用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 要提供父母及婆婆,嫲嫲出世紙?
go

要提供父母及婆婆,嫲嫲出世紙? [複製鏈接]

想請問有無過來人可以幫我, 因為好多家長同我講學校收左你之後會要求家長提供父母及婆婆或嫲嫲的出世明大家的關係, 小朋友先可以入讀, 請問有無人聽過或試過。
   0    0    0    0

wwidy 發表於 17-8-17 18:26
想請問有無過來人可以幫我, 因為好多家長同我講學校收左你之後會要求家長提供父母及婆婆或嫲嫲的出世明大家 ...
完全冇聽過

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

你靠婆婆嫲嫲關係入學?
我兩個讀左咁多年書,從來無report過邊個係婆婆嫲嫲

hkpapa852    發表於 17-8-18 09:29

第一次聽聞

想請問有無過來人可以幫我, 因為好多家長同我講學校收左你之後會要求家長提供父母及婆婆或嫲嫲的出世明大家 ...

冇,除非你婆婆系DG old girl 阿媽唔系,然後你要証明婆孫有關系啦

好多家長“生草葯”……

蒲左咁多年EK,真係第一次聽,笑死我了。仲要係好多家長講。

醒目開學勳章 王國長老

舊年我朋友先畀我鬧到開巷, 話咩野好多家長講, 原來家長講既野係可以代表教育局或校方指引既.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

是否小朋友系雙非,但有長老在香港,想來香港讀書,找長老做監護人?

我估咋,因為我系巴士聽聞過有些雙非,搵個同鄉老人家,實在關係要打算盤去計,就話系婆婆或麻麻,係香港的監護人,係巴士個大媽自己講的,佢只系收錢,小朋友係佢度吃住,逢週末返大陸,大媽就係小朋友的監護人

真係匪夷所思

一個閒人 發表於 17-8-18 10:32
真係匪夷所思
咪好似香港小朋友去外國讀書,homestay家長就係小朋友果邊的監護人囉

回覆樓主:

會唔會係教署抽查?講關於地址證明的事?如果物業係祖父母輩的,應該係講要父或母的出世紙去証明關係,不是祖父母輩的出世紙。(估下樓主講咩啫)

笑死...

LeeCC 發表於 17-8-18 10:37
咪好似香港小朋友去外國讀書,homestay家長就係小朋友果邊的監護人囉
但係未至於要長輩既出世紙,身份證都可以。

BBKDWLAM 發表於 17-8-18 10:39
會唔會係教署抽查?講關於地址證明的事?如果物業係祖父母輩的,應該係講要父或母的出世紙去証明關係,不是 ...
我唯一聽過一個Case係要查埋祖父母/外祖父母出世紙, 內情頗複雜:
1. 小朋友一家同在祖父母同住, 所有住址証明都用祖母名字
2. 祖母住址証明個名, 同父親山世紙上個母親名字不同...... 原來祖母係父親出世後改過名

於是要求提供埋祖母既出生証明/改名証名等資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

100歳唔死都有新聞

回覆樓主:

除左雙親不在, 而小朋友係4大長老照顧呢個原因, 都諗唔到有乜理由要查家宅查到父母上一代。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

楼主仲要話“学校收左你之後……”好R头吖~

哈哈…婆麻就未聽過,不過老人家d出世紙都唔知響邊樹。不過我自行申請我母校,母校交表時要我張出世紙同畢業証書做proof
‹ 上一主題|下一主題