用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一次過收到聖心私小同st clares call waiting
樓主: msyoyolam
go

一次過收到聖心私小同st clares call waiting   [複製鏈接]

msyoyolam 發表於 17-8-18 09:42
其實我都係,因為懶唔想搬.....
你可以分享下原因嗎?

聖心中學 在 南區, st clare中學 在摩星嶺, 你覺得 返學 okay嗎?

原來樓主有APS offer, 與其苦等sfa,為什麼不去APS ?
聖心和st clare's 對比APS應該更傳統嚴肅,測考壓力也不輕,囡囡要又乖又定先易適應,不過就叫做有中學back up,另外學校距離是否考慮因素?如果搬不是問題,咁就聖心啦,不過照計APS 已經好唔錯,比我就唔會想太多了!

回覆樓主

其實已經有APS咁好嘅offer,唔需要自尋煩惱。

回覆樓主

我女讀緊其中一間,當年係有offer 去搬屋。

如果再做多次選擇,唔一定會咁做。
有直屬中學呢個 back up,升中時就有limitation.

只係求安全。

mykate 發表於 17-8-18 10:46

估唔到妳會咁講喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-18 10:48
估唔到妳會咁講喎!

Haha, 我唔算係忠心粉絲架

其實由呢兩間女校家長聽回來的comment普遍也講得有點隠憂,說很喜歡的暫時沒聽過

估唔到妳會咁講喎!

你成日都識同人講龍校預學生一路讀上中學部,所以對學生升中轉校唔會特別支援,要轉校又要先放棄本身龍校,如果成績標青想轉去更心儀既學校就十分麻煩,風險亦唔少。

介唔介意解釋下??
謝謝!!!

Soundervolt 發表於 17-8-18 10:58
你成日都識同人講龍校預學生一路讀上中學部,所以對學生升中轉校唔會特別支援,要轉校又要先放棄本身龍校 ...
係嫁, 我一直都係咁講, 做家長一定要有Plan B, 唔好以為入到龍校就無憂.
不過我諗一直都只係小眾啫, 主流意見都係唔會諗咁多"無謂嘢"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-18 11:01
係嫁, 我一直都係咁講, 做家長一定要有Plan B, 唔好以為入到龍校就無憂.
不過我諗一直都只係小眾啫, 主流意 ...
你啱喎!以GH為例,越收越少小學部學生,冇plan B打死以為自己小朋友實升到上去真的好易出事

Wmacy89 發表於 17-8-18 10:56
其實由呢兩間女校家長聽回來的comment普遍也講得有點隠憂,說很喜歡的暫時沒聽過 ...
我認識其中一間女校幾位畢業生, 佢地都有以下共通點:
未有小朋友之前, 誓神劈願日後有個女都一定唔會俾佢入番自己間母校
生咗個女試過考N班/K1之後, 即刻想盡辦法要入番相關幼稚園/小學, 希望唔駛再煩

Wmacy89 發表於 17-8-18 11:03
你啱喎!以GH為例,越收越少小學部學生,冇plan B打死以為自己小朋友實升到上去真的好易出事 ...
GH 唔係龍校.

估唔到妳會咁講喎!

估唔到 x 2

回覆 msyoyolam 的帖子

路人甲八卦打聽,請問樓主是否已在上 APS 的暑期班嗎?感覺如何?間接接觸一兩位家長,在上暑期班期間,特別是在老師建議應學習的學器後(轉冷門的大型樂器,家長沒言明),覺得不適合,竟轉投另一間直小。
(我沒有 APS offer,亦沒資格考聖心和 St Clares。覺得 APS 很好,聽到上述故事好奇而已)

Felix223 發表於 17-8-18 11:05
GH 唔係龍校.
我知,真的龍校已唔多了,我指的是呢類叫做有中學的小學部,其實隠憂也真的不小!

lovebb2 發表於 17-8-18 11:06
估唔到 x 2

唔係後悔。
間間學校都有好有唔好。

只係當年因為我懶而做的決定,今日睇番,真係太懶。。。

Wmacy89 發表於 17-8-18 10:25
原來樓主有APS offer, 與其苦等sfa,為什麼不去APS ?
聖心和st clare's 對比APS應該更傳統嚴肅,測考壓力也 ...

自問冇心冇力跟學業和音樂!小學簡簡單單讀好書打好個㡳(尤其語文)已經好夠

msyoyolam 發表於 17-8-18 11:17
自問冇心冇力跟學業和音樂!小學簡簡單單讀好書打好個㡳(尤其語文)已經好夠
...

呢兩間點唔可以唔跟。。。

mykate 發表於 17-8-18 11:20
呢兩間點唔可以唔跟。。。

我意思係唔想又跟讀書又跟音樂,所以prefer sfa (不過我仲wait 緊
‹ 上一主題|下一主題