用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一次過收到聖心私小同st clares call waiting
樓主: msyoyolam
go

一次過收到聖心私小同st clares call waiting   [複製鏈接]

manmonster 發表於 17-8-18 11:10
回覆 msyoyolam 的帖子

路人甲八卦打聽,請問樓主是否已在上 APS 的暑期班嗎?感覺如何?間接接觸一兩位家 ...
我諗冷門樂器的確會嚇怕很多對音樂不太認識的家長,因為少人學兼且樂器又大件,不過我諗入得APS也應該要有心理準備,以我了解佢地不可能派比每位小朋友也是熱門樂器,否則樂團便很難運作,同學間競爭也會很大,揀得佢地真的要肯配合,如果覺得學音樂是苦差,入APS 一定唔適合

msyoyolam 發表於 17-8-18 11:22
我意思係唔想又跟讀書又跟音樂,所以prefer sfa (不過我仲wait 緊)
原來係咁,但你小朋友又有冇興趣係音樂那方面先?試都唔試就打退堂鼓?如果係咁,我勸你去聖心算了

朋友女兒係宣小畢業,拉得一手靚大提琴,好有氣質,讀書又叻,中學去了DG,我非常羨慕

mykate 發表於 17-8-18 11:17
唔係後悔。
間間學校都有好有唔好。

加油, 我就行了另ㄧ條路.

lovebb2 發表於 17-8-18 11:36
加油, 我就行了另ㄧ條路.

即係放棄龍校?

manmonster 發表於 17-8-18 11:10
回覆 msyoyolam 的帖子

路人甲八卦打聽,請問樓主是否已在上 APS 的暑期班嗎?感覺如何?間接接觸一兩位家 ...
我小朋友都有上暑期班,冇特別感覺,學校亦都唔係暑期班先編樂器,除非家長自己唔鐘意已編配好既樂器要求轉,先會係暑期班期間通知轉唔轉到。

msyoyolam 發表於 17-8-18 11:38
即係放棄龍校?

yes, 不容易的決擇, 只是個人 覺得用搬的金錢 投放在小朋友身上 會更值得。

回覆樓主

無考過st Clare ,但小朋友當年有聖心KG offer,當時認為地點太不就腳,放棄了
多年後的今天,自從我認識了一位聖小女生之後,就慶幸自己當年沒有選擇聖心

純個人感覺和分享,亦不是說聖小不是,只是提起聖小,另我忽然想到那個極品BB

lovelinda 發表於 17-8-18 11:51
無考過st Clare ,但小朋友當年有聖心KG offer,當時認為地點太不就腳,放棄了
多年後的今天,自從我認識了 ...
願聞其詳

lovebb2 發表於 17-8-18 11:44
yes, 不容易的決擇, 只是個人 覺得用搬的金錢 投放在小朋友身上 會更值得。
...

我相信錢對佢係唔需要考慮的..

msyoyolam 發表於 17-8-18 09:50
係呀!個個都叫我搬返港島(本身住開),但過番去,間屋會細左居住環境差左,唔近婆婆冇左佢既照顧,總之 ...
俾我會揀APS呀... 我覺得住屋環境及可以近家人對小朋友和自己也很重要呢!

不過我唔明既然樓主不願放心力在音樂上,為什麼又去考aps呢?考到了又要猶豫,自尋煩惱啊!到最後如果迫住去讀,大人小朋友也唔會快樂!

Wmacy89 發表於 17-8-18 11:57
不過我唔明既然樓主不願放心力在音樂上,為什麼又去考aps呢?考到了又要猶豫,自尋煩惱啊! ...

只係比起sfa 啫,咁冇sfa,都會讀aps

Wmacy89 發表於 17-8-18 11:53
願聞其詳

不詳談了,請見諒
已經講咗是分享自己感受而已,聖心其實是一間不錯的學校,我其實亦認識其他聖心女女,大多是斯文乖考、英文又好
所以當我認識那位小朋友的時候,自己突然有種替聖小「跌眼鏡」的感覺而已

msyoyolam 發表於 17-8-18 11:59
只係比起sfa 啫,咁冇sfa,都會讀aps
咁而家仲有兩間女校等緊你揀,開心的煩惱!

回覆樓主:

雖然早兩年我都無教呢兩間女校,但比我揀,尤其聽完升中呈分壓力,我估我會揀有直屬中學嘅。
三間都係好學校,學術都未必輕鬆,兩間女校可能對升中學可能有限制,但亦是一個強大的backup。
我囡有舊同學住九龍返聖心私小,係早起辛苦啲,但有保母車。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-18 11:04
我認識其中一間女校幾位畢業生, 佢地都有以下共通點:
未有小朋友之前, 誓神劈願日後有個女都一定唔會俾佢入 ...

有幾多人似我咁貫徹始終(講笑啫,我間母校太難哽)

醒目開學勳章 王國長老

lovelinda 發表於 17-8-18 12:08
不詳談了,請見諒
已經講咗是分享自己感受而已,聖心其實是一間不錯的學校,我其實亦認識其他聖心 ...

純粹個人觀感
當年個女考到st clares放左,到今日都無後悔過,純粹個人感覺。唔係我想要嘅,不如放手。
聖心有嘅係成績人脈同reputation。唔好打頭,雖然sc成績都好好,但你問sc vs sh,普遍會叫揀sh 。唔知係sc作風低調定點。
咁入左聖心係咪個個讀得開心?就當然唔會啦。我都識一個,讀得唔錯架!係兩母女都好厭倦果種non stop生活,中學破釜沉舟地放聖心搏另外嘅b1女校(都係揀傳統,都係揀女校,但寧願放棄直屬位都唔要返聖心)

Wmacy89 發表於 17-8-18 11:23
我諗冷門樂器的確會嚇怕很多對音樂不太認識的家長,因為少人學兼且樂器又大件,不過我諗入得APS也應該要有 ...

都要安派吓學冷門樂器,一來小學本身有需要,二來升中此需求係好大~~~

Charlotte_mom 發表於 17-8-18 12:51
純粹個人觀感
當年個女考到st clares放左,到今日都無後悔過,純粹個人感覺。唔係我想要嘅,不如放手。
聖 ...

聖嘉勒比較低調嘛,未去面試過,連門口係邊都未必知。我地都考過,亦係小朋友最終選擇(係未有另一選擇前),雖則無去讀,但仲係覺得好好,只係小學人少D活動少D,中學係摩星嶺難搞D ~

‹ 上一主題|下一主題