用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一次過收到聖心私小同st clares call waiting
樓主: msyoyolam
go

一次過收到聖心私小同st clares call waiting   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-8-20 08:28
唔係呀?係APS插去SFA?
犯本兼自找麻煩
但係查實點解會自找麻煩呢?我純粹好奇想知咋!因我見sfa都有插班生嘛,樓主到時如果舞唔掂個女學樂器,想佢專注D讀書,萬一跳船又跳唔到更上一層樓的話,咁二年級轉去sfa不可算是一條路咩

Wmacy89 發表於 17-8-20 14:36
但係查實點解會自找麻煩呢?我純粹好奇想知咋!因我見sfa都有插班生嘛,樓主到時如果舞唔掂個女學樂器,想 ...
SFA所屬既中學網有邊幾間學校可以比得上SH同SC呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

我女都曾經有呢兩間既offer
SH是直收,SC是call waiting
正路當然SH好少少
(除非對返半日學好抗拒)
但我結果都㨂左第三間

hkpapa852 發表於 17-8-20 14:56
SFA所屬既中學網有邊幾間學校可以比得上SH同SC呢?
咁sfa個中學校網又確實爭D,除非本身好有信心自行入到好學校,明曬,謝謝!

hkpapa852 發表於 17-8-20 08:28
唔係呀?係APS插去SFA?
犯本兼自找麻煩
比我情願去APS多過SFA,起碼付出的努力一樣嘅話,APS個升中校網都靚D,而且坦白講,我覺得APS個升中靚過SFA

mcl203 發表於 17-8-18 13:13

聖嘉勒比較低調嘛,未去面試過,連門口係邊都未必知。我地都 ...
聖嘉勒小學是私校嗎?咁多人都話有去考,我以為是津小要抽獎

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-20 15:55
比我情願去APS多過SFA,起碼付出的努力一樣嘅話,APS個升中校網都靚D,而且坦白講,我覺得APS個升中靚過SFA ...

你講得好直接啊,我唔敢咁講怕比人圍剿!其實呢2間學校嘅學生也好優秀嘅,我唔敢講邊間好過邊間呀!不過APS學生要落埋心力學多一樣技能係更加令人佩服嘅,學音樂嘅路同讀書一樣很漫長,要學懂堅毅和堅持一點也唔易呢!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-20 15:58
聖嘉勒小學是私校嗎?咁多人都話有去考,我以為是津小要抽獎

聖嘉勒係私小,中學部係津貼,坑真,高主教都係,仲有蘇浙,玫瑰崗都係~~~

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-20 15:55
比我情願去APS多過SFA,起碼付出的努力一樣嘅話,APS個升中校網都靚D,而且坦白講,我覺得APS個升中靚過SFA ...
留係九龍城升中,至少等中一派位結果,都安心好多吧!我諗呢點妳懂的。

Eat_Sleep_Play    發表於 17-8-20 20:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-8-20 16:47
聖嘉勒係私小,中學部係津貼,坑真,高主教都係,仲有蘇浙,玫瑰崗都係~~~
...
原來如此,謝謝資料

Wmacy89 發表於 17-8-20 15:26
咁sfa個中學校網又確實爭D,除非本身好有信心自行入到好學校,明曬,謝謝!
...

現實係,就算有信心同實力,都唔等於人地學校一定要收你。

hkpapa852 發表於 17-8-20 20:51
現實係,就算有信心同實力,都唔等於人地學校一定要收你。
你嘅意見真係擲地有聲呀,好貼地!校網係有幾重要唔一定個個明白!

Wmacy89 發表於 17-8-20 21:28
你嘅意見真係擲地有聲呀,好貼地!校網係有幾重要唔一定個個明白!

6年後,到時可能已搬屋,跟住址一樣得,反正港島有樓
‹ 上一主題|下一主題