16:48
唔駛帶護照出街的,有啲英國人唔會出國,連護照都冇,警察在街上唔會查身份,只係有時去銀行申請或郵局領郵 ...

sklll
thank you.  請問還有什麼要留意?

skIII 發表於 17-8-29 16:58
應該唔駛帶 BRP 卡出街,英國警察唔會在街上查証件,大家亦冇身分證:

"...You will not need to carry it ...

可以帶午餐肉 ,杯麵 , 罐頭嗎?
thank you.

weiwei 發表於 17-8-31 09:59
1998 Rubby1998
即是我帶1.  passportt photocopy n hk id catd photocopy 便可以了,是嗎?
...

帶學生證就得,驚嘅話就帶埋 passport photocopy.

weiwei 發表於 17-8-31 10:01
thank you.

千其唔好帶肉製品!
杯麵的話盡量唔好帶有“肉”成分。
不過只要住大城市就有得買杯麵、罐頭,再唔係網上訂都可以。

weiwei 發表於 17-8-31 10:01
thank you.
唔好帶,特別是午餐肉 , 罐頭,英國的午餐肉和罐頭比香港平,其他乾干等更加嚴重便宜,杯麵較少留意,亦與個人口味有關,所以冇意見。

回覆樓主:

上網見39鎊6罐,約65元一罐,但不知sizes ?好彩孩子每次過關冇檢查,反而自己二次有一次要檢查可能拿著大行李箱及樣像水貨客

brother4 發表於 17-8-31 19:57
上網見39鎊6罐,約65元一罐,但不知sizes ?好彩孩子每次過關冇檢查,反而自己二次有一次要檢查可能拿著大 ...

英國超市好似冇咁貴,Tesco 網頁:

Tulip Pork Luncheon Meat 250G £1

Ma Ling Luncheon Meat 340G £2

回覆 brother4 的帖子

咁貴!!!罐午餐肉係咪黑毛豬黎架
剛剛上網睇,Morrisons 最貴都係 340g 賣 2.97 鎊,最平 250g 賣 71p。

回覆樓主:

Amazon.uk入午餐肉便出火腿豬肉午餐肉 39鎊6罐,自己英文有限,麻煩大家一看?

請問即食栗子可入境嗎?網上無特別講話栗子得唔得添

brother4 發表於 17-8-31 21:49
Amazon.uk入午餐肉便出火腿豬肉午餐肉 39鎊6罐,自己英文有限,麻煩大家一看?
...
有趣,我第一次見到英國亞馬遜打中文"火腿豬肉午餐肉"會搵到,佢間公司香港運去,但6 X198 g,可能寄空運,所以咁貴,試下打 Luncheon Meat,有好多,例如以下, 如果間中去超市買仲平,去外國讀書,我會多試下當地食物,何況午餐肉十分普遍,亦很便宜,唔會比香港的差。

Princes Pork Luncheon Meat 300 g (Pack of 12) £23.40

回覆樓主:

好奇一試吧!學校不可煮午餐肉,只可煮杯面

1998Ruby1998 發表於 17-8-31 10:23
帶學生證就得,驚嘅話就帶埋 passport photocopy.

好的。 thanks

1998Ruby1998 發表於 17-8-31 10:28

千其唔好帶肉製品!

收到。 thanks

回覆樓主:

開學俾要利是,好意頭,用紅包

skIII 發表於 17-8-31 19:21
唔好帶,特別是午餐肉 , 罐頭,英國的午餐肉和罐頭比香港平,其他乾干等更加嚴重便宜,杯麵較少留意,亦與 ...

咁罐頭鮑魚是英定香港平D?因每次带送禮幾重。。

1998Ruby1998 發表於 17-8-31 10:28

千其唔好帶肉製品!

附近有 home bargains, poundworld, holland barrett, iceland food, boots ,是否罐頭,麵,米,水果, 菜 ,  Lotion, cream 都可以在這些地方買?
thx

1998Ruby1998 發表於 17-8-31 10:23

ok.
body lotion, cream, bath lotion, shampoo 洗潔精,是否可在當地買?
‹ 上一主題|下一主題