用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS Vs MSS
樓主: Spaceone
go

BPS Vs MSS   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-8-18 11:55
融唔融入到,我諗主要係性格問題。直屬小學學生之間,延續友誼既同時,亦都將小學時產生既衝突延續。 ...
有聽聞過有人入讀有直屬龍小既中學,一開學大家已經分黨分派,新嚟既好似孤兒仔咁。

都同意呢啲係性格有關,people person去到邊blend in 都唔係一個問題 

王家爸爸 發表於 17-8-18 11:55
融唔融入到,我諗主要係性格問題。直屬小學學生之間,延續友誼既同時,亦都將小學時產生既衝突延續。 ...
無錯...融唔融入到係取決於本生性格 ~~~

我家主管當年都收到某KG家長求助電話...申訴佢小朋友已入讀某中學多月出現問題
我家主管又太直接同佢分析...融入要靠自己行為表現去解決...結果少左個家長朋友
但之前...我地正正有個聚會...會有多位同學仔將升讀此中學...本想借此機會先行認識下
但該家長又怕蝕底...唔覆下拒絕參與...呢D咪係本身性格...凡事以自己優先既問題 ~~~

os_ecu 發表於 17-8-18 12:28
有聽聞過有人入讀有直屬龍小既中學,一開學大家已經分黨分派,新嚟既好似孤兒仔咁。

都同意呢啲係性格有關 ...
又唔好講到分黨分派咁嚴重...每間直屬都有本身濃烈傳統性格
學生經過相處6年...自然地會係比較原校生感情較好...可以理解喎 ~~~

又無分黨分派咁嚴重,會唔會好似孤兒仔咁,真係睇小朋友既性格。
融入既方法有無多種,首先係 bridging course,你會認識好多新朋友(尤其係有啲學校有為外來生專門搞既 bridging course)。
第二,多啲參加唔同既學會活動,做下committee member,大家成日會開會,想唔熟都唔得。
第三,最重要唔好太寸(可以有自信心,但係唔可以驕傲),有禮貌啲,多啲同人打招呼。
同成年人唔同,小朋友玩下玩下,好快就會好熟,到時你要擔心佢成日同同學 WhatsApp 多啲。

王家爸爸 發表於 17-8-18 12:49
又無分黨分派咁嚴重,會唔會好似孤兒仔咁,真係睇小朋友既性格。
融入既方法有無多種,首先係 bridging cou ...

成年人唔得,因為無學會乎~

王家爸爸    發表於 17-8-18 12:56

王家爸爸 發表於 17-8-18 12:49
融入既方法有無多種,首先係 bridging cou ...
仔仔踢波,佢講,如果遇到唔識D小朋友,就企隔離睇,之後幫手拾波,之後就可以join 埋一起玩喇

Eat_Sleep_Play    發表於 17-8-23 22:29
王家爸爸    發表於 17-8-18 15:49

醒目開學勳章

聽唔少第一身嘅經驗係有,尤其係名女校,去到畢業都被原校生ignore

bobbob 發表於 17-8-18 14:02
聽唔少第一身嘅經驗係有,尤其係名女校,去到畢業都被原校生ignore

我知你講邊間, 嗰間係超級咁blue blood, 個個都 pride and proud 自己血統純正. 視你外來人係低人一等的. 不過唔緊要,你唔讀大把人爭崩頭讀,外來人根本無得揀.

同獅子銀行啲 "Batch-mate" 一樣, 你後來加入既, 點都 friend 唔到兼埋唔到堆, 都未計返工開唔開心,呢啲 batch-mate spirit 有時仲會影嚮到工作上變得唔順利. 因為佢哋係下意識外唔歡迎外來人. 你想 blend-in 都 blend-in 唔到.

mcl203 發表於 17-8-18 12:38
又唔好講到分黨分派咁嚴重...每間直屬都有本身濃烈傳統性格
學生經過相處6年...自然地會係比較原校生感情較 ...
一齊出身既感情好一回事,接唔接受外來人又係另一回事.

os_ecu 發表於 17-8-18 14:51
你又轉去另一睇法....我都無符喎...

王家爸爸    發表於 17-8-18 15:50

os_ecu 發表於 17-8-18 14:51
一齊出身, 唔代表係同心一志..... 可以係6-12年都係仇家
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

os_ecu 發表於 17-8-18 14:49
我知你講邊間, 嗰間係超級咁blue blood, 個個都 pride and proud 自己血統純正. 視你外來人係低人一等的.  ...
我講嘅其實唔止1間,港九直資同津校都有,不過都包括最近有版友叫做東方不敗嗰間

bobbob 發表於 17-8-18 15:33
我講嘅其實唔止1間,港九直資同津校都有,不過都包括最近有版友叫做東方不敗嗰間

...
原校生 Vs 外校生 Vs 後補生 Vs 插班生...觀感上或多或少都有DD唔同...我估...

b3410 發表於 17-8-18 13:24
仔仔踢波,佢講,如果遇到唔識D小朋友,就企隔離睇,之後幫手拾波,之後就可以join 埋一起玩喇 ...
講真睇人,人哋踢波,你睇下睇下,間唔中幫手執下波,好快就有人邀請你加入。如果你係中文小學入去,中文夠好,又願意幫同學解答問題,WhatsApp 有問必答,其實唔駛半年,已經可以做到班中紅人。

當然如果小朋友斤斤計較,凡事收埋收埋,唔願意幫人,咁就真係無計。

王家爸爸 發表於 17-8-18 15:59
講真睇人,人哋踢波,你睇下睇下,間唔中幫手執下波,好快就有人邀請你加入。如果你係中文小學入去,中文夠 ...
男校同女校會有D唔同.
男仔興趣一致, 如果又唔介意蝕底少少, 咁好易混熟.

女校..... 我唔清楚, 我聽返嚟既都係有番咁上下是非.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-8-18 16:02
男校同女校會有D唔同.
女校真係多是非,郁啲就玩排斥同杯葛,男校同男女校會好啲

hkpapa852 發表於 17-8-18 16:02
男校同女校會有D唔同.
男仔的確容易熟啲,大家都貪玩。
識得既女校外校生都係參加課外活動識朋友,運動、藝術、游水之類。反而識唔到朋友既多數係怕羞唔主動,或者係有啲自私既學霸。

bobbob 發表於 17-8-18 16:07
女校真係多是非,郁啲就玩排斥同杯葛,男校同男女校會好啲
有樣專長可能會好啲,志同道合比較容易熟。

王家爸爸 發表於 17-8-18 16:07
男仔的確容易熟啲,大家都貪玩。
識得既女校外校生都係參加課外活動識朋友,運動、藝術、游水之類。反而識 ...
學霸 都仲好D...起碼有個"學"字....但總有D....
‹ 上一主題|下一主題