用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS Vs MSS
樓主: Spaceone
go

BPS Vs MSS   [複製鏈接]

os_ecu 發表於 17-8-21 14:51
你覺得無咪無囉, 呢啲嘢個個都係聽返嚟既, 唔使太認真啦.

邊位認真過,尢其是源自聽番黎~~~

俾個真係有源頭既聽番黎,話說某年某日,一位識左多年既家長,亦已升格成朋友,佢同某D朋友分享,佢常教導佢小朋友切勿貪圖享受愛比較,因校內太多同學住山頂大屋,同學睡房大過佢地已近千呎既屋,我家負責人又唔醒目,隨口問除左呀邊個可能係住山頂大屋,唔多覺仲有,邊D同學咁有~~~

mcl203 發表於 17-8-21 15:02
邊位認真過,尢其是源自聽番黎~~~
俾個真係有源頭既聽番黎,話說某年某日,一位識左多年既家長,亦已升格成朋友,佢同某D朋友分享,佢常教導佢小朋友切勿貪圖享受愛比較,因校內太多同學住山頂大屋,同學睡房大過佢地已近千呎既屋,我家負責人又唔醒目,隨口問除左呀邊個可能係住山頂大屋,唔多覺仲有,邊D同學咁有~~~
即係來來去去都係講緊一個咁大把, 但又被誇張到講成個個都住山頂 ?

os_ecu 發表於 17-8-21 15:09
即係來來去去都係講緊一個咁大把, 但又被誇張到講成個個都住山頂 ?

咁又唔知喎,我地識人少,況且成間小學800人,難以確定佢去過邊D家長山頂大宅,只怪自己人緣一般,未能見識見識 ~~~

mcl203 發表於 17-8-18 12:33
無錯...融唔融入到係取決於本生性格 ~~~

我家主管當年都收到某KG家長求助電話...申訴佢小朋友已 ...

難道一切困難都要憑藉自身的性格去克服?更何況小朋友們還在成長階段,他們又不是神,都需要細心呵乎。我就建議家長如果小朋友讀得不開心,也無謂勉強,換個環境擺脫陰影也是一個好辦法。

william99 發表於 17-8-21 15:55
難道一切困難都要憑藉自身的性格去克服?更何況小朋友們還在成長階段,他們又不是神,都需要細心呵乎。我就 ...
我對你既睇法無異識 ~~~
只不過...似乎你對呢個分享係走左去另一個方向 ~~~

os_ecu 發表於 17-8-21 09:59
九龍區龍頭醫院隔離....
是真的嗎?幾耐之前的事?而家的風氣仍然是這樣嗎?

王家爸爸 發表於 17-8-21 13:46
馬路對面?
最近九龍區龍頭醫院隔離亦可能係循X.

william99 發表於 17-8-21 15:55
難道一切困難都要憑藉自身的性格去克服?更何況小朋友們還在成長階段,他們又不是神,都需要細心呵乎。我就 ...

中學生已經唔係小朋友啦,係時候要佢地獨立處理問題同建立自己嘅人際關係,父母從旁指導,無須阿護備至,必要時先直接介入。好多時成長期出現嘅問題就算轉校都唔會改變。

kennyklt 發表於 17-8-24 10:20
中學生已經唔係小朋友啦,係時候要佢地獨立處理問題同建立自己嘅人際關係,父母從旁指導,無須阿護備至, ...

要看個人情況,事實上很多成年人都需要心裡輔導及幫助,是人都有脆弱的一面,講大道理沒用。

cmchang0927 發表於 17-8-17 17:15
其實2間風格都不同,要睇吓自己阿女適合邊間哦。例如如果阿女玩中樂,我會選bps; 如果玩合唱團,我會選mss; ...

Agree.  MSS 同BPS 是完全不同風格的學校。  MSS 多presentation and project.  我估BPS 比較傳統。  MSS 英文 比較好。  其實choice 學校要找適合的。  

anthony010103 發表於 17-8-17 20:23
Mss 合唱團包甚麼?

MSS 的choir 每年都會出外比賽,也會取得好成績,去年去匈牙利比賽也好似取得金獎。

anthony010103 發表於 17-8-19 08:23
如MSS, 成績不是級十自行英文好再也以甚麼條件較有利?

英文一定要好,面試表現很重要。

mcl203 發表於 17-8-19 14:25
我估,樓上已經有分享左少少MSS既學校風格,除左學校會知道收生準則,好難有人確實到既分享,你可以參考一 ...

我覺得MSS 喜歡收英文好的學生,我估讀英小比較着數。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-23 22:45
是真的嗎?幾耐之前的事?而家的風氣仍然是這樣嗎?

我以前都以為,大家眼中既 DGS就係咁 DGS,但自從成為用家之後,我先發覺好多傳聞確實嚇到唔少人,唔敢報名。我當時都係係我老公既堅持之下先奉命行事。
但係經過我既觀察,我發覺事實又並非我以前認為既咁樣喎。

我女都同小學直升上來既同學成為非常好既朋友,d同學就算屋企環境唔錯,亦唔會炫富,都幾nice,而家長之間又幾互相幫忙,然後 d師姐都會幾熱心幫師妹。

當然我唔排除有 d個別例子,但我想講多數既學生都唔係太DGS既。。。

唔係幫佢地洗白,我只係講返我自己見到既事實。。。

Fish777 發表於 17-8-21 07:28
BPS, 集各校精英,成績看高一線,理科也比較好。大家一起由外校升上去,比較容易建立友誼。我朋友女兒當年 ...

我覺得真係要睇阿女既性格,我大女係BPS,雖然同學 100%都係外校生,但因為大女係藝術家性格,比較寡言,所以係學校,朋友真係一個起二個止。

反而係我細女,性格非常活潑,又多野講,所以佢係 DGS既朋友多過家姐好多。

其實我個人覺得,無話邊間學校係最好,只要係適合個女既就係最好。如果我送大女去DGS,以佢既性格可能一早已經轉左校,如果我送細女去BPS,可能成日會俾老師投訴我,佢實在太嘈,太多野講。。。。

Spaceone 發表於 17-8-17 16:24
回覆 b3410 的帖子

如果中西區b1女,自行心儀這兩間,如果沒有地區考慮,那間比較好? ...

以下係我既少少建議:

如果阿女性格活潑又鍾意參加活動既話,咁應該比較適合MSS,當年大女細女一d英文oral比較突出,活潑又鍾意參加活動既同學多數都揀左MSS。

但如果阿女屬於內向斯文,又唔多鍾意參加太多活動,但自理能力高既話,咁就比較適合 BPS。

BPS既老師係唔會 push學生,所以同學唔會有好大既讀書壓力。而成績好既學生,通常係一d自動自發,自理能力高既人。

不過,中學真係睇個人是否努力,只要上堂時夠專心,上堂前有預習,返屋企有溫書,照計去到邊間學校,成績都會唔錯既。

回覆樓主:

BPS 都有好多課外活動參加,不同範疇,以前讀書時學校嘅音樂,體育都搞得唔錯,攞好多獎,而家就唔太清楚啦。

ysmhkg 發表於 17-8-26 02:06
我覺得真係要睇阿女既性格,我大女係BPS,雖然同學 100%都係外校生,但因為大女係藝術家性格,比較寡言, ...

都係你最中肯,都係夾學校最緊要

Spaceone 發表於 17-8-17 16:24
回覆 b3410 的帖子

如果中西區b1女,自行心儀這兩間,如果沒有地區考慮,那間比較好? ...
兩間都報,近屋企個間放第一志願另一間第二志願

Lavonne 發表於 17-8-25 13:27
MSS 的choir 每年都會出外比賽,也會取得好成績,去年去匈牙利比賽也好似取得金獎。
...
Yes 但好奇地小學部external awards 少見大奬反而中學部咁勁
‹ 上一主題|下一主題