用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學習游水一問
go

學習游水一問

想請教大家,小朋友學游水一般要學幾耐/幾多小時先可以學識基本游泳,即係不用浮板可以自己浮喺水面一段時間,同埋學會一啲泳式去游,唔係好叻嗰隻。
小兒於小二時應學校要求參加學游水(全級都要學),學咗唔記得8堂定10堂,學完之後好似都無咩學過。上小三則可選擇參加與否而無去學。
隔咗一年後,依家呢個暑假(準備上小四)又俾佢玩下,到目前上咗10堂,佢話開始識游自由式,其他未學,可能離開基本識游仲有一段距離。
唔知大家經驗係點?可唔可以分享一下?

我女10堂1:1可以基本游到3式,當然喺核核凸凸禁,但游到。睇教練經驗同小朋友天份。佢喺喺暑假,一星期兩三堂禁學法。如一group人一星期一堂,十個八個禁,好難學。

其實好難講,因素太多。小朋友的水性,上堂之餘有無練習,教練教得好唔好,group定一對一,已經可以差好遠。如果一對一,教練教得好,小朋友肯學,一個暑假~10堂係可以學識游自由泳。

回覆樓主:

學識 即游到1個50米直池?

如果只游到15-20米左右, 其實係因為姿勢問題 還是 耐力/氣力問題?

S-Kwok 發表於 17-8-19 16:01
學識 即游到1個50米直池?

如果只游到15-20米左右, 其實係因為姿勢問題 還是 耐力/氣力問題?
学識不等於游到50m, 仲要練的……

Yanamami 發表於 17-8-19 16:39
学識不等於游到50m, 仲要練的……

明白
阿仔依家只游到15米左右, 然後就會企地,佢話換唔到氣,咁即係技術唔熟練

回覆 S-Kwok 的帖子

唔知你小朋友幾歳,唔使急,keep住游,慢慢練就會越來越好。

S-Kwok 發表於 17-8-19 18:09
明白
阿仔依家只游到15米左右, 然後就會企地,佢話換唔到氣,咁即係技術唔熟練
...
換氣未純熟吧~唔好急。

回覆樓主:

以前十個學生一齊上堂,用大概兩三個月先可以自己浮。力氣同肺活量係夠但係唔夠高(小一我剛剛好 105cm),泳池個浮枱得一個,所以教練唔俾游過一半泳池。就算之後俾游,50米要抖一抖先可以返去。
之後小三換場地換教練,一年內學識自由式、背泳、蛙式,游到 200m,不過會體力透支得好快。小四學蝶式,之後冇學。
不過游水成效因人而異,果陣我見隔離高階組有人同齡但係蝶式已經好熟手同快。

1998Ruby1998 發表於 17-8-19 19:45
以前十個學生一齊上堂,用大概兩三個月先可以自己浮。力氣同肺活量係夠但係唔夠高(小一我剛剛好 105cm),泳 ...

多謝樓上咁多位無私分享。綜合各位意見,要學多久因人而異,亦視乎教者、學生心態,相信假以時日小兒會學識游水,都希望佢俾心機認真學,快啲學識。

rulerL 發表於 17-8-20 20:10
多謝樓上咁多位無私分享。綜合各位意見,要學多久因人而異,亦視乎教者、學生心態,相信假以時日小兒會學 ...
父母心態本應如此,不須比較,不過都要留意下若孩子有什麼困難佢自己跨不過,eg 一些動作做不到,有時教練都未必察覺到,咁父母以朋友/mentor身分了解下幫下對子女成長有好處

若只是不夠氣,樓主可試下叫仔仔約幾個同學仔一齊游,佢地自然會鬥快…

多謝樓上咁多位無私分享。綜合各位意見,要學多久因人而異,亦視乎教者、學生心態,相信假以時日小兒會學 ...

你為何希望孩子學識游泳?如希望一技傍身或只多D運動,只須按孩子能力便可。我俩個當年學,小組中一孩子比較慢,當其他孩子已去游50m直池練水時,他仍扶住池邊慢慢游,我孩子上中學才停止跟教練,每星期六一堂,那位孩子最後一樣慢慢游畢50m, 我十分欣賞他份堅持

若係南華會學,佢地有規劃左既課程,我小朋友當年由4歲即刻學,到7歲仲未正式游到任何一式25米,以為佢好弱去問教練,教練話唔使急仲細。所以,學游泳都要睇係邊樹學,有D係好好好慢既進度~~~

mcl203 發表於 17-8-21 10:35
若係南華會學,佢地有規劃左既課程,我小朋友當年由4歲即刻學,到7歲仲未正式游到任何一式25米,以為佢好 ...
Ymca 都好慢,其實有些小朋友手腳協調不強,升小一或打後先學實惠好多,太早學只是si $

回覆樓主:

我女之前去泳会游了暑期也是浸水。今年k3揾个女教練教12堂左右由零游到兩式25米。泳姿仍要改善起碼游到

MrBeast 發表於 17-8-21 17:56
Ymca 都好慢,其實有些小朋友手腳協調不強,升小一或打後先學實惠好多,太早學只是si $ ...

讚同 手腳唔協調嘅 大啲學會好啲

3hearts 發表於 17-8-21 18:17
我女之前去泳会游了暑期也是浸水。今年k3揾个女教練教12堂左右由零游到兩式25米。泳姿仍要改善起碼游到
...

阿仔嗰教練好執著姿勢 所以游咗10堂 每次都只係以15米左右做分線

如果係好教練,唔係tum時間果d,執好動作係好事,有利長線以游泳做重點體藝發展。
但如果只求識游,為興趣,唔係競技,就無所謂。

Jane1983 發表於 17-8-21 20:29

如果係好教練,唔係tum時間果d,執好動作係好事,有利長線以游泳做重點體藝發展。

教練都唔係dum波鐘,我亦明白好姿勢其實有助游得更遠, 只係我嘅目的只係想阿仔學識,有時我真係會諗係咪需要咁完美。