用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 多一年的學卷及學費減免
go

多一年的學卷及學費減免 [複製鏈接]

請問有冇媽咪試過,小朋友k2,因跟唔上進度,而要再讀多年k2,?咁學卷果度可以申請多一年嗎?,定係要自己全數比晒?唔該晒各位
   0    0    0    0

debbycheung 發表於 17-8-18 14:51
請問有冇媽咪試過,小朋友k2,因跟唔上進度,而要再讀多年k2,?咁學卷果度可以申請多一年嗎?,定係要自己全 ...
除非有醫生証明, 否則第4年要自己俾錢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-18 15:55

你問清楚學校,我朋友今日收到老師來電,話自費都唔得,要轉去私校先可以,因為免費教育,政府唔批佢第四年,自費都不能,如非牟利學校收佢,就違規呀!

mothercare100 發表於 17-8-21 21:12
你問清楚學校,我朋友今日收到老師來電,話自費都唔得,要轉去私校先可以,因為免費教育,政府唔批佢第四 ...
自己去教育局問吓吧!如果有醫生証明小朋友有需要多讀一年幼稚園,家長係可以向教育局申請延長學券/資助。
學校係唔會主動幫你處理,但唔代表唔得。

一直都有人咁做:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2607582
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

其實k3比全費學費便可,18/19年免費幼稚園faq 教育局已回答這個問題

請問有冇媽咪試過,小朋友k2,因跟唔上進度,而要再讀多年k2,?咁學卷果度可以申請多一年嗎?,定係要自己全 ...

之前問過教育局學券只可以用三年,就算重讀之後都要比學校全數

有個朋友個仔經常要住醫院,跟不上,醫生先可以寫信可比多年免費,如果普通情況不一定有

hkpapa852 發表於 17-8-18 15:55

係咪一定要 CAC 既醫生寫?兒科醫生寫可以嗎?

mrivan 發表於 17-8-22 00:08
其實k3比全費學費便可,18/19年免費幼稚園faq 教育局已回答這個問題

咁我要叫朋友再問,因為佢話教育局唔批,連半日學費係幾錢都唔肯講,所以學校無辦法收佢錢。而且講到學校係犯法(emoji)(emoji)

mothercare100 發表於 17-8-22 07:34
咁我要叫朋友再問,因為佢話教育局唔批,連半日學費係幾錢都唔肯講,所以學校無辦法收佢錢。而且講到學校 ...
其實間學校咁答,已經暗示佢唔想幫你兼收重讀,搵過第二間學校啦啦
‹ 上一主題|下一主題