用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS Vs MSS
樓主: Spaceone
go

BPS Vs MSS   [複製鏈接]

回覆樓主:

我囡讀緊bps, ……我反而覺得我囡同佢d同學都超級忙(我講課外活動)……佢地好多同學參加唔同嘅學會/樂團,中午食完飯都要去練習……我聽亞囡約同學開會,非常困難。當然,我都聽過,有同學只參加一個學會。

Soundervolt 發表於 17-8-24 09:41
最近九龍區龍頭醫院隔離亦可能係循X.
循X同醫院之間好似有野隔住。

cmchang0927 發表於 17-8-17 17:15
其實2間風格都不同,要睇吓自己阿女適合邊間哦。例如如果阿女玩中樂,我會選bps; 如果玩合唱團,我會選mss; ...
是的MSS校風較自由、功課量不多,有國際學校feel,但難得的是學校風氣自由得來囡囡都是純品、活潑、不呆板,原校生對外來生接受度高,我囡囡是non-MPS也很快融入校園生活,認識了很多朋友,我接觸過她不少同學都是十分乖巧、有禮貌的。不過MSS不催谷成績,應該較適合自律性較高女孩,如果想要靠學校老師催谷成績的話可能不太適合。

04bb 發表於 17-8-29 09:29
是的MSS校風較自由、功課量不多,有國際學校feel,但難得的是學校風氣自由得來囡囡都是純品、活潑、不呆板 ...

Totally agree.  學校不會催谷學生,學生要自律

anthony010103 發表於 17-8-27 18:51
Yes 但好奇地小學部external awards 少見大奬反而中學部咁勁

唔係瓜,MPS 個choir成績都一向幾好噃,體藝都係積極參與份子,MSS個choir  都唔少係小學部升上去~~~

王家爸爸    發表於 17-9-4 08:23

04bb 發表於 17-8-29 09:29
是的MSS校風較自由、功課量不多,有國際學校feel,但難得的是學校風氣自由得來囡囡都是純品、活潑、不呆板 ...
如果自律性高,可以讀得好開心,成績又好。如果自律性唔高,可以好慘。

回覆樓主:

我朋友個女,小學成績 B1尾B2頭,入咗 BPS,本來好開心,點知依家話讀得好辛苦,跟唔到,唯有不停咁補習。
‹ 上一主題|下一主題